További öregítés a Fővárosnál: kirúghatják Finta főépítészt is

2014.11.26. 12:34 Módosítva: 2014.11.26. 12:49

Fővárosi források szerint a főpolgármester lapátra teheti csapatának másik fiatalabb tagját, a főépítészként működő Finta Sándort is. A korábban építészként dolgozó, csapatával díjnyertes 4-es metrómegállókat is tervező Finta karaktere több szempontból is hasonlít Vitézyéhez.

Ő is a fiatalabb generáció tagja a Városházán (igaz, Vitézynél egy generációval idősebb). Látásmódja a progresszív városfejlesztési elveket képviseli. És nála sem látszik egyértelmű ok a kirúgásra. (Orientáció végett: Finta Sándor csak névrokona a Westendet is tervező Finta Józsefnek.)

A főépítész információink szerint nem volt konfliktuskereső típus: sem Tarlóssal, sem más fővárosi vezetőkkel nem került komolyabb összetűzésbe. Munkája kevésbé volt látványos, mint Vitézy Dávidé. Fő projektje a főváros településszerkezeti terve és rendezési szabályzata (TSZTRSZ) volt, amit tudomásunk szerint a közelmúltban, időben leadott. A stratégiai jellegű háttérmunka után most következett volna a látványosabb megvalósítási szakasz,

  • Éppen ez a szürke szakmai munka lehetett az egyik, távozásához vezető ok. A TSZTRSZ határozza meg a főváros egészének hosszú távú fejlesztési terveit: a kerületek például ez alapján adhatnak ki építési engedélyeket, azaz a központi stratégia a helyszínen súlyos milliókról dönt. Finta szálka lehetett a közgyűlésben egyre erősebb kerületek némelyik vezetőjének szemében.
  • Finta nem szerzett jó pontokat azzal sem, hogy ugyanazokat a progresszív urbanisztikai elveket képviselte, amelyek miatt végül kegyvesztetté vált a BKK-s Vitézy is. A főpolgármesteri iroda több projektben is együttműködött a BKK-val.
  • Ráadásul a BKK-hoz hasonlóan a főépítész is a közösségi közlekedést helyezte a városfejlesztés középpontjába az autózás helyett. Mivel Tarlós többször is engedményeket tett az autós lobbinak, vélhető, hogy Fintát ezen a vonalon is gyengítették.

Megvan az új főépítész

Az új főépítész a hírek szerint Mozsár Ágnes jelenlegi kőbányai főépítész lesz. Mozsár 2007-ig helyettes főépítészként dolgozott a Városházán, ahonnan azért kellett távoznia, mert nem írta alá azt a keretszabály módosítást, amely lehetővé tette volna a Gyurcsány-kormány által tervezett kormányzati negyed megépítését.

Finta jövőjéről egyébként még nincsenek végleges tervek a Városházán. Forrásaink szerint lehet, hogy a hivatalon belül, más pozícióban folytathatja a munkát.