Jéghelyzet: lezárt utak, hatalmas dugó, budai gyémántpark

D  MI20141202008
2014.12.02. 16:21 Módosítva: 2014.12.02. 20:41
A veszélyeztetett helyeken még a kertbe sem szabad kimenni, mert az emberre rászakadhat egy-egy nagyobb faág. Az ónos eső miatti figyelmeztetéseket visszavonták, de még sok helyen katasztrofális a helyzet.

XII. kerületi fák

Csak csütörtöktől várható jelentős változás az időjárási előrejelzések szerint, ekkor kezd el leolvadni a fák ágairól a jég, közölte az MTI-vel a XII. kerületi önkormányzat, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Pilisi Parkerdő Zrt. közös kedd kora délutáni közös sajtótájékoztatóján, Budapesten. A legfontosabb, hogy a  közutak járhatóvá tegyék és az elektromos hálózatot helyreállítsák a XII. kerületben.

Azt kérik az emberektől, ha lehet, maradjanak otthon, a gyerekeket se vigyék óvodába, iskolába és az utcára, de még a kertbe se menjenek ki, mert bármikor bárhol kidőlhet egy fa, leszakadhat egy faág.

Nem járható a Konkoly-Thege út, a Magas út, az Eötvös út, a Karthauzi út, a Diana utca, a Költő utca, a Mártonhegyi út, a Hableány utca, a Tündér utca, az Irhás árok 71. számtól kezdődő szakasza (kordonszalaggal lezárva), a Budakeszi út - Árnyas út, a Csillagvölgyi út - a Béla király út, a Melinda út.

A BKK jéghelyzet miatti változtatásairól itt tájékozódhat.

Szegény Jókai-kert

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Facebook-oldalán számoltak be arról, hogy a balesetveszély miatt átmenetileg nem látogatható a svábhegyi Jókai-kert. "A szitáló eső fokozatosan ráfagyott a fákra, bokrokra, fűszálakra és rövid idő alatt csillogó "gyémánt-parkká" változtatta a területet" - fogalmaznak. Reggelre soha nem látott töréskárokat okozott az időjárás a védett természeti területen is. A pár éve pályázati forrásból újjászületett kert fái a 2-3 cm vastag jégpáncél súlya alatt megtörtek, a magasból lezuhanó, esetenként combvastagságú ágak az alattuk levő növényzetet is tönkretették.

Visszavonták a figyelmeztetéseket

Az Országos Meteorológiai Szolgálat még kedd hajnalban is kilenc megyére és Budapestre is figyelmeztetést adott ki az ónos eső miatt, de ezeket délutánra mindenhol visszavonták.

A meteorológiai szolgálat azt írta: az északkeleti megyékben a délutáni, kora esti órákig síkvidéken nagyjából 5 centiméter vizes hó hullhat. Az ország más, 400-500 méter feletti részein, beleértve a Budai-hegység és a Dunántúl magasabban fekvő részeit, időszakosan gyenge ónos eső még kialakulhat.

Az Alpokalján kis területen a délutáni óráktól a szerda reggeli órákig időszakos havazás, havas eső is kialakulhat - tették hozzá.

Még mindig sok a lezárt út Pest megyében

Az M0-s egy szakasza továbbra sem járható, a délutáni csúcsban főként Maglód környékén várhatóak hatalmas torlódások, közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kedd délután az MTI-vel.

Elsősorban a magasabban fekvő településekre vezető utak váltak járhatatlanná, de lezárták az M0-s és a 3-as főút egy-egy szakaszát is.

Hétfő reggel óta nem lehet közlekedni Pilisszentkereszt és Dobogókő között, és lezárták az utat Gödöllő - Szárítópuszta és Valkó között is, innen a forgalmat Tura felé terelik a rendőrök. Pilisszentkereszt és Pilisszántó között keddre virradó éjjel rendeltek el teljes zárást.

Nagytarcsa és Isaszeg térségében is kidőlt fák és a jegesedés miatt leszakadt faágak nehezítik a forgalmat, ezért itt is lezárásra kényszerültek. Nagykovácsi kedd reggel óta megközelíthetetlen volt, de kedd délután négy órakor feloldották az útzárat.

Íme a rendőrség művészi videója a budapesti lezárásokról:

Lezárt útszakaszok Budapesten

Leszakadt felsővezeték miatt zárták le teljes hosszában az M31-est Gödöllő térségében, de az utat dél körül megnyitották. Továbbra is teljes zárás van érvényben a 3-as főúton Budapest és Gödöllő között, a forgalmat az M3-as autópályára terelik.

Hatalmas dugó az M0-son

Komoly torlódás volt délután az M0-ás autóút 48-as és 52-es kilométerszelvénye közötti zárás miatt. Ezt a szakaszt azért kellett lezárni, mert az ott húzódó magasfeszültségű vezeték leszakadásától tartanak a szakemberek. A rendőrség este fél kilenckor közölte, hogy az M0-s útzárját feloldották. 

A környék más útjain elrendelt korlátozások miatt az M0-son a délutáni csúcsban hatalmas dugók alakultak ki.

Harmincezer otthonban nincs áram

Öt megyében van olyan település, ahol szünetel az áramszolgáltatás  - közölte a katasztrófavédelem. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Répáshuta, Ómassa, Bánkút, Bükkszentkereszt, Királd településeken akadozik az áramellátás, összesen 1067 fogyasztási hely érintett. Heves megyében Galyatető- Mátraszentimre térségében 174 fogyasztói helyen nincs áram. Komárom-Esztergom megyében Pilisszentlelken 332 ember otthonában szünetel az áramszolgáltatás. Nógrádban Szilaspogony 260, Cered 591, Salgótarján-Salgóbánya 226, Salgótarján-Somoskő 278, Bárna 608, Mátranovák 160, Szuha-Mátraalmás 178 otthonában nincs áram. Budapest körzetében a pesti oldalon Váctól főváros felé 4342 fogyasztónál, Budán Visegrádtól főváros felé 3931 fogyasztónál szünetel a szolgáltatás. Pest megyében harminchét településen nincs áram, ez 18 602 embert érint. Tápiószentmártonon, Úriban, Dányon, Bényén és Gombán viszont aggregátor működik.

Gondok a telefon-, tévé-, mobilszolgáltatásban

A Gerecse és Nagy-Hideg-hegy körzetében a MinDig TV és MinDig TV Extra adásában van kimaradás - közölte Tóth András, az Antenna Hungária Zrt. kommunikációs vezetője kedd délután az MTI-vel. A Gerecse térségében az ónos eső miatt a fák tömegével dőltek ki, az áramszolgáltatás leállt. Az Antenna Hungária telephelye megközelíthetetlen, így a társaságnál egyelőre nem tudják megmondani, hogy mikor állhatnak vissza a szolgáltatások ebben a körzetben.

Nagy-Hideg-hegyen szintén az áramszolgáltatás leállása okozza a tévéadás kimaradását. A szolgáltatás leállása ebben a körzetben a szolgáltató szerint valamivel kevesebb tévénézőt és ügyfelet érint.

A UPC szolgáltatása Pest megye néhány településén állt le a rendkívüli időjárás okozta áramkimaradás miatt. Az érintett települések között van például Gödöllő, Monor, Üllő, Kistarcsa, Kerepes és Mogyoród.

A Telekomnál az áramellátás szünetelése okozott átmenetileg problémákat a társaság mobil bázisállomásainak működésében hétfőn és kedden, elsősorban Pest megye északnyugati és északi részén, a budai hegyvidék, a Pilis és a Börzsöny környékén - közölte a Magyar Telekom kommunikációs igazgatósága az MTI érdeklődésére.

A Telenor mobilhálózatában számottevő szolgáltatás-kiesés nem volt kedd délutánig.

A Vodafone szolgáltatása már csak a Gerecse térségében egy kisebb területen akadozhat - tájékoztatta a mobilszolgáltató sajtóosztálya az MTI-t. A szóban forgó területre még nem tudtak eljutni a Vodafone szakemberei, mivel azt nem engedte megközelíteni a katasztrófavédelem.

Tilos kirándulni, több százmilliós kár csak a Pilisben

A Pilisi Parkerdő Zrt. közölte: életveszélyes, ezért tilos látogatni az erdőket a Pilis, a Budai- és a Visegrádi-hegység 400 méternél magasabban fekvő részein. Ezeken a részeken vasárnap délután óta folyamatosan nő a jégréteg vastagsága, helyenként öt-nyolc centiméter vastag jégpáncél borítja az ágakat és a fák törzsét.

Kedd reggelre sem javult a helyzet: folyamatosan törnek le az ágak, törnek ketté vagy éppen dőlnek ki a fák a magasabban lévő területen - írták.

