Mi egy börtönkapcsolat vagyunk Áder Jánossal

2014.12.01. 14:54 Módosítva: 2014.12.01. 17:20
Sorkatonaként ittasan lövöldözött és fogdába került évtizedekkel ezelőtt a jelenlegi köztársasági elnök, legalábbis így emlékszik Vágvölgyi B. András filmrendező, aki saját börtönbe kerülésének történetét osztotta meg a kormányellenes civilek piti ügyei után nyomozó Hír TV-vel.

A kormánypárti Hír TV a múlt héten elkezdte az elmúlt időszak kormányellenes tömegtüntetéseinek szervezőit a múltjukból előkapart, egészen pitiáner ügyekkel lejáratni. „Kinyomozták” például, hogy az iWiW-alapító Várady Zsoltnál 11 évvel ezelőtt csekély mennyiségű kannabiszszármazékot találtak a rendőrök, majd Gulyás Balázsról bravúrosan kiderítették, hogy egyszer nem adott elsőbbséget és balesetet okozott.

Ezután indult a Kettős Mérce blog felhívása után a Facebookon #kedveshírtv-hashtaggel egy kampány, melynek lényege, hogy a felhasználók hasonló súlyú bűnöket osztanak meg önként saját múltjukból, megkímélve ezzel a csatornát attól, hogy nekik kelljen – titkosszolgálati szlengben – rádolgozniuk a civilekre. (A cikk szerzőjének vallomása egyébként itt található.)

Az eddigi legérdekesebb #kedveshírtv-bejegyzés Vágvölgyi B. András újságíró-filmrendezőtől érkezett, aki elmesélte, hogy sorkatonai szolgálata során szemtelen magatartás miatt fogdába került. Fogdatársa pedig nem más volt, mint Áder János, akiről szintén érdekes részleteket árult el: 

1544557 804383969622755 6125730642466884689 n

A Magyar Narancs egykori főszerkesztője az Indexnek azt mondta, már nem emlékszik, hol és mikor, de megírta ezt a történetet. De azért készséggel elmesélt mindent újra:

Vágvölgyi és Áder a fogdában

Az én ügyem pimf ügy. Ezredsorakozó volt, én meg szivaroztam a sorban. Eléggé fellazult már a hangulat, ez volt az utolsó nap. Az egyik felettesem rám szólt, megpróbálta kiütni a kezemből a szivart. Végül valahogy eltörte. Én meg talán komcsiztam is egy kicsit, de azt biztos mondtam, hogy itt még az utolsó napon is megkárosítják az embert. Mivel ez nagy nyilvánosság előtt hangzott el egy Pap nevű századossal szemben, bevittek kihallgatásra. Ott meg rögtön mondták, hogy jaj, Vágvölgyi, tudom, ki maga. És húzták is elő rögtön a fogdapapírt.

A leszerelés napján páran voltunk bent fogdások, nyolc nap után szabadultunk amnesztiával. Ott volt egy csendes fiú, az Áder János is. Szóval a fogdában találkoztunk először, mi egy börtönkapcsolat vagyunk. Őt azért vitték be, mert ittasan lövöldözött. Nem pontosan emlékszem, lehet, hogy keverem, de mintha épp a '78-as argentínai futball-világbajnokság zajlott volna. Áderék egy külső fegyverraktár őrségét otthagyva elmentek egy közeli kocsmába megnézni az Argentína–Hollandia világbajnoki döntőt. Mintha ehhez kapcsolódott volna az eset.

A fogda előtt nem ismertem őt, nem egy egységben voltunk. Áderről az terjedt el, hogy ittas volt és mintha lövöldözött is volna. Ő akkor rajparancsnok volt egy aknavetős ütegnél, akkoriban pedig nem mindenkivel fordulhatott elő, hogy rajparancsnok legyen. Én például közlegényként szereltem le.

Vágvölgyi maga is említi, nem biztos benne, hogy Áder tényleg lövöldözött. Mivel ez olyan katonai bűncselekmény, amit nem lehetett pár nap fogdával megúszni, az eset, vagy legalább is ez a része szinte biztosan legenda. Az ügy miatt megkerestük a köztársasági elnök hivatalát is, amint válaszolnak, frissítjük a cikket.