Áron alul jutottak Giró-Szászék a belvárosi ingatlanhoz

2014.11.28. 07:48 Módosítva: 2014.11.28. 08:55

Százmilliókat nyerhettek Giró-Szász Andrásék a belvárosi ingatlanüzleten, az V. kerületi önkormányzat ugyanis az értékesítés előtt 25 százalékkal levitte az eladási árat az ingatlanválságra hivatkozta – írta a Blikk

Így a 3200 négyzetméter nettó hasznos alapterületű Dorottya utcai épületet 776 millió forint helyett 582 millióért adta el az önkormányzat a lap szerint.

Korábban az Index írt arról, hogy 2016 elejére tervezik annak a 120 szobás, Dorottya utcai hotelnek az átadását, amelynek a kisebbségi tulajdonosa lesz Giró-Szász András, a Miniszterelnökség kommunikációs államtitkára. A hárommillió forintos tőkéjű vállalkozás, a Dorottya 8 Hotel Kft. többségi tulajdonosa Giró-Szász András sógora, Serfőző Péter.

A Dorottya 8 Kft.-nek kisebbségi tulajdonosa az idén júliusban alapított Safe Port Project Kft., amelyben Serfőző mellett Giró-Szász a tulajdonos. Vagyis közvetlenül az ingatlan megvásárlásakor nem volt érdekeltsége a kormányzati kommunikációért felelős államtitkárságot most vezető politológusnak, ám Serfőző révén családi szálon már akkor is volt a céghez kapcsolódása.

A Blikk most azt írta, az V. kerületi önkormányzat egyszerre öt értékes ingatlanától vált meg 2010-ben: odaadta őket saját önkormányzati cégének, a Belváros-Lipótváros Ingatlanfejlesztési és Vagyonkezelő Zrt.-nek, amelyet Rogán Antal fideszes polgármester előterjesztésére eladtak egy luxemburgi cégnek 2,7 milliárd forintért.

Serfőző egy Zrínyi utcai 292 négyzetméteres földszinti üzlethelyiséget is megvett az érdekeltségébe tartozó Simsala Kft. révén, amely a tulajdonszerzés idején éppen egy liechtensteini off­shore cég tulajdonában volt. Ezt az ingatlant már el is adták azóta - olvasható a Blikkben. Az V. kerületi önkormányzat az érintett ingatlanokhoz az eladás előtt alig egy évvel jutott hozzá - írta a lap. 

A Blikk megkereste Rogán Antal Fidesz-frakcióvezetőt, a volt belvárosi polgármestert, aki a polgármesteri hivatalhoz irányította a lapot.

A Belváros szerint a válság miatt csökkentek az árak

Az V. kerületi önkormányzat közleményben reagált a Blikk cikkére. Eszerint nem felel meg a valóságnak, hogy az önkormányzat a Dorottya utca 8. szám alatti ingatlant áron alul értékesítette volna. 

"A Blikk című napilap cikkében az ingatlanpiaci válság előtti értéket vetnek össze a válság kirobbanása utáni forgalmi értékekkel. 2008 és 2009 fordulóján a magyar ingatlanpiac összeomlott, az árak több mint egyharmaddal, átlagosan 30-40%-kal csökkentek." 

Az önkormányzat hangsúlyozta, hogy az ingatlanok értékesítése előtt mindig aktualizált értékbecslést készít, ez nyilvánvalóan tükrözi az aktuális piaci értékeket. Ez így történt a Dorottya utca esetében is, ahol az ingatlan nyilvántartási értékét nem az értékesítés előtt, hanem a válság kirobbanása után már lejjebb kellett vinnünk. 

Az önkormányzat azt is írta, hogy nem rögtön próbálkozott üres ingatlanjainak eladásával. "Először fejlesztésre tettünk kísérletet, ezért apportáltuk az ingatlanokat egy ingatlanfejlesztő cégbe." Az ingatlanok felújításához nem kaptak elegendő hitelt, ezért először befektetők bevonásával próbálkoztak. 

A cég 50%-ának értékesítésére írtak ki pályázatot úgy, hogy az önkormányzat megtartotta volna a tulajdon felét. Miután ez a pályázat sikertelen volt, és látták, hogy az üresen álló ingatlanok további veszteséget termelnek, nemzetközi, nyílt, többfordulós pályázatot írtak ki az ingatlancsomag egészére. A pályázat az 1 milliárdot meghaladó érték miatt az Európai Unió országaiban bejegyzett cégek számára is nyitott volt, hiszen Magyarország ekkor már az Európai Unió tagja volt. A pályázatra a luxemburgi bejegyzésű Praefinium tette a legjobb ajánlatot.

Indokolatlan a luxemburgi bejegyzést offshore-nak minősíteni, hiszen Luxemburg az Európai Unió tagja, ugyanúgy, mint Németország, Ausztria, Franciaország vagy Dánia. Természetesen egy osztrák vagy német céget sem zárhattunk volna ki a pályázatból, és ennyi erővel egy német vagy osztrák céget is lehetne offshore-nak minősíteni.