Durván beolvasott a Fidesznek a Magyar Krónika főszerkesztője

2014.12.03. 16:11

Nyílt levélben (vagy legalábbis ahhoz hasonló publicisztikában) ekézi a Fidesz vezetőit Bencsik Gábor, a Magyar Krónika főszerkesztője.

Valamit tisztázzunk: nem ezért mentünk ki a Békemenetekre. Nem ezért szerveztünk polgári köröket. Nem ezért győzködtük a barátainkat. Nem azért álltunk ki mellettetek minden fórumon, hogy ti meggazdagodjatok

- írta a Mandineren megjelent publicisztikájában Bencsik.

Bár a Magyar Krónika főszerkesztője neveket nem említ, egyértelmű, hogy azokra a fideszes vezetőkre gondol, akik a luxuséletmódjuk miatt kerültek a média kereszttüzébe: a drága vadászatokra járó, a fiának 70 milliós lakást vásároló, méregdrága órát hordó Lázár Jánosra, Rogán Antalra, akinek a fénytől bővül a luxuslakása, Szijjártó Péterre, aki takarékos szülők gyermeke, vagy éppen Kósa Lajosra, aki Új-Zélandra utazik négy napra és véletlenül belebotlik egy ottani Rolling Stones-koncertbe. De az is lehet, hogy Gíró-Szász Andrásra, aki politológus-cégvezetőből lett kormányszóvivő, aztán szépen lassan majdnem milliárdos, nagyban köszönhetően az államnak. 

De Bencsik szerint nem is az a baj, hogy a fideszes nagyágyúk jobban élnek, mint négy éve. Hanem az, hogy ez kiderült és emiatt most megbukhat a NAGY TERV. És persze ha megbukik a Nagy Terv, akkor hiába volt akkor a Békemenet (tudják, ez a foglyul ejtett állam Stockholm-szindrómája), meg a polgári köröket is hiába szervezték, minden mehet a levesbe. Komolyan, Bencsik tényleg ezt írja:

De még csak nem is az a baj, hogy meggazdagodtatok. Hanem az, hogy közben kockára teszitek mindazt, amiért kimentünk a Békemenetre, amiért polgári köröket szerveztünk, amiért időnket, energiánkat, pénzünket áldoztuk.

A levélből kiderül az is, hogy Bencsik vagy a nemzet legoptimistább, vagy a nemzet legnaivabb főszerkesztője, mert így folytatja:

Mi, a magyar választók többsége továbbra is hiszünk abban, hogy Magyarország történelmi lehetőség előtt áll: fél évezred kiszolgáltatottság után végre sikeres, békés, öntudatos, erős országgá válhat.

És ha jól értjük, egyetlen ember azért még tiszta maradt, benne lehet bízni. Igen, ő az, akinek a barátja Magyarország Legszerencsésebb Barátja, Mészáros Lőrinc, és akinek éppen a felcsúti háza mellett húztak fel egy stadiont, persze nem közpénzből: Orbán Viktor. Bencsik szerint bár nagy a baj, de a NAGY TERV-et továbbra is csak Orbán Viktor tudja véghezvinni:

Továbbra is úgy gondoljuk, hogy a polgári pártszövetség, Orbán Viktor vezetésével képes ezt megvalósítani. De ti most ezt a hitet magánvagyonra váltjátok. Nem az a baj, hogy palira vesztek minket, naiv lelkesedőket. Hanem az, hogy az egész nagy terv elbukhat a mohóságotokon.

Bencsik szerint "az életünk túl rövid ahhoz, hogy az időt egy újabb, miattatok bekövetkező bukásra vesztegessük".

Ki az a Bencsik Gábor? És mi az a Magyar Krónika?

A Magyar Krónika a jobboldal pitypangszakújságja (közéleti-kulturális havilap), Kerényi Imre kormánymegbízott kinyomtatott víziója, aminek már a születése is szenzációs és szenzációsan humoros volt. Túlzás lenne azt állítani, hogy felér egy Simicska-birodalommal, de tény, hogy a jobboldali értelmiség számára kedves lapról van szó: ugyanaz a kiadó adja ki, mint a Demokrata nevű hetilapot, amit Bencsik Gábor testvére, Bencsik András irányít.