Simicska veszprémi kalandja mindent felforgat

Tanácstalanság és Orbán-várás a kormányoldalon, optimizmus és eddig teljesen elképzelhetetlen forgatókönyvek az ellenzéknél. Senki sem érti, mit akar Simicska Lajos, de abban jobb- és baloldalon is biztosak, hogy komolyan gondolja. Közben pedig egy Orbán Viktorral történt beszélgetés másnapján bejelentkezik Török Gábor is, aki aztán vissza is lép, pedig mögé nemcsak a Jobbik, de az LMP és talán az MSZP is beállt volna. A veszprémi választás ennél izgalmasabb már nem is lehetne, és hol van még a február! Jobb- és baloldali politikusokkal beszélgettünk, hogy megpróbáljuk kibogozni a szálakat, és ismét felhívtuk Simicska sajtósát megtudni, változtak-e főnöke tervei.

A Fidesz, ahogy erről még egy hivatalos közleményt is kiadott, minden ellenkező híreszteléssel szemben nem döntött az indulójáról, kivár az országgyűlési képviselőjelöltje kiválasztásával. Ráadásul a jelek szerint Simicska Lajos váratlan bejelentkezése miatt a párt még kevésbé fog sietni a személyi döntéssel. Orbán Viktor közben miniszterelnöki úton külföldön, Dél-Koreában tartózkodik, és csak a hétvégén érkezik haza.

Forrásaink biztosra veszik, hogy a pártelnök nélkül nem születik döntés a kényessé vált kérdésben. 

Simicska húzása megdöbbentett mindenkit

A Fidesz számára azért is kellemetlen Simicska akciója, mert – ha tényleg elindul egy fideszes jelölttel szemben – nagyon pikáns kampány elé nézhet a párt.

Olyan témák sorát kezdheti el boncolgatni a sajtó, melyek nagyon komoly veszteségeket okozhat mindkét félnek, Simicskának és a kormánypártnak is, de ebben az összecsapásban a Fidesznek lenne több veszítenivalója.

Azt ugyanakkor a Fideszben nehezen tartják elképzelhetőnek, hogy Simicska meg is nyerje a veszprémi mandátumot.

Simicska szerdai bejelentése, miszerint „veszprémi barátai” unszolására megfontolja az indulást az időközi választáson, teljesen váratlanul érte a kormánypárt vezetőit. A korábban Fidesz-közeliként elkönyvelt üzletember előzetesen semmilyen tájékoztatást nem adott az ötletéről, és a bejelentés után sem kezdtek tárgyalásokat.

Szerda reggel, a Népszavában megjelent cikk után a Fidesz vezető politikusai első reakcióikban még teljesen komolytalannak tartották a hírt. Azonban pár óra alatt, Simicska, illetve a Közgép sajtósának hivatalos megerősítése után minden megváltozott.

Azóta pedig teljes a tanácstalanság a jobboldalon.

Úgy tudjuk, azért is várják haza annyira Orbánt, hátha neki több információja van Simicska szándékáról. A Fideszben volt, aki poénkodással próbálta elütni a párt számára is kellemetlen ügy élét. Az egyik belső terjesztésű vicces magyarázat szerint Simicska a képviselői mentelmi jogra hajt, ezért merült fel az indulása.

A legtöbben a két régi barát közötti megromlott viszonyból vezetik le a történéseket, és egyszerű fenyegetésnek/zsarolásnak/taktikázásnak tartják a lépést, amely kizárólag arra szolgál, hogy Simicska kicsikarja a békélő telefonhívást Orbántól.

Egy másik fideszes magyarázat szerint az motiválhatta a bejelentést, hogy néhány nappal korábban Török Gábor politológus is meglebegtette saját indulását. Török ugyan arról írt, hogy egy pártkötődés nélküli, az ügyeket magukat néző, a választók számára racionális döntést kínáló jelöltként képzelte el magát, a kormányoldalon viszont Csányi Sándor OTP-vezér embereként tekintettek rá. Török időközben már vissza is lépett, de a Fideszben arról beszéltek, 

Simicskát felpiszkálhatta, hogy a rivális nagyvállalkozó, Csányi Sándor kezébe kerülhet a kétharmad sorsa.

Ugyanakkor többen is találgatnak, vajon mégis miről beszélgethetett a veszprémi indulás pedzegetése előtt éppen egy nappal, szombaton Török Gábor és Orbán Viktor, akik a Felcsút–Haladás-meccset nézték meg.