A Pilisi Parkerdő Zrt. szerint az erdőállományban keletkezett kár összege még nehezen becsülhető, hiszen a legtöbb terület egyelőre megközelíthetetlen. Több száz hektáron azonban szinte nincsen ép koronájú fa. A Pilis-tetőn legalább húsz hektár fiatalost is a földig nyomott le a jég súlya. A kárfelszámolás költségeivel együtt több száz milliós nagyságrendű kárösszegre lehet számítani a Pilisi Parkerdőben.

Kétségbeejtő helyzet a Börzsönyben

Egy meteorológiai fórumon ezt írják erdészek: "Sajnos a Börzsönyben is kétségbeejtő a kialakult helyzet. 380 m környékétől indul a jegesedés. Minél feljebb mentünk, annál vastagabb volt a jégréteg. Hasadtak, csattantak a bükkök, rendkívül rossz volt látni és hallani, mi lesz őseink hagyatékával, gyermekeink, unokáink örökségével. Nagyjából 600 méterig tudtunk felmenni, néhol 8-10 centiméternyi jégburok van a növényzeten, de ott már igazán életveszélyes helyzet alakult ki, mikor meglibbent a szél. Pánikszerűen kellett elhagynunk a hegyet".

Az erdészet le is zárta a hegyet déli irányból, tilos belépni a Börzsönybe.

Az erdészek szerint a Mátrában és a Bükkben valamivel jobbak a viszonyok, de ott is kiadta már az Egererdő a figyelmeztetést. Tiltás még nincs hivatalosan érvényben.

Az alábbi videó a Mátrában készült:

Ónos eső a Mátrában

96-ban volt ilyen, de nem ennyire durva

Állítólag 1996-ban és 2001-ben volt hasonló jelenség a Börzsönyben. Valaki szerint a 1996 február 16-17  sem volt piskóta, de ez a mostani jelentősebb károkkal fog járni. A szervízúton 5-10 centiméteres jégkéreggel a törzseken, sorompóként feküdtek keresztbe a bükktörzsek. A tetejükön lehetett csak keresztülvergődni. De ez a mostani kiterjedtebb és nagyobb fokú erdőkár lesz - vélik a fórumon.

Látogatási tilalom

Az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet Igazgatósága a rendkívüli időjárási helyzetre tekintettel látogatási tilalmat rendelt el. A Budapesti Közlekedési Központ azt közölte, hogy a fővárosban több tömegközlekedési jármű is rövidített útvonalon jár. Az időjárás miatt nehezen megközelíthető Csillebérc és Farkasvölgy térségében óránként közlekedő buszjáratot indítottak.

Jár a MÁV

A Mávinform szerint az országban hétfő óta, főként Pest megye vasútvonalain, több helyen is fennakadásokat okozott az ónos eső, és jelentős késések voltak a Budapest-Nagykáta-Újszász vonalon. A nemzetközi forgalomban a Csehországból érkező vonatoknál voltak jelentős késések, mert Prága és Breclav között nem jártak a vonatok, ezért csak Breclavtól érkezett nemzetközi vonat Budapestre. Késett a lengyel időjárás miatt a Varsovia nemzetközi vonat is.

A MÁV vonalhálózatán jelenleg nincsenek nagyobb késések.

Mogyoródon javult a helyzet

Paulovics Géza, Mogyoród polgármestere kedd délelőtt azt közölte az MTI-vel: valamennyit javult a helyzet a településen, ahol hétfő este az elektromos vezetékek leszakadása miatt szinte sehol nem volt áram, és reggelig a fogyasztóknak csak körülbelül 25 százalékát sikerült visszakapcsolni a hálózatba.

Több szálloda nem fogad vendégeket

Mindenkit arra kérnek, hogy ne induljon útnak a vis maior helyzetre való tekintettel a Felső-Mátrába, így Mártaszentimrére, Mátraszentistvánra és Galyatetőre. Mindenkivel egyeztetnek új utazási időpontot a szálláshelyek, vagy visszafizetik a befizetett utazási előlegeket.

A pilisszentkereszti és dobogókői hotelek, vendégházak vezetői arról tájékoztatták az MTI-t, hogy nem fogadnak turistákat, a helyieket is ideiglenes szálláshelyekre telepítették ki az áramszünet miatt. Az ónos eső komoly fennakadást és veszteségeket okozott.

A mátraházi és visegrádi szálláshelyeken viszont az MTI-nek azt mondták, hogy nem okozott problémát az ónos eső. A foglalásokat inkább csak az influenza miatt mondják le.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport