Az MSZP tényleg nem állít saját jelöltet Veszprémben

2014.12.04. 10:54

Két napja írtuk, hogy az MSZP várhatóan Kész Zoltán független jelöltet támogatja a veszprémi időközi választáson februárban. Szerdán pedig Tóbiás József MSZP-elnök jelentette be, hogy arra kéri a helyi szervezetét, hogy támogassa Kész Zoltánt. Most a párt veszprémi szervezetének tagsága is megerősítette ezt a szándékot, tehát a párt nem indít saját jelöltet, írja az MSZP.

A Fidesz kétharmados parlamenti többségéről döntő választáson induló Kész mögé tehát már felsorakozott a teljes baloldali összefogás, a Demokratikus Koalíció és a Magyar Liberális Párt után szerdán az Együtt is jelezte támogatását, és a PM, illetve a Bokros Lajos-féle Moma is beállt Kész mögé.

Arról egyelőre nincs hír, hogy az LMP beáll-e az egykori Fidesz-tag mögé, aki mostanában a veszprémi kormányellenes tüntetések fő szervezőjeként vált ismertté.

Az MSZP Veszprém megyei elnöke, Gőgös Zoltán és a párt helyi szervezetének elnöke, Hartmann Ferenc által kiadott közlemény szerint

örülünk, hogy olyan jelöltet tudunk támogatni, aki élvezi a demokratikus ellenzék szinte minden szervezetének támogatását. A következő hónapokban azért dolgozunk, hogy a veszprémi választópolgárok is támogassanak bennünket a kétharmad lebontásában.

Kész Zoltán angoltanár, a képesítését az ELTE angol szakán és a BME közoktatás-vezetői szakán szerezte, de tanult és tanított Amerikában is. Egy veszprémi katolikus gimnáziumban is dolgozott, korábban pedig a helyi tévénél volt sportriporter.

Kész szerint a függetlensége nem azt jelenti, hogy bizonyos céljai nem találkoznak az ellenzéki pártok céljaival, mert például ő is fontosnak tartja a „kontroll nélküli, kétharmados Fidesz-kormányzás” lebontását.

Kész egyébként a Polgári Platform nevű, pártok fölött alatt álló civil szervezet elnöke. A szervezet 2013 nyarán nőtt ki a Somogyi Zoltán vezette Szabad Piac Alapítványból, az alapítók között van Kerék-Bárczy Szabolcs korábbi MDF-es, most DK-s politikus, Kukorelly Endre József Attila-díjas író, költő, volt LMP-képviselő és Nehéz-Posony Márton ügyvéd.