Több százan vettek részt a harmadik Ribisétán

2014.11.30. 16:17 Módosítva: 2014.11.30. 18:06

Körülbelül 3-400-an gyűltek össze a Deák Ferenc téren délután négykor a harmadik Slutwalk, azaz Ribiséta nevű rendezvényen, ami a nők elleni szexuális erőszakra, illetve arra a rossz hozzáállásra hívja fel a figyelmet, ami szerint a szexuális erőszak oka legtöbbször maga az áldozat, a nő. 

„Mindenkinek joga van ott tartózkodni, ahol akar, és úgy öltözködni, ahogy akar, mindenkinek joga van az emberi méltósághoz, a testi épséghez és a szexuális önrendelkezéshez, ellenben senkinek nincs joga másokat zaklatni és megerőszakolni!" − írták az esemény Facebook-oldalán.

A szervezők felhívásában az állt, hogy akár ribancosan is öltözhetnek a demonstrálók, a nulla fok körüli hőmérséklet miatt azonban ezzel csak nagyon kevesen éltek. Az esemény oldalán felsorolják, mik adnak külön aktualitást a demonstrációnak:

  • A rendőrség közzé tette új videokampányát, mely szerint a szexuális erőszak okai, okozói és mozgatórugói a nők, így a női viselkedésminták megváltoztatásával győzhető le a jelenség
  • A kormány a 2015-ös költségvetésben, számos luxuskiadás dacára, nem tért ki a nők elleni erőszak áldozatainak valós védelmére, menedékházak férőhelyeinek számának növelésére
  • Az Igazságügyi Bizottság elvetette a szexuális erőszak áldozatainak védelmét és a szexista gyűlöletbeszéd tilalmát célzó médiatörvény-módosítási javaslatot
  • A választások előtt látványosan aláírt Isztambuli Egyezmény ratifikálására sem látható semmilyen törekvés
fotó(2)
Fotó: Ajpek Orsi

A szervezők felhívása szerint követelik, hogy a rendőrség vonja vissza az áldozatokat hibáztató anyagokat, védje meg az áldozatokat, ahelyett, hogy üldözné őket.

A meneten nem voltak hivatalos beszédek, de bárki, egy hangosbeszélőbe elmondhatta a gondolatait. A demonstrálók délután 4-kor indultak a Deákról, tettek egy kört a Parlamentnél, majd a Belügyminisztériumhoz érkeztek meg. A demonstrációnak fél hatra lett vége, ekkora az eső miatt körülbelül már csak 150-en maradtak.