Nem igazi orvos? Akkor is hozzá járnék!

2014.12.10. 07:57 Módosítva: 2014.12.10. 20:18
Kuruzslásért emeltek vádat egy nő ellen, aki hamis diplomát honosított, majd orvosként praktizált évekig Tiszanánán. A helyieknek, orvosoknak semmi nem tűnt fel, vannak, akik a hamis diploma hírétől függetlenül továbbra is jó orvosnak tartják. A helyszíni beszélgetésekből némi túlzással az derült ki, hogy megfelelő empátiával és az internet használatával kompenzálható az orvosi végzettség, az orvosi tudás hiánya. Sőt, ha ügyesen kerüljük a vészhelyzeteket, egy életet leélhetünk praktizáló orvosként, mindenféle papír nélkül.

Ha most, hogy kiderült, nem igazi orvos, de visszajönne, én ugyanúgy hozzá járnék. Megbízom benne. Ha valakit megszoknak, és megbíznak benne, akár egy természetgyógyászban, maguk nem járnának hozzá, miután kiderül, hogy nincs rendes papírja?

− mondta egy tiszanánai nő, aki a gyermekével együtt ahhoz a nőhöz járt háziorvosi rendelőbe, akiről az ügyészség szerint kiderült: hamis általános orvosi diplomával praktizált négy és fél éven át, ebből három és fél évig Tiszanánán.

„Emberileg is rendes volt, és szakmailag is rendben volt. Sajnálom, hogy ilyet csinált, de jól működött mint orvos. És nekünk csak ez a lényeg. Számíthattunk rá" − folytatta a nő.

A Heves Megyei Főügyészség keddi közleményéből kiderül, hogy az 54 éves nő 2008-ban jutott hozzá egy hamis orvosi diplomához, amely szerint 1996-ban a franciaországi Toulouse-ban elvégezte az orvosi egyetemet. Ezt 2009-ben Magyarországon elfogadtatta, majd orvosként kezdett dolgozni: először az egri kórházban, majd Tiszanánán mint háziorvos.

A valóság az, hogy sem akkor, sem máskor nem kapott orvosi diplomát az egyetemen, sőt, az ügyészség szerint a hamis orvosi diploma külsőségeiben sem felelt meg az egyetem által kiállított okiratnak, és az azt aláíró személyek kiléte sem volt azonosítható. Tiszanánára utaztunk, hogy megtudjuk, ki volt ez a nő, mit tudtak róla, látszott-e korábban, hogy valami nincs rendben a végzettségével, orvosi tudásával, illetve hogyan praktizálhatott évekig hamis papírokkal.

Első utunk a tiszanánai polgármesterhez vezetett, de sajnos ő nem volt a faluban. Mondták, várjuk meg az ebédszünetre kiszaladó alpolgármestert, de közben összefutottunk a jegyzővel. Joó István szerint a településnek semmi köze a háziorvosok kinevezéséhez, diplomáinak ellenőrzéséhez, az az Országos Alapellátási Intézet dolga, ezt a nőt is ők hozták a faluba. „Az illető elment tavaly a saját döntéséből, hosszú ideig dolgozott itt előtte, panasz nem érkezett vele kapcsolatban" − mondta, és hozzátette, ő csak kedd reggel tudta meg a polgármestertől, hogy az ügy kipattant. Többet nem akart erről mondani.

Hogyan kaphatott orvosi engedélyt hamis francia diplomával?

A külföldön szerzett diplomákat általában az Oktatási Hivatal Magyar Ekvivalencia- és Információs Központjában lehet honosítani, az orvosi diplomákat azonban az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatalon keresztül.

Mivel az orvosi, gyógyszerészi és egészségügyi képzéseket az EU tagállamai összehangolták, az elismerés automatikus, azaz a magyar hatóság nem vizsgálja a képzés tartalmát és minőségét. A benyújtott diplomák valódiságát abban az esetben ellenőrzik, ha kétség merül fel a hitelességükkel kapcsolatban.

Ilyenkor a hivatal megkeresi a diplomát kiállító egyetemet. Ha egy orvosi diploma átment a szűrőn, az illető bekerül az orvosok alapnyilvántartásába. Innentől már könnyen megszerezhető a tagság a Magyar Orvosi Kamarában. A Kamara ugyanis már csak azt nézi, hogy a kérelmező szerepel-e az alapnyilvántartásban, a diploma valódiságának ellenőrzése nem a MOK feladata, mondta az Indexnek Éger István, a kamara elnöke.

.

A hamis orvosi papírok alapján praktizáló nő valóban az Országos Alapellátási Intézeten keresztül került a településre, egy úgynevezett praxisprogramban, amibe olyan orvosok kerülnek, akiknek már van valamilyen egészségügyi gyakorlatuk − korábban az egri kórházban dolgozott kardiológiai és belgyógyászati szakrendeléseken −, viszont nincs még háziorvostani szakvizsgájuk. A háziorvosi praxisuk mellett megszerezhetik a szakvizsgájukat, ez alatt az idő alatt pedig szakmai felügyelet mellett dolgoznak. Ez egy kinevezett mentort jelent, egy tapasztalt orvost.