Török tökéletes ellenzéki jelölt lehetett volna

Török csütörtökön Facebook-oldalán azzal indokolta visszalépését, hogy Simicska ringbe szállásával nagyon megváltozott a veszprémi választás tétje. Több jobb- és baloldali forrásunk viszont ismét csak Csányit sejtette a háttérben. Szerintük az OTP-vezér, aki Törököt tanácsadóként foglalkoztatja , nem akart nyílt konfliktust vállalni Simicskával.

Bár a kialakult helyzetben túlzottan sok mindennek nem örülhet a Fidesz, a politológus visszalépésének mindenképpen. Ahogy korábbi cikkünkben bemutattuk, Veszprém kétségtelenül egy erős jobboldali bástya. Azonban a váratlanul nagy arányú újpesti győzelem, valamint a választás tétje miatt – hiszen lehetőség nyílik a kétharmados parlamenti többség megszüntetésére – az ellenzéki pártok mind az esélyeket, mind az összefogásról alkotott véleményüket átértékelték.

Más a tét, mint eddig. Ki tudsz-e ütni egy téglát a rendszer falából? – most valóban ez a kérdés. És nem az, hogy a lehulló törmelékeket ki szedegeti föl.

– mondta az Indexnek egy olyan ellenzéki politikus, aki különben nem híve a baloldali összefogásnak. Szerinte Veszprémet 1990-től 2006-ig nem véletlenül egy SZDSZ-es polgármester irányította, ahogy a Fidesz mérsékelt szárnyához tartozó Navracsics képviselősége is azt mutatja, erős polgári-liberális érzület uralkodik Veszprémben. Ezt pedig egy jobbról sem vállalhatatlan civil jelölt igenis ki tudná használni.

Márpedig Török Gábor vagy a korábban szintén felmerülő ex-NAV-os Horváth András éppen ilyen figurának tűnt. Ha csak egy gegnek is szánta Török a veszprémi indulást, a háttérben az összes ellenzéki párt komolyan fontolóra vette, támogathatják-e. Közülük a Jobbik szerdán be is jelentette, nem indít hivatalos jelöltet, és beáll Török mögé. Vonáék azt sem bánták volna, ha a Tétényi Éva-modell szerint más ellenzéki pártok is felsorakoznak a politológus mögé, és így gyakorlatilag egy platformra kerülnek a baloldallal. 

A Jobbik most mindent megragad, hogy egy kicsit jólfésültebbnek, civilizáltabbnak mutassa magát

– magyarázta a Jobbik lépése mögötti megfontolásokat egy baloldali politikus. Ráadásul úgy tudjuk, az LMP is hajlandó lett volna Török Gábort támogatni. Vonáék forrófejűségével szemben azonban Schifferék megvárták volna, amíg Török hivatalosan is bejelenti indulását és összegyűjti a szükséges ajánlásokat. A helyi pártszervezet jelöltje, Gertsmár Ferenc leszedésének procedúráján túl éppen azért nem siettek volna ezzel, hogy elkerüljék az olyan szituációkat, mint ami a politológus visszalépésével végül elő is állt.

Eközben pedig még az MSZP vezetése is arra jutott, hogy Törökkel mindenképp tárgyalni kell, és számukra sem kizáró ok, hogy a Jobbik is hajlandó beállni mögé.

A szocik most a győzelemre játszanak

A veszprémi időközi választást szerdai ülésén elemezte az MSZP elnöksége, ahol az Index információi szerint azt is átbeszélték, hogyan találják meg a legmegfelelőbb veszprémi indulót. Az MSZP-seket alaposan meglepte az elsöprő újpesti győzelem, és ebből azt a tanulságot vonták le, hogy a Fidesz verhető, és egyáltalán nem reménytelen februárban megszüntetni a kormánypártok kétharmados többségét. Ehhez azonban szerintük olyan jelöltet kell találnia az MSZP-nek, akit:

  • a helyi baloldali szavazók elfogadnak,
  • a többi baloldali párt is elfogad,
  • képes megszólítani bizonytalan, Fideszből kiábrándult szavazókat,
  • és aki sokkal esélyesebb jelöltnek tűnik, mint a Jobbiké.

