Schmitt Pálnak ez is sikerült: hungarikum lett a tárogató

2014.12.02. 21:02 Módosítva: 2014.12.02. 21:33

Keddi első ülésén az új összetételű Hungarikum Bizottság hungarikummá minősítette a tárogatót - közölte a Földművelésügyi Minisztérium az MTI-vel. A népzenei hangszer Schmitt Pál kedvenc hangszere: ahogy egy 2011-es miskolci riportunkból kiderült, az azóta a nemzet sportolójának választott volt elnök naponta fél órát tárogatózik. 

A tárogatót külföldön is a magyar helyesírás szerint, ékezetekkel írnak, mindenhol magyar hangszernek tartják. "Egyedi hangzása, különleges hangszíne miatt a magyar lélek hangjaként is emlegetik" - olvasható a közleményben.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, a Hungarikum Bizottság elnöke elmondta: a minisztérium félmilliárd forint többletforrást csoportosított át a hungarikumok gyűjtésével, dokumentálásával, népszerűsítésével és megismerésével foglalkozó pályázati kiírásról is.

A pályázat alapkoncepciója "a nemzeti értékpiramis-rendszer alapjának megerősítése" - fogalmazott a tárca vezetője, a korábbi pályázatok ugyanis éppen ellenkezőleg, a piramis csúcsán elhelyezkedő nemzeti értékek és hungarikumok népszerűsítését szorgalmazták.