Kerestük a nő mentorát, Bús Andrást is, vele telefonon sikerült beszélnünk. Bús elmondta, neki az évek alatt semmi olyan nem tűnt föl, amiből arra kellett volna következtetnie, hogy nincs orvosi végzettsége a nőnek, „a feladatát elvégezte". Ha voltak is kérdései, azok praktikus kérdések voltak, egyikből sem derült ki, hogy hiányzik a komoly szakmai tudása.

Bús okos, agilis nőnek ismerte meg az áldoktornőt, aki a lehetőségekhez képest igyekezett fejleszteni háziorvosi praxisát: bevezetett például egy infúziós kezelést, amivel a rendelőjében tudott kezelni gerincproblémás, illetve magas vérnyomásban szenvedő betegeket. Ő a nőtől úgy tudja − bár most, hogy kiderült a hamis diploma már nem tudja, mi igaz ezekből −, hogy Magyarországon végzett biológus szakon, majd miután nem vették fel az orvosi egyetemre, Franciaországba utazott, ahol elvégzett egyet. Bús kérdezte is tőle, hogy miért jött haza havi 130 ezerért rezidenskedni, amire a nő azt mondta, üldözi a férje, így gyakorlatilag hazamenekült.

A nő a mentorának azt mesélte, Franciaországban nőgyógyászati szövettani vizsgálatokat végzett először, majd ügyelt. Később Magyarországon az egri kórházban dolgozott. Nem volt lakása, szakvizsgát is szeretett volna, ezért jelentkezett be az OALI-hez, akiken keresztül Tiszanánára került, ahol a rendelő fölötti szolgálati lakásban lakott. Két lánya van, az egyiknek három gyereke született, ő elköltözött a településről, majd tavaly augusztusban az áldoktornő is, váratlanul. 

Nagy segítség az internet, meg lehet tudni sok mindent. Előtte volt több rezidensem is, ha nincs benne valaki valamiben, az interneten könnyű utánanézni. Ez igazából nem olyan gyanús dolog, inkább nézze meg a biztonság kedvéért.

− mondta Bús, aki szerint egy orvos egyébként is a gyakorlatban szerzi meg tudásának nagy részét, a nőről pedig sem annak asszisztensétől, sem a pácienseitől nem hallott semmi rosszat. Szerinte az asszisztensének feltűnt volna a szakmai hiányosság, mivel ő már az előző orvos mellett is dolgozott. Telefonon kerestük az éppen szabadságát töltő asszisztenst, de nem szeretett volna nyilatkozni, amíg munkáltatójával, az önkormányzattal meg nem beszéli, hogy nyilatkozhat-e.

Beszéltünk a település egyik patikusával is. „Nem vettünk észre semmit, nyilván már eleve be vannak állítva az emberek bizonyos gyógyszerfogyasztásra. Nyilván ebbe nem szólt bele: amit korábban szedett a páciens, ugyanazt írta fel nekik. Az emberek, ha elmennek szakrendelésre, és ott változtatnak, akkor ő is változtat, ha nem, nem. Egy bélyegzőt tud rátenni, aláírni ő is tud" − mondta, és hozzátette, ő úgy tudja, rengeteg ügyeletet csinált a nő Egerben, és maximálisan meg voltak vele elégedve, sőt, „újraélesztési bajnok volt".

A mentor szerint egyébként az is lehet − bár erre kevés esélyt lát −, hogy valamilyen pszichés betegsége volt a nőnek, beképzelte magának, hogy orvos. Nem is voltak félelmei amiatt, hogy ez veszélyes végzettség nélkül, és az évek során kitanulta annyira a szakmát, hogy egy háziorvosi praxist el tudott végezni. És szerencséje is volt, hogy nem futott bele valami olyan vészhelyzetbe, ahol a tudásának hiánya miatt nem tudott segíteni.

Nem ez az első eset

A honosításoknál nem mindig működik megfelelően a szűrő. Ahogy korábban megírtuk: a Bajor Imrét kezelő áldoktor, Vargha Zoltán 1998-ban egy olyan, Marosvásárhelyen szerzett hamis diplomát nyújtott be a Magyar Ekvivalencia és Információs Központhoz, amelyen még az intézmény neve sem szerepelt helyesen. A papírt mégis elfogadták Magyarországon, a csalást később a szegedi Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetem szúrta ki. Vargha Zoltánt a Fővárosi Ítélőtábla 2009. április 23-án jogerősen háromrendbeli közokirat-hamisításért és egyrendbeli közokirat-hamisítás kísérletében mondta ki bűnösnek.

.

A vészhelyzet kérdése akkor is előkerült, amikor Somogyi Erzsébettel beszélgettünk, aki a település másik háziorvosi körzetét vezeti több mint 20 éve.

Menekült az akut ellátások elől, kerülte a problémás helyzeteket. Azokat, ahol nincs a közelében segítség, és gyors döntéseket kell hozni

− mondta Somogyi, aki elmesélte, hogy egyszer, amikor rendőrségi hívásra kiment egy halotthoz, a rendőr azt mondta, hogy az ilyenkor szükséges halottvizsgálatot, felmérést nem végezheti, mivel az illető a nő betege volt: „Én addig ottmaradtam, amíg megjött Marika, aztán jöttem el. Láttam, hogy szakadt róla a verejték".

Somogyi szerint az emberekkel jó kapcsolatban volt, rengeteget dolgozott: háziorvosi praxisa mellett rengeteg ügyeletet vállalt. (A most kuruzslással vádolt nő az Agria-Ügyelet Kft.-vel kötött megbízási szerződést ezekre az ügyeletekre. Kerestük a céget, hogy megkérdezzük, de Horváth Gábor, a cég vezetője nem akart nyilatkozni.) Somogyi nem érti, hogyan tudott hamis papírokkal tudott dolgozni, bár szerinte elképzelhető, hogy az egri kórházba úgy kerülhetett könnyedén, hogy az akkor még működő Hospinvestnél emberhiány lehetett, így örültek a jelentkezőnek: „talán így maradhatott el a komolyabb ellenőrzés".

A legmeredekebb elmélet

A településen elterjedt az az elmélet, hogy a nőnek volt egy szeretője, egy egyiptomi származású orvos, aki Franciaországban szerezte meg a diplomáját, és ott dolgozott. A férfit később Egerben kezelték. Állítólag az ő diplomáját hamisították át a nő nevére, és ez a férfi tanította ki a nőt, hogy orvosként dolgozhasson.

A nő munkájáról annyit mondott Somogyi, hogy amikor felmondott, és otthagyta körzetét, akkor felmerült a községnél, hogy a két háziorvosi körzetet összevonják, és ő kapja meg a települést elhagyó nő pácienseit is. El is kezdte azok kezelését, az elején azonban mindent át akart nézni, mindenkit rendesen meg akart vizsgálni. 

„Nem csak egy receptírást akartam, mindenkit behívtam, megvizsgáltam, új vérvételeket csináltattam. Az egyik beteg nem is tudta, hogy a betegségével komoly diétát kellene tartania például" − mondta, és hozzátette, mivel ez több időt vesz igénybe, mint a beadott receptek kitöltése, amihez nem voltak hozzászokva, panaszkodtak az önkormányzatnál, hogy ez elviselhetetlenül lassú. Végül az önkormányzat úgy döntött, hívnak egy másik orvost.

Örülök, hogy nem voltam a betege, amikor kiderült ez az egész, rögtön azt mondtam: tudtam!

− ezt már Somogyi asszisztense mondta nekünk, akivel váltottunk néhány szót a rendelő előtt. Őt egyáltalán nem lepte meg, amikor kiderült, hogy a nőnek nem volt valódi diplomája. Megemlített egy továbbképzést, amin együtt volt vele, és a nő a szünetben az előadást tartó professzorhoz olyan alapvető kérdéssel ment oda, szinte kötekedve, amit egy kezdő asszisztens is tud. Szerinte lehetett tudni, hogy nem túl jó orvos.

A megkérdezettek véleményében egyébként pont akkora szórás volt, mint bármelyik vidéki település háziorvosánál: volt, aki szerette, volt, aki nem. A cikk elején idézett hölgy például gyermekét soha nem vitte máshová, mindennel elégedett volt, jó orvosnak tartotta.  De kollégája már egyáltalán nem így beszélt a lebukott áldoktorról: szerinte mindig ugyanazt a betegséget állapította meg, függetlenül a panaszoktól, és ugyanazt a gyógyszert írta fel mindenre. Ő a gyermekét például már nem is vitte egy idő után hozzá, inkább Abádszalókra utaztak át.

Egy másik nő arról beszélt, hogy őt félrediagnosztizálta egy bőrbetegségnél, amit aztán egy másik orvos tett helyre. A nő állítólag elnézést kért, majd felírta azokat a gyógyszereket, amiket a másik orvos javasolt.

A jó tapasztalatokkal rendelkezők között ugyan volt, aki a hamis papír ellenére is tovább járna hozzá, többségük azonban azt mondta, ezek után azért minimum meggondolná. Természetesen kerestük az áldoktornőt is telefonon: felvette, de csak annyit mondott, jelenleg külföldön van, amint elmondtuk, hogy az Indextől keressük, letette a telefont.

A nő a valótlan adatokkal a Magyar Orvosi Kamarának is tagja lett, később azonban megkérdőjeleződött az orvosi mivolta, ezért eljárás indult ellene, ekkor bukott le. Hogy mikor, milyen körülmények között kérdőjeleződött meg az orvosi mivolta, egyelőre nem árulta el az ügyészség.

A nőt a Hevesi Járási Ügyészség kuruzslással, és két rendbeli közokirat-hamisítással vádolja, a vádiratában felfüggesztett börtönbüntetés, valamint pénzbüntetés kiszabására, továbbá az egészségügyi szakképesítést igénylő foglalkozások gyakorlásától történő eltiltásra tettek indítványt.