Orbán Simicskáról: Az élet majd megoldja a barátságunkat

2014.12.10. 07:17 Módosítva: 2014.12.10. 07:34
A miniszterelnök szerint a luxusban élő párttársai életmódja nem urizálás, mert ők nem mutogatják magukat. Ráadásul úgy látja, jelentősen csökkent a szegénység Magyarországon. Csak azt nem árulta el, mire alapozza ezt. Az is kiderült, mi történik Orbánnal, ha ötven métert úszik.

A miniszterelnök kedden délelőtt a Blikk.hu olvasóinak kérdéseire válaszolt, a szerdai Blikk pedig egy interjút közölt vele. A beszélgetés legérdekesebb része, hogy Orbán három kérdés erejéig is beszél Simicska Lajosról. 

Ön szerint elindul Simicska Veszprémben? Mire fogadna?

Van egy székely mondás: iszik-e a hal vizet? Azt mondja az öreg székely, azt nem tudom, hogy iszik-e, de hogy módja van rá, az biztos. Az indulásra is ezt tudom mondani. Módja van rá. 

Nem hiába ment Orbán politikusnak, ilyen semleges választ adni már-már művészet. Annyit azért ki lehet olvasni a sorok között, hogy ő nem támogatja az egykori kollégiumi szobatársa indulását, és nem is szavazna rá. 

A barátságról

Egy másik kérdésre válaszul Orbán azt is elárulta, hogy a kormány két intézkedése sértette Simicska érdekeit (földalapú támogatások rendszerének átalakítása, reklámadó), és „az említett úr is kifejtette ellenvéleményét”. A miniszterelnök azt írta a chatablakba, hogy „sosem szabad összekeverni a személyes kapcsolatokat az ország érdekeivel”, mert „ami az ország érdeke, azt akkor is meg kell tenni, ha az egyébként hozzánk közel álló embereket sért”. 

Hoppá, Orbán eddig nemhogy sosem beszélt Simicskáról, most nyíltan kimondta, hogy szembement vele, és hogy hozzá közel áll. Vagy állt. Mert azt nem tudni, éppen hányadán áll a kapcsolatuk. A harmadik kérdés éppen erre vonatkozott.

Menthető még a barátság?

Az élet majd megoldja. 

Ha ebből a három válaszból indulunk ki, akkor tényleg nagyon úgy tűnik, Orbán Viktor összeveszett a régi barátjával, Simicska Lajossal. 

Beszólt Pokorninak

A miniszterelnök ezen kívül kevés meglepőt mondott, de az azért említésre méltó, hogy szerinte csökkent a szegénység Magyarországon, bár azt nem árulta el, pontosan mire alapozza ezt a kijelentést. 

Orbán finoman beszólt Pokorninak is, aki szerint félreérti a helyzetet. Mint a kormányfő mondta, a Fidesz egy nagy néppárt, amin belül vannak jómódú, kevésbé jómódú emberek, kispolgárok, munkások, gazdák. Orbán szerint a luxusügyek nem tekinthetőek urizálásnak, mert a párttársai nem mutogatják magukat. 

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a szegénységet különbözőképpen mérik, és ő úgy látja, hogy Magyarországon csökkent a szegénység, méghozzá negyedmillió emberrel, így visszatértünk a válság előtti állapotokhoz. Orbán szerint ezt