Egy nő 1989 óta kapta egy halott nyugdíját, most bukott le

2014.12.06. 11:04 Módosítva: 2014.12.06. 11:05

25 éven keresztül vette fel jogtalanul egy elhunyt ember nyugdíját egy 55 éves budai nő, aki így  14 millió forinttal károsította meg az államot, tudta meg a Blikk. A Nyugdíjfolyósító Igazgatóság azonnal visszakövetel tőle 4 millió 673 ezer forintot, de csak a 2000 utáni pénzt hajthatja be az asszonyon, mert a korábbi iratokat nem találják.

25 év alatt 14 milliót kapott

A történet 1989. október 5-én kezdődött, amikor Vass Gábor 50 évesen, tragikus hirtelenséggel elhunyt. Az akkori Fővárosi Tanács szociális osztálya valmiért még ugyanebben a hónapban hivatásos gondnoknak kirendelte I.-né Sz. Máriát a már halott Vass Gábor mellé. Ettől kezdve minden hónapban hozta a postás Vass úr nyugdíját, akiről a kirendelt gondnok tudta, hogy már nem él, mégis 25 éven keresztül átvette a pénzt.

A Blikk úgy tudja, a Buda előkelő részén lakó, háromgyermekes asszony rokkantnyugdíjas, szomszédai szerint oxigénpalackkal lélegzik, ezért elzárkózott a nyilvánosságtól. A bulvárlap a NAV sajtóosztályát is megkérdezte az ügyről, de mivel ez egy konkrét adózó konkrét ügye, adatvédelmi okokra hivatkozva megtagadták a választ.

Megússza, ha fisszafizeti a pénzt?

Szőke Lovas Zsuzsa, az Országos Nyugdíjfolyósító Intézet szóvivője szerint

Az ilyen és ehhez hasonló esetekben a nyugdíjfolyósítónak büntetőeljárást kell kezdeményeznie az ellen a személy ellen, aki jogosulatlanul veszi fel a nyugdíjat.

Dr. Lichy József ügyvéd szerint

a vádemelés pillanatáig megtéríthető a kár, s így az elkövető mentesülhet a felelősségre vonás alól. A jogosulatlanul folyósított nyugdíj teljes összegét nem követelhetik vissza, mindössze az elévülési időn belüli részét, vagyis öt évre visszamenőleg.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport