A János-kórházban 2-3 napot kell várni a gyerek röntgenjére

D MTZ20110223016
2014.12.09. 07:07

Orvoshiány van, ezért Buda legnagyobb kórházában, a János-kórházban előfordulhat, hogy egy gyermek röntgenfelvételének kiértékelésére 2-3 napot kell várni. A kórházban csak két gyermekradiológus szakorvos van, így azonnali ultrahangvizsgálatot is csak a legsürgősebb esetben tudnak végezni. 

A körzeti orvostól a János-kórházba kaptak beutalót ultrahangra egy egyéves gyermek szülei, miután a gyermek gyakran hányt. A kórházban azonban nem volt gyermekradiológus, aki hasi ultrahangot készítene. A nővér ezért visszaküldte a szülőket a háziorvoshoz, hogy inkább kérjenek beutalót egy másik kórházba, írta az Index egyik olvasója.

A János-kórház válasza szerint hasonló esetek az orvoshiány miatt előfordulhatnak, de sürgős eset soha nem marad ellátatlanul, és ez a helyzet a kórházban ápolt betegek állapotát nem veszélyeztetheti.

Jelenleg a János-kórházban és a hozzá tartozó volt Budai Gyermekkórházban egy-egy gyermekradiológus szakorvos dolgozik.  Ők rendelési időben dolgoznak, a beutalt betegeket csak időpont egyeztetése után tudják fogadni, közölte a kórház. 

Ha a gyermekultrahang-szakorvos nem dolgozik vagy szabadságon van, akkor elképzelhető, hogy a vizsgálatot nem tudják azonnal elvégezni, válaszolták kérdésünkre. Ha azonban  valaki sürgős vizsgálatra szorul, azt minden esetben meg tudják oldani a János-kórház főépületében 0-24 órában működő ultrahang-szakorvosok.

 A gyermekgyógyászatban azok a betegségek, melyek diagnózisához azonnali       ultrahangvizsgálat kell, minden esetben kórházi kezelést vagy speciális szakorvosi ellátást igényelnek, tehát a megfelelő kórházi szakemberhez kell beutalni a beteget. A kórházi betegeknek így indokolt esetben mindig megszervezhető a vizsgálat, ellátatlanul nem marad beteg gyermek, válaszolta az Indexnek a János-kórház.

  A kórház szerint a konkrét eset abban a két hétben történhetett, amikor az egyik radiológus szabadságon volt. Azt ugyanakkor elismerték, hogy kommunikációs hiba is történt, a kórházban tévesen tájékoztathatták a szülőket:

Ha a  jövőben hasonló eset előfordul, és nem lesz az épületben radiológus szakorvos, akkor az asszisztens elküldi a felvételt a központi radiológiára. Emiatt ugyan többet kell várnia a betegnek, de így elkerülhető, hogy a beteg lelet nélkül távozzon.  

A szülők azt is megírták, hogy két hónappal korábban tüdőgyulladás gyanúval küldték röntgenre a gyereket szintén a János-kórházba. A röntgen után azt mondták nekik, hogy 2-3 napot kell várni az eredményre, mert a felvételeket összegyűjtve küldik el értékelésre, nincs ugyanis orvos a kórházban, aki a gyermek mellkas röntgenjét értékelné.

A kórház szerint ezt a problémát is a gyermekradiológus-hiány okozza, de sürgős esetekben emiatt sem marad ellátatlanul senki.  

Az egészségügyi ellátás egyre nehezebb körülmények között valósul meg. Súlyos szakember, műszer és anyaghiány van. A dolgozók is egyre rosszabb körülmények között dolgoznak, a helyzeten ők változtatni nem tudnak, de igyekeznek alkalmazkodni a nehézségekhez, és a legjobb tudásuk szerint ellátni a betegeket.