Pest megye még mindig az ónos eső fogságában

D MAR20141202018
2014.12.03. 08:43 Módosítva: 2014.12.03. 13:22
Miután a Meteorológiai Szolgálat kedd délután visszavonta az ónos eső miatt kiadott figyelmeztetést, remélhetően lassan helyreáll a közlekedés Pest megyében. Ugyanakkor országszerte 26 településen továbbra sincs áram, a Zsámbéki-medencében pedig víz.

Közlekedési helyzet

A katasztrófavédelem szerda reggeli jelentése szerint Pest megyén kívül Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves vannak még lezárt útszakaszok.

Borsod-Abaúj-Zemplénben kidőlt fák, letört gallyak miatt továbbra sem járható a Felsőtárkány és Répáshuta, a bükkszentlászlói elágazás és Bükkszentkereszt, valamint az ómassai elágazás és Mályinka közötti út, Miskolc-Ómassa pedig közúton még megközelíthetetlen.

Pest megyében a korábban lezárt nagyobb forgalmú utak közül már akadály nélkül járható az M31-es, az M0-s keleti szektora, és a 3-as út Gödöllő és Budapest közötti szakaszát is megnyitották. Nem lehet közlekedni Pilisszentkereszt és Dobogókő között, és továbbra is lezárva tartják a Gödöllő-Szárítópusztát Valkóval összekötő utat; a forgalmat Tura felé terelik a rendőrök. Tilos autózni Pilisszentkereszt és Pilisszántó között, valamint Nagytarcsa és Isaszeg térségében, ahol szintén kidőlt fák, leszakadt jeges faágak nehezítik a forgalmat. Frissítés: a katasztrófavédelem 13 órakor kiadott közleménye szerint megszűnt a korlátozás Pilisszentkereszt és Pilisszántó között.

Heves megyében nem lehet közlekedni a 24-es számú főúton Mátraháza és Kékestető, illetve Parádsasvár és Mátraháza között, a 2408-as úton Mátrakeresztestől a 24-es számú főútig, a 24137-es számú úton a gyöngyösoroszi bekötő útnál Károlytáró felé, valamint a 2505-ös számú főút Felsőtárkánytól a megyehatárig tartó szakaszán.

Budapesten nehezen, vagy nem lehet közlekedni a Karthauzi utcában, a Konkoly Thege Miklós utcában, a Csillagvölgyi úton, a Béla király utcában, a Magas utcában, az Irhás-árokban, a Melinda úton és a Hollósi úton. A Budakeszi út még mindig le van zárva.

A BKK legfrissebb jelentése szerint még mindig nem járnak teljes vonalon a Budakeszire induló buszok, de probléma van Solymár és Nagykovácsi térségében is.

Budakeszin: a 222-es busz Budakeszi, Tesco-Parkcentertől a Szanatórium utca megállóhelyig közlekedik, és csak a Budakeszi területén a meglévő érintett megállóhelyeknél áll meg. 22-es jelzéssel céljáratot indítottak a Széll Kálmán térről Budakeszire, amely módosított útvonalon, Budaörsön keresztül közelíti meg a települést. Frissítés: a katasztrófavédelem 13 órakor kiadott közleménye szerint a délutáni csúcs előtt megnyitják a Budakeszi utat. Az út mentén már csak az áramszolgáltató munkatársai végzik a helyreállítási munkálatokat.

Solymár és Nagykovácsi térségében: a 157-es autóbuszok helyett az 157A autóbuszok közlekednek Budaliget, Géza fejedelem utcáig és nem érintik a Solymár, Kerekhegy végállomást. A Nagykovácsi utat megnyitották, így a 63-as autóbusz a teljes útvonalon közlekedik.  

Normafán: a 21-es autóbusz csak a Széll Kálmán tér és Normafa között jár. A 21A autóbusz teljes vonalon közlekedik. A 212-es autóbusz meghosszabbított útvonalon, a Svábhegy végállomás helyett a víztoronyig (azaz a 21-es és a 21A busz Fülemile út megállójáig) közlekedik. Jelenleg a Hollós út és a Mátyás király út is le van zárva, ezért a buszjárat Svábhegy megállóját az Eötvös út és a Hollós út kereszteződéséhez helyeztük át. A fogaskerekű rövidített útvonalon, a Városmajor végállomás és az Esze Tamás iskola között közlekedik. A Libegő jelenleg nem jár.  

Részletes információkért kattintson ide.

Ha áram van, minden van

Az ELMÜ-ÉMÁSZ szerda reggeli jelentése szerint az ónos eső által Budapesten, Pest megyében, Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében okozott, a villamos-energia hálózatot érintő károk legnagyobb részét reggelre sikerült - legalábbis ideiglenes jelleggel - megszüntetni, illetve illetve az áram nélkül maradt néhány mátrai kis településen a vízművek működését és egy melegedő berendezést lehetővé tevő áramellátást kialakítani.