Amikor a baloldali partok az év elején megkötötték az összefogást (MSZP–DK–Együtt–PM–MLP), abban is megállapodtak, hogy az egyéni körzetekben egy időközi választáson az a szervezet jelölhet, amelyik eredetileg megkapta a körzetet. Így történt ez Újpesten, miután Kiss Péter meghalt: az MSZP Horváth Imrét jelölte – igaz, a többiek megvonták tőle a logójukat. Veszprémben szintén az MSZP fog jelölni, több szocialista azonban most hangsúlyozta, hogy ez nem jelenti azt feltétlenül, hogy MSZP-s lesz a jelölt. Több szocialista is megerősítette, hogy

az MSZP hajlandó beállni bárki mögé, aki helyben népszerű és elfogadható a baloldaliaknak, és abba is belemennek, ha az függetlenként szeretne indulni.

„Nem számít, hogy ott legyen a szegfű a neve mellett, még az se baj, ha utána nem ül be a frakciónkba. Csak ne fideszes legyen, és a kétharmaddal szemben álljon, ez a lényeg!″– fogalmazta meg tömören a jelenlegi szocialista álláspontot egy MSZP-s. Azt azonban még senki nem tudja, ki lehet ez a személy: keresik. Nevek természetesen azért már előkerültek, bár a korábban megszokott MSZP-s castingnál azért nem tartunk:

  • A szerdai elnökségi lényegében eldőlt, hogy a szocialisták biztosan nem Pál Bélát jelölik újra, aki tavasszal 47-27 százalék arányban alulmaradt Navracsics Tiborral szemben (a jobbikos jelölt 16 százalékot kapott). Pál 2010-ben is nagyon veszített (51-25-re), az MSZP most egy olyan új jelölttel próbálkozna, akit nem csak az MSZP-szavazók tudnak támogatni.
  • Úgy tudjuk, az MSZP egyik vezetője, Gőgös Zoltán elnökhelyettes a múlt héten tárgyalt a NAV-botrányt kirobbantó Horváth Andrással, a mostani tüntetések egyik szószólójával, hogy elindulna-e a baloldal támogatásával.
     A tárgyalások azonban elakadtak, az okokról több változat kering. Egyesek szerint Horváth teljesíthetetlen feltételeket támasztott (támogassa őt az egész ellenzék, az LMP-t és a Jobbikot is beleértve), mások szerint az MSZP-n belül fúrták meg az ötletet azok, akik veszprémi és baloldalibb jelöltben gondolkoznak.
  • Gőgösnek Horváthon kívül mások is nemet mondtak a felkérésre. A pakliban van viszont többek között Rácz Jenő, az első Gyurcsány-kormány egészségügyi minisztere is.
  • Főként fideszesek terjesztik, hogy számítanak Mesterházy Attila elindulására. A volt MSZP-elnök ugyan veszprémi, ám információnk szerint szinte kizárta az indulását. Vele ráadásul nehezebb megszólítani a bizonytalanokat, és nagyobb támadási felületet is adna a baloldalnak.   
  • Az MSZP-elnökségin csak röviden beszéltek Simicska Lajos jelöltségéről, és arra jutottak, hogy ez érdemben nem módosítja az MSZP stratégiáját. Az MSZP egyik vezetője azt mondta, hogy „Simicska nem a baloldalról vesz el szavazatokat, nem kell vele a jelöltünk kiválasztásánál foglalkozni". Bár a nehezen átlátható fideszes belharc egyik felvonásának tartják az indulását, a párt több vezetője is úgy gondolja, Simicska nem blöfföl, tényleg rajthoz állhat.

Az MSZP alapszabálya szerint a helyi szervezet jelöl, az országos elnökség pedig jóváhagyja vagy megvétózza az indulót. Több szocialista is azt mondta, hogy most a legcélravezetőbb taktika az, ha az MSZP kivár, megnézi, kit jelöl a Fidesz, a Jobbik és az LMP, illetve helyben milyen indulók tűnnek fel. Emellett bár Tóbiás József meghirdette a különállás politikáját, várhatóan informálisan egyeztetnek majd a jelöltről a DK-val, az Együttel, a PM-mel és a Liberálisokkal, sőt az LMP-vel is. 

Tóbiás József a szerdai sajtótájékoztatóján csak annyit mondott, hogy december 15-ig dönt az MSZP a jelöltjéről.

Simicska nem gondolta meg magát

Csütörtökön felhívtuk a Közgép sajtósát is, hátha kiderül, hogy Török Gáborhoz hasonlóan Simicska Lajos parlamenti képviselő-jelöltsége is csupán egy múló ötlet.

Azt a választ kaptuk, hogy semmilyen érdemi változás nem történt.