Hamis orvosi diplomával dolgozott négy és fél évig

2014.12.09. 09:01

A magyar egészségügyben uralkodó nyugtalanító helyzetre világít rá a Heves megyei Főügyészség kedd reggeli közleménye. Az ügyészség szerint hamis általános orvosi diplomával praktizált négy és fél éven át egy nő, többek között Tiszanánán, ahol lebukásáig helyettes háziorvosként kezelt betegeket.

Az 54 éves vádlott feltehetően még 2008-ban jutott hozzá - tisztázatlan körülmények között – egy hamis orvosi diplomához, mely szerint 1996-ban, a franciaországi Toulouse-ban elvégezte az orvosi egyetemet. A vádlott azonban sem ekkor, sem máskor nem kapott orvosi diplomát az egyetemen, sőt a hamis orvosi diploma külsőségeiben sem felelt meg az egyetem által kiállított okiratnak, és az azt aláíró személyek kiléte sem volt azonosítható.

A vádlott a hamis diplomát Magyarországon az erre illetékes magyar hivatalnál benyújtotta (az ügyészség nem nevezi meg az intézményt), amely azt 2009. január 30-án kelt határozatával a magyarországi általános orvosi oklevéllel egyenértékűnek ismerte el, és feljogosította a kérelmezőt az általános orvosi cím és a doktori cím viselésére. 

Az álorvosnő - aki időközben felvételt nyert az orvosok alapnyilvántartásába is - ezt követően 2013. július végéig "az orvosi gyakorlatra jogosultság színlelésével" tevékenykedett. Nem is akármilyen helyeken:

  • 2009-ben a Hospinvest Egészségügyi Befektetési Zrt. fenntartásában lévő egri Markhot Ferenc Kórházban, mint közalkalmazott, a gasztroenterológiai, belgyógyászati, kardiológiai fekvőbeteg osztályokon a kardiológiai és belgyógyászati szakrendeléseken orvosként dolgozott. 
  • 2010 és 2013 között az Agria-Ügyelet  Kft-vel kötött megbízási szerződés alapján Egerben orvosként, illetve ügyeletes orvosként, valamint közalkalmazotti jogviszonyban dolgozott.
  • Az Országos Alapellátási Intézet alkalmazásában – színlelt végzettségének megfelelő díjazás ellenében – Tiszanánán, helyettes háziorvosként tevékenykedett. 

Mindezekért összesen több mint tizenhárom és fél millió forint javadalmazásban részesült. 

A vádlott időközben tagfelvételi kérelmet nyújtott be a Magyar Orvosi Kamarához is, ahol a valótlan adatokkal be is jegyezték a közhiteles tagnyilvántartásba, később azonban megkérdőjeleződött az orvosi mivolta, ezért vele szemben eljárás indult, ami a lebukásához vezetett. 

A Hevesi Járási Ügyészség kuruzslás bűntettével, és két rendbeli közokirat-hamisítás bűntettével vádolja a nőt, akivel szemben a vádiratában felfüggesztett börtönbüntetés, valamint pénzbüntetés kiszabására, továbbá az egészségügyi szakképesítést igénylő foglalkozások gyakorlásától történő eltiltásra tett indítványt.