Cipőpuculó gépekre nyúlták le az 1%-os felajánlást, most visszaadja a minisztérium

2014.12.04. 11:20 Módosítva: 2014.12.04. 17:38

Ahogy azt szeptember végén a Hvg.hu cikkére hivatkozva mi is megírtuk, 2009-ben több mint 1,1 milliárd forintot ajánlottak fel az adózók az szja 1 százalékából parlagfű-mentesítésre. A pénz nagy részét, 642 millió forintot azonban a Földművelésügyi Minisztérium egyszerűen átcsoportosított másra: főként az állami létszámleépítések miatti végkielégítésekre, de vettek belőle terepjárót, számítógépeket és egy csomó irodaszert is. 

A Hvg.hu kikérte a részletes számlákat és kedden megírta, hogy a minisztérium a pénzből ezüstmetál cipőtisztító gépet, drága mobiltelefonokat, laptopokat, irodaszereket, diplomatatáskákat, pogácsát vásárolt, és ebből fizette közüzemi számláik egy részét is. Ezután két nappal a minisztérium közleményt adott ki, amelyben bejelentették, hogy visszakerül a parlagfű irtására felajánlott pénz a civilekhez. Mint írták,

még ebben az évben pályázatot ír ki a Földművelésügyi Minisztérium civil szervezeteknek - alapítványoknak és egyesületeknek - parlagfű-mentesítést segítő eszközbeszerzésre. A pályázati kiírás keretösszege 642 millió forint, ezt az összeget magánszemélyek személyi jövedelemadójuk 1 százalékának felajánlásával parlagfű-mentesítésre szánták. A pályázó civil szervezeteknek közösségi területek parlagfű-mentesítését kell vállalniuk.

Az LMP csütörtök délután közölte, hogy hűtlen kezelés gyanúja miatt feljelentést tesz a parlagfű irtására szánt adományok "elherdálása" miatt. Sérelmezik, hogy a földművelésügyi minisztérium az adózók parlagfűirtásra szánt felajánlásaiból, összesen több mint egymilliárd forintból szinte semmit nem fordított ténylegesen parlagfű-mentesítésre, ez szerintük kimeríti a hűtlen kezelés fogalmát, de a hivatali visszaélés és a költségvetési csalás gyanúját is felveti.