Ne menjen katasztrófaturistáskodni a lefagyott erdőkbe!

D  YT20141203012
2014.12.03. 12:59 Módosítva: 2014.12.03. 13:52

A Hegyvidéki Önkormányzat alpolgármestere blogbejegyzésében írja, hogy miközben a jéggel sújtott területen lévő óvodák állapotát nézte meg szerda délelőtt,

elképedve láttam, hogy megjelentek a környéken a katasztrófaturisták. Emberek hatalmas mosollyal az arcukon fényképezgetnek és szelfiznek a továbbra is életveszélyes területen a Normafa síház közelében. A veszélyes terület hatalmas, ezért lehetetlen mindenhova rendőrt, vagy felügyelőt állítani. Mindenkitől azt kérjük, hogy eszébe ne jusson ilyen felelőtlenséget tenni, mert aki bemegy az olvadó jéggel terhelt fák közé, az a saját életével játszik!

Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere hétfőn úgy nyilatkozott, hogy „a hatalmas fák ágyúdörejszerű robajjal szakadnak vagy dőlnek ki, nem egy helyen elektromos vezetéket is rántanak magukkal, tehát valóban Jurassic Park-szerű szituáció van egy-egy utcában". Kollégáink korábbi tudósítása szerint percenként dőlnek ki az átfagyott vastag fák, láthatóan több száz kilogrammnyi jég nyomja a fákat, az esti ködben ráadásul alig másfél méteres látótávolsággal kellett számolni.

Az MTI azt írta, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) tájékoztatása szerint szerdán sok helyen sikerült helyreállítani a hétfő-keddi ónos esőben megrongálódott vezetékeket, így már csak 812-en vannak áram nélkül. 594 fogyasztónál áramfejlesztővel biztosítanak áramot addig, amíg a szolgáltató kijavítja a hibákat.

Budapesten komolyabb problémák vannak a II. kerületi Jánosbogár utcában, ahol kedden elektromos vezetékek szakadtak le a rájuk dőlt fák súlya alatt. Az aggregátorok már a helyszínen vannak, így még szerdán lehet újra áram nagyjából négyszáz lakásban és házban.

Dobogókőn továbbra is dolgoznak a szakemberek, de a településen még mindig vannak veszélyes útszakaszok, így várhatóan hosszabb ideig tart a teljes helyreállítás. Ezzel együtt késő estére a Pest megyei településen is lesznek olyan utcák, amelyek lakói aggregátor segítségével áramhoz jutnak.

Százmilliós kár a Pilisben

Az ónos eső okozta kár nagyságrendje akár százmilliós is lehet a Pilisi Parkerdőben - közölte szerdán a Zrt. szóvivője. Bár az alacsonyabban fekvő területeken megkezdődött az olvadás, a magasabb rétegekben még tartja magát a jég, ezért

a budai és a főváros környéki, valamint a Gödöllői-dombság térségében lévő erdők látogatása továbbra is tilos és életveszélyes.

A Parkerdő szakemberei szerdától kezdik meg az erdészeti utak tisztítását, majd az erdőterületeken a pontos és részletes kárfelmérést. Az általuk gondozott erdőterületnek mintegy harmadán, összesen 20 ezer hektáron alakult ki jegesedés vasárnaptól keddig, de hogy a károsodott erdők hányad része tudja kiheverni mindezt, az csak a következő napokban, hetekben derül ki. Nemcsak az erdőállomány egy része sérült, hanem az infrastruktúra (például a padok, esőbeállók, kerítések) is.

Megnyitják a Budakeszi utat

Az ónos eső által sújtott térségekben lassan feloldják az útlezárásokat, 13 órakor közölte a Katasztrófavédelem, hogy Pilisszentkereszt és Pilisszántó között már megindult a forgalom. A Budakeszi utat pedig a délutáni csúcs előtt adják át a forgalomnak. Az aktuális helyzetről a rendőrség és a BKK oldalán érdemes tájékozódni.

Nem ilyen szerencsések a Nagy Hideg-hegyen rekedt turisták, a Sí- és Túraközpont reggel ezt posztolta a Facebook oldalára: