Orbán és Putyin telefonon beszélt, hogy most mi lesz

2014.12.07. 14:00

Vlagyimir Putyin telefonon beszélt a magyar kormányfővel és a szerb államfővel a Déli Áramlat projekt lezárása utáni energetikai együttműködés lehetőségeiről, közölte a Kreml sajtószolgálata vasárnap. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-vel azt közölte, hogy "a kétoldalú kapcsolatok perspektíváiról és a magyar-orosz energetikai együttműködés jövőjéről" volt szó.

 Vlagyimir Putyin hétfőn, Ankarában jelentette be, hogy Oroszország eláll a Déli Áramlat gázvezeték megvalósításától és Törökország felé vezető szállítási útvonalat épít ki. Az elnök ezt azzal indokolta, hogy az Európai Unió nem támogatja a beruházást, és Bulgáriától sem kapták meg az engedélyt az építésre. 

Az Ukrajna megkerülésével tervezett Déli Áramlat európai gázvezeték Oroszország fekete-tengeri partvidékétől indult volna, és Dél- és Közép-Európa országaiba, így Szerbiába és Magyarországra is szállította volna az orosz földgázt.

Ha kíváncsi, kivel beszélt a legtöbbször Vlagyimir Putyin, szeptemberi összesítésünket az orosz elnök külföldi vezetőkkel folytatott telefonhívásairól itt nézheti meg.