Horváth Csaba elnézést kér a békemenetezésért

2014.11.28. 10:47

Elég nagy vihart kavart a baloldalon Horváth Csaba, az MSZP fővárosi politikusa, amikor a BKK feldarabolásának megszavazásakor ezt üzente a BKK-ért és Vitézy Dávid vezérigazgatóért tüntető civileknek:

Van annyira komoly a közgyűlés munkája, hogy nem ilyen békemenetes szimpátiamegmozdulásokkal - akár fizetett, akár nem - kell a fővárosi döntéshozatalt befolyásolni. Ez a véleményem, és köszönöm szépen.

A BKK védelmében a Critical Mass, a Magyar Kerékpárosklub és a Levegő Munkacsoport tett közé felhívást,e-mailek százaival árasztották el a képviselők levelesládáját, és azt akarták, hogy a képviselők ne szavazzák meg a BKK szétszedését jelentő javaslatot.

Horváth Csaba pár nap alatt felülvizsgálta az álláspontját, és maga is rájött, hogy túlzás a Békemenethez hasonlítani a civilek akcióját. A Népszavában közölt egy bocsánatkérő nyílt levelet:

természetesen nem gondolom azt, hogy az Önök valódi szakmai és érdekképviseleti munkát végző szervezetei azonos megítélés alá esnének a Fidesz kampánycélú, ál-civil szervezetével, a Békemenetet szervező CÖF-fel. A félreérthető megfogalmazásáért elnézést kérek.

A levél további részében Horváth ugyanakkor megindokolja, miért is elégedetlen Vitézy munkájával. Szerinte a BKK sok hibával, nem jól szervezetten működött, "elég csak a Bubi körüli zavarokra, a budaörsi buszsáv kiépítésére vagy a járműbeszerzések körüli botrányokra gondolni". 

A „békemenetes” hasonlat valóban nem volt szerencsés, de mindössze arról szólt, hogy bár fontos, hogy a politikusok megismerjék az egyes kezdeményezések támogatóinak véleményét, de sem az EU-ellenes szabadságharc, sem Vitézy Dávid megítélése ügyében nem lehet a döntésünk kizárólagos alapja egy ilyen email-kampány.

A BKK megszüntetését nemcsak a Fidesz, hanem az MSZP is megszavazta, a DK és az LMP tartózkodott, a PM-es Karácsony Gergely ellene szavazott.