Áder János kétszer volt fogdában

2014.12.01. 21:26 Módosítva: 2014.12.01. 22:47

"Vágvölgyi B. András rosszul emlékezik. Katonai szolgálatom alatt nem egyszer voltam fogdában, hanem kétszer" – reagált Áder János hétfő este megjelent közleményében cikkünkre, amelyben a köztársasági elnök egykori kalandjairól is írtunk. Vágvölgyi saját katonai kalandjai mellett megemlíti egykori katonatársát, Ádert, aki szerinte lövöldözés miatt került fogdába.

"Mindez 36 évvel ezelőtt történt, 1978-ban. A 120-as aknavetősöknél voltam felderítő rajparancsnok, őrvezető. Egy hideg kora tavaszi reggelen én voltam az ügyeletes, és mivel nem küldtem le a többieket – rövid klottnadrág, atlétatrikó – hajnali fél hatkor reggeli tornára, büntetésképpen engem zártak hét napra fogdába."

"A második eset az argentin labdarúgó VB-hez kötődik. A velem egykorúak és a nálam idősebbek pontosan emlékeznek arra, hogy a mérkőzéseket hajnalban közvetítették. (Nyitómeccs: Argentína – Magyarország 2:1. De 1:0-ra mi vezettünk, és a magyar válogatott két legjobbját, Törőcsiket és Nyilasit a bíró indokolatlanul kiállította.) A meccseket éjjel titokban néztük. Az egyik meccset követően őrszolgálatra rendeltek, ahol hajnalban az őrhelyemen elaludtam. Ezért 30 nap fogdát kaptam és lefokoztak. Ez a valódi történet" – idézi fel Áder a katonasztorik kedélyes stílusában emlékeit.

Áder közleménye így zárul: "Se őrhelyelhagyás, se ittas lövöldözés, se börtön. Vágvölgyi B. András és az Index – a valóságot durván meghamisító állításaikért – jogi elégtétellel tartoznak."

#kedveshírtv

Az ügy érdekessége, hogy a filmes-újságíró katonasztorijának apropója az a netes kezdeményezés, amely a Hír tévé és a Magyar Nemzet karaktergyilkos sorozatára reagál. Ahogy írtuk, a két jobboldali médium a múlt héten egymás után jelentetett meg leleplezőnek szánt anyagokat az ellenzéki tüntetések vezetőiről. Valódi bűnök híján azonban csak olyanokról tudtak cikkezni, mint a Várady Zsoltnál 11 évvel ezelőtt találtcsekély mennyiségű marihuána, Gulyás Balázs karambolja, vagy Kalocsai Kinga ügye, amikor a hajléktalanellenes törvény miatti tiltakozásként a Parlamenthez láncolta magát, ezzel sértve a képviselők személyes szabadsághoz való jogát.

A kormánynak kedvező lejáratókampányra válaszul a Facebookon #kedveshirteve taggel a felhasználók saját kis bűneiket tették közzé, megkönnyítendő a jobboldali újságírók munkáját.