Egyelőre nem zár be a vámosszabadi menekülttábor

2014.12.01. 14:13

A menekülthelyzet súlyosbodása miatt jelenleg nem lehet tudni, mikor zár be az ideiglenesnek nevezett vámosszabadi menekülttábor, amely ellen a Győr melletti falu lakói már többször tiltakoztak. Vámosszabadi képviselői pénteken keresték fel Pintér Sándor belügyminisztert, akitől a tábor azonnali bezárását kérték.

Pintér Sándor azt mondta nekik, hogy a vámosszabadi befogadó állomás átmeneti bővítését sem tervezik, illetve keresnek más, alternatív megoldásokat is a problémára. A miniszter elmondta, hogy a jövőben is mindent megtesznek a lakosok biztonságérzetének fokozásáért: újra emelik a faluban járőröző rendőrök létszámát, növelik a tábor és Győr között közlekedő buszjáratok számát, támogatják a biztonsági kamerarendszer bővítését, javítják a menedékkérők tájékoztatását, és megvizsgálják egy esetleges kerékpárút kiépítését a tábor (vagyis a szlovák határ) és Győr között.

Az ezerhatszáz fős falutól húsz perc sétára található, kétszáz fős menekülttábort 2013 augusztusában nyitották meg. A falu  lakói és a polgármester is csak sajtóból értesült a kormány terveiről, alig néhány hónappal a tábor megnyitása előtt. A tábor bezárását kérők a romló közbiztonságtól és a házak értékének csökkenésétől félnek, de a bevándorlási hivatal szerint a tábor munkahelyeket teremt, és nem növeli a bűncselekmények számát.