Ugyanakkor a Katasztrófavédelem jelentése szerint szerda reggel még országszerte 26 településen, illetve településrészen 6100 fogyasztónál nem volt áram az ónos eső okozta károk miatt. A legtöbb áramkimaradás Pest megyében történt.

Ómassán, Bükkszentlászlón, Szentléleken és Bükkszentkereszten összesen 1608 fogyasztási helyen időszakosan nincs áramellátás. Az áramszolgáltató, a katasztrófavédelem és az erdészet a villanyvezetékre dőlt fákat, fagallyakat folyamatosan távolítja el. Az újabb kidőlések miatt azonban elhúzódó munkára számítanak. A Bükk-hegységben lévő települések áramellátása akadozott, így két aggregátort helyeztek üzembe.

Mint írják, az éjszaka a Katasztrófavédelem munkatársai megfeszített erővel dolgoztak a fővárosban két fennmaradt legkritikusabb hibahelyszín, Nagykovácsi ill. Budapest XII. kerületének hegyvidéki útjainak felszabadításán. A károk a legsúlyosabbak a XII. kerületben voltak, így ma nagy erőkkel indul meg a több kilométeren gyakorlatilag teljes mértékben megsemmisült áramhálózat újjáépítése.

És jöjjön az ígéret:

A kerület vezetésével és a Katasztrófavédelem munkatársaival szoros együttműködésben a Társaság mindent megtesz, hogy ezt az egyébként egy hetes munkamennyiséget a lehető leghamarabb elvégezze.

Még mindig nincs víz a Zsámbéki-medencében

Hétfő este tört el a Csabdi és Zsámbék között lévő egyik nagy átmérőjű regionális vízvezeték, ami miatt a Zsámbéki-medence több településen megszűnt a vízellátás.

Olvasóink reggeli levelei szerint továbbra sincs víz:

  • Pátyon, ahol az iskola a közlekedési helyzetre tekintettel azt kérte a szülőktől, hogy ha tudják, ne vigyék be az iskolába a gyerekeket
  • Telkiben, ahol a település honlapja azt ígéri, hogy délben már helyreállhat a szolgáltatás. Viszont az óvoda és az iskola korlátozottan működik.
  • Gyermelyen, ahol már több mint 24 órája nincs víz
  • Budajenőn, ahol egy olvasónk szerint az ÉDV honlapján kívül nincs semmilyen tájékoztatás, így azt sem tudja, hogy vigye-e a gyerekeket óvodába

Ha nem muszáj, ne induljon el

A kritikus útszakaszokon továbbra sem ajánlatos autóval útnak indulni. Mint a Borsod megyei katasztrófavédelem közölte, a kérés vagy tiltás ellenére útnak indulók közül többen elakadtak, rajtuk a tűzoltók segítettek, öt embert pedig, aki nem tudott hazajutni, elszállásoltak a katasztrófavédelmi szakemberek. A tűzoltók kedd éjjel három azonnali kórházi ápolásra szoruló beteg elszállítását segítették.

Barátok közt nélkül maradhat a nép

Több helyen továbbra sem állt helyre az ónos eső miatt a tévészolgáltatás. Folyamatosan dolgoznak a hibák elhárításán a UPC-nél, a cég szolgáltatása leállt Gödöllőn, Monoron, Üllőn, Kistarcsán, Kerepesen és Mogyoródon.

Az Antenna Hungária és az érintett szakszolgálatok, áramszolgáltatók közösen dolgoznak a szolgáltatás helyreállításán, de a helyzet nem javult kedd óta. A Gerecse és a Nagy-Hideg-hegy körzetében a MinDig TV és MinDig TV Extra adásában van kimaradás, a Nagy-Hideg-hegyen szintén az áramszolgáltatás leállása okozza a tévéadás kimaradását. Azt egyik szolgáltató sem tudta megmondani, hogy mikorra állhat helyre minden szolgáltatás.

A Magyar Telekom közölte, hogy továbbra is szükség van egyes bázisállomások áramellátásának pótlására, mivel több helyen még mindig nincsen áramszolgáltatás, szolgáltatásaik azonban zavartalanul működnek. A Vodafone szolgáltatása a Gerecse térségében egy kisebb területen még mindig akadozhat. Az extrém időjárási körülményekre felkészült a cég, ott ugyanis, ahol áram kimaradás van, dízel aggregátorokkal biztosítják a Vodafone bázisállomásainak működését. A Telenor mobilszolgáltatásában nincs fennakadás.