Trükkel dolgozna a nyolckerben a drogosokat segítő szervezet

2014.12.04. 18:06 Módosítva: 2014.12.04. 18:08

Bár Kocsis Máté polgármester kiszorította az intravénás droghasználók segélyszervezetét, a Kék Pontot a Józsefvárosból, a civilek most megpróbálnak visszatérni a problémával sújtott kerületbe. A Kék Pontból kivált három szociális munkás csütörtökön jelentette be az Alternatíva Alapítvány indulását, amely a tiltást kicselezve segítene a rászorulókon.

A Kék Pontnak többek közt azért kellett távoznia a kerületből, mert az önkormányzat váratlanul többszörösére emelte a bérleti díjat. Az új alapítvány egy busszal járná a kerületet, hogy az intravénás droghasználókhoz steril fecskendőket, motivációs anyagokat, és az egészségügyi rendszerbe való belépéshez szükséges információt juttasson el.

A három alapító szerint többek közt az AIDS és a Hepatitis C visszaszorítása miatt fontos, hogy ne hagyják magukra a veszélyeztetett réteget. Tájékoztatójuk szerint az utolsó pillanatban próbálnak segíteni: 

2014-ben Magyarországon csak az első hat hónapban annyi ember halt meg AIDS-ben, mint tavaly egész évben, a kiszűrt HIV-fertőzöttek száma pedig mintegy 3000, és a nem kiszűrtek számát is több ezerre becsülik a szakemberek.

A HIV és Hepatitisz C fertőzések szempontjából a legnagyobb kockázatnak kitett csoportok (az intravénás szerhasználók és a szexmunkások) most gyakorlatilag semmilyen kapcsolatban nincsenek a szociális és egészségügyi ellátórendszerrel. A legnagyobb budapesti tűcsereprogram bezárása után sem a steril eszközökhöz való hozzáférés, sem a helyzet monitorozása nem biztosított a HIV-járvány kialakulását fékezni képes mértékben.

Az Alternatíva Alapítvány egy ilyen helyzetben, mondhatni az utolsó pillanatban kapcsolódik be a védekezésbe. Elindítjuk alacsonyküszöbű segítő programjainkat, melyek elérik a közegészségügyből kiszorult intravénás szerhasználókat és szexmunkásokat is. Szűrővizsgálatokat, továbbá egészségügyi oktatást tartunk, és motivációs csomagokkal, illetve steril eszközökkel látjuk el a rizikócsoportokba tartozókat. Ezzel a tevékenységgel nem csak a kirekesztett csoportok tagjait segítjük, egyfajta társadalmi védőháló szerepet szeretnénk betölteni, hiszen a HIV és a Hepatitisz C nem csak a rizikócsoportokat, de a többségi társadalmat is veszélyezteti.

 Kérdésünkre, hogy nem félnek-e a polgármester támadásától, az alapítók azt válaszolták:

„Ma minden civil szervezetet fenyeget az a veszély, hogy ellehetetlenítik. De csak azért, mert a civileket nem szeretik az ország vezetői, még nem adhatjuk fel a programjainkat. Tudjuk, hogy sok olyan ember van, akinek segítségre van szüksége, és akik ma egyre kevesebb helyre fordulhatnak.”

Az Alternatíva Alapítvány a nyolcadik kerületben kezdi el a működését, mert a tagok itt rendelkeznek nagy terepismerettel. De a következő lépésben Budapest egészére is kiterjesztenék szolgáltatásaikat.

Az alapítvány másfél millió forintos magánadományból indult, amelyet a normatív támogatás egészít ki hamarosan. Remélnek még támogatást a Norvég Alaptól is. Első programjukat a TASZ támogatta.

Első akciónk keretei között HIV szűrést végzünk, több budapesti helyszínen, a Társaság a Szabadságjogokért együttműködésével. Az Alternatíva Alapítvány által Magyarországon elsőként alkalmazott gyorsteszt olyan pontos, mint a hasonló laboratóriumi vizsgálatok, viszont 1 perc alatt kimutatja a HIV-fertőzést. Az egész művelet olyan, mint az otthoni vércukormérés, a teszt az ujjhegyből vett egy csepp vérből mutatja ki a vírust.

Az Index két riportban számolt be a józsefváros egyes részein uralkodó helyzetről.  Az elsőben az utcát mutattuk be, a másodikban azt, hogy miként működik egy drogáruház a kerületben.