Zacher: 50 milliárd lenne az átfogó drogteszt

2014.12.08. 14:52
Az érintettek szűrése annyiba kerülne, mint a teljes magyar lakosság átfogó egészségügyi vizsgálata - nyilatkozta az InfoRádiónak Zacher Gábor toxikológus, a Honvédkórház sürgősségi osztályának vezetője a Kocsis Máté által felvetett átfogó drogtesztről.

Az átlagemberek előtt is jól ismert hagyományos drogtesztek ma a drogpaletta 4-6 százalékát fedi le. Az ilyen tesztekkel való vizsgálatnak tehát ma semmiféle szakmai jelentősége nincsen, ennek negativitása nem jelent semmit. Ám a pozitivitása szintén nem, hiszen ezek a tesztek csak egy nagyon-nagyon egyszerű szűrővizsgálatra is éppenhogy alkalmasak, nem beszélve arról, hogy igazságügyi orvostani jelentőségük ezeknek abszolút nincsen. Egy esetleges pozitív vizsgálatot ugyanis meg kell erősíteni egy másodlagos speciális vizsgálattal, mondta el az indítványról az InfoRádiónak Zacher Gábor toxikológus.

A drogkontroll-terv

A Fidesz-frakció hétfői ülésén foglalkozott Kocsis Máté, Józsefváros Fideszes polgármester azon javaslatával, amely a 12-18 év közöttieknek, a választott politikusoknak, valamint az újságíróknak évenként kötelező drogtesztet írna elő. A kormányzópárt kommunikációs igazgatója péntek este írta ki Facebook oldalára, hogy a drog életveszélyes, "féltjük tőle a gyermekeket és a jövőnket is". Szerinte érdemes lenne bevezetni a rendszeres drogkontrollt a döntéshozók és a közvélekedést formálók számára. A politikus azt javasolta, hogy a kormánypárt parlamenti frakciója tárgyalja meg a kérdést, és a részletszabályok megvitatása után készítsen jogszabálytervezetet.

Innen kezdődnek a problémák: az a populáció, amely úgymond ki van jelölve mintaadásra, elég jelentős: mintegy háromnegyed millió emberről van szó. Míg az egyszerű tesztek 1000-1500 forintba kerülnek, a speciális vizsgálatok ára alaphangon 60 ezer, de esetenként 80 ezer forint. Ez tehát összesen mintegy 50 milliárd forintra rúgna. Akkor még nem is beszéltünk arról, hogy jelenleg az országban három olyan speciális műszer van, amely viszonylag nagy pontossággal a lehető legtöbb-féle piacon lévő szert ki tudja mutatni. És még nincs is száz százalékos lefedettség - hívta fel a figyelmet a Honvédkórház sürgősségi osztályának vezetője.

A főorvos egy ilyen speciális műszer árát mintegy 100 millió forintra becsüli. Ebből megyénként kellene legalább két darab. Ráadásul vizeletadó helyiség is szükséges, hogy elkerülhető legyen a csalás. A teljes bekerülési költség így akár a 100 milliárd forintot is elérheti Zacher Gábor szerint.

A főorvos megemlítette, hogy az országban népegészségügyileg kiemelt a rákszűrés, a koleszterin- és vérnyomásmérés, a prosztata- és vastagbél szűrővizsgálat, valamint a méhnyakrák vagy emlőrák szűrővizsgálat.

Ebből az összegből pedig a teljes magyarországi populáció teljes szűrését meg lehetne valósítani - hangsúlyozta a szakember. Hozzátette: e betegségeknek jelenleg kicsit nagyobb a népegészségügyi veszélye, mint a kábítószernek. 

A Honvédkórház sürgősségi osztályának vezetője rámutatott, hogy Magyarországon 800 ezer alkohol és 20 ezer kábítószerfüggő él. Alkoholbetegségben évente meghalnak mintegy 30 ezren, kábítószer-használat miatt tavaly huszonegynéhányan vesztették életüket, míg kórházba tartós betegség miatt nem kerültek többen, mint ezren. A kábítószer-használat népegészségügyi veszélye tehát az alkoholéhoz képest elenyésző - hangsúlyozta Zacher Gábor.