Rémhír terjed, lehet Budapesten ételt osztani

2014.12.04. 11:19
Az előző télen napolgatták el az ételosztásra szóló területfoglalási kérelmeket, nem a napokban. Most több helyszínen is működik engedéllyel ételosztás, új kérelmet is be lehet adni.

"Hát ez. HÁT EZ!!!!! Ilyen nincs a földön. Idén karácsonykor valami igazán jót akartam csinálni. Segíteni több száz, vagy akár több ezer embernek, ha még csak egy kis ideig is, de legalább segíteni nekik, karácsony idején. Mivel ételkiszállító cégem van és rendelkezésemre áll egy egész konyha, így adta magát, hogy idén karácsonykor bizony étel osztást fogok szervezni valamelyik nagyobb budapesti téren az arra rászorulóknak" - így kezdődik az a Facebook-poszt, amely napok óta kering az interneten, és terjedését az sem állította meg, hogy az eredeti posztoló már jó két napja törölte.

A posztban leírt történet szerint az ételkiszállító cég tulajdonosa bement az önkormányzathoz, és amikor be szerette volna adni a területfoglalási engedélykérelmet, az ügyintéző azt mondta neki, hogy utasításba kapták, nem adhatnak ki engedélyt ételosztáshoz közterületeken. A poszt szerint az ügyintéző azt is elmondta, hogy a kérelmet nem elutasítani fogják, csak elnapolják a döntéshozatalt határozatlan ideig, és mindennek az az oka, hogy a kormány nem akarja, hogy az emberek annyi szegény embert lássanak az utcákon.

A posztban leírt helyzet nem volna példa nélküli.

Az előző télen valóban ez folyt:

sorozatban elnapolta az illetékes fővárosi bizottság az ételosztást tervezők közterület-használati kérelmeit azzal a megjegyzéssel, hogy az ételosztásokról majd "vezetői szinten" kell dönteni.

Miután ezt az Index megírta, botrány lett belőle. A Főpolgármesteri Hivatal Kommunikációs Igazgatósága akkor arra hivatkozott, hogy szerintük számtalan lakossági panasz érkezett a közterületi ételosztásokra, például azért, mert "elviselhetetlen bűz terjengett". A magyarázat része volt az is, hogy a kérelmeket azért napolták el, mert épp készül egy egységes koncepció az ételosztások engedélyezéséhez a hajléktalanokkal foglalkozó szervezetek bevonásával.

A helyzet több lépcsőben rendeződött.

 Először január végén váratlanul több ideiglenes engedélyt is kiadott a budapesti Közterület-hasznosítási Bizottság, aztán február közepén bejelentette a főpolgármester, hogy eldőlt, melyik lesz az a kijelölt öt helyszín, ahol 2014-ben engedélyezik a közterületi ételosztást. Ez az öt helyszín:

Nincs sehol nyoma annak, hogy a helyzet visszarendeződött volna azóta a februári megoldás előtti állapotba. A Főpolgármesteri Hivatal sajtóirodája kérdésünkre kijelentette: a közterületi ételosztások céljára javasolt helyszínekben és a közterület-használati kérelmek elbírálására vonatkozó jogszabályokban 2014. február 12. napja óta nem történt változás.

Megnéztük a Közterület-hasznosítási Bizottság nyilvánosan elérhető jegyzőkönyveit, azok szerint február óta számos engedélyt kiadtak ételosztásra, és a mostan időszakra is több szervezet rendelkezik érvényes engedéllyel. A Főpolgármesteri Hivatal sajtóirodája is ezt erősítette meg.

Érvényes engedélye van:

  • a Városligetben a krisnásoknak minden napra (XIV. Felvonulási tér-Városliget Ajtósi Dürer u. felől a parkba bevezető aszfaltos útszakaszon, 100 négyzetméter, Ételt az Életért Alapítvány, 2015 február végéig, 12 és 13 óra között) 
  • a Déli pályaudvarnál minden hétfőn, kedden és vasárnap a Kulturális Misszió Alapítványnak (Krisztina krt./Déli pályaudvaron a metró kijárat melletti fedett részen, hétfőn és kedden fél négy és hat között, vasárnap tíz és fél egy között, december 31-ig)
  • a Déli pályaudvarnál minden szerdán a Napfényes Étteremnek (Krisztina krt./Déli pályaudvaron a metró kijárat melletti fedett részen, szerdán négy és hat óra között, december 31-ig)
  • a Soroksári útnál az Üdvhadseregnek minden csütörtökre (Üdvhadsereg Szabadegyház Magyarország, Soroksári út – Máriássy út sarkánál, csütörtök négy és hat óra között, 2015. március 31-ig)
  • karácsony napjain, december 24-én, 25-én és 26-án a krisnásoknak a Blaha Lujza téri parkolóban
  • december 20-ra a krisnásoknak a III. kerületi Vörösvári utca és Szőlő u. sarkán lévő parkolóban

Hétvégén a Battyhányn is lesz

December 5-én és 6-án (pénteken és szombaton) 500 – 500 adag meleg ételt oszt ki a rászoruló embereknek a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Baptista Szeretetszolgálat a Batthyány téri máltai központ udvarán. (ez magánterület)

Kedd óta próbáltuk elérni a neten terjedő Facebook-poszt szerzőjét, de egyelőre nem tudtunk vele telefonon beszélni az ételszállító cégen keresztül, és a megadott email-címről sem jött válasz. Az ételosztó cég Facebook-oldalán több kommentelő is megkérdezte, miért tűnt el a poszt, de egyelőre ezekre sem jelent meg reakció.

Ősszel volt egy átmeneti időszak, amikor a Közterület-hasznosítási Bizottság nem adhatott ki új engedélyt, az október 12-i választás után, mivel a bizottság tagjait először meg kell választania a közgyűlésnek. Ez most szerdán történt meg. A Főpolgármesteri Hivatal sajtóirodájának válasza alapján ugyanakkor az ételosztásokat ez a leállás nem érintette, mert "az átmeneti időben ételosztásra vonatkozó kérelem nem érkezett".

A sajtóiroda szerint a telefonon érdeklődőknek és beadott kérelmek kapcsán minden közterület-használati ügyben mindenkinek ugyanazt a tájékoztatást adták, mint nekünk.

Frissítés: Csütörtök délután, nem sokkal fél öt előtt a posztot megjelentető ételkiszállító cég Facebook-oldalára kiírták: "Megcsináljuk az ételosztást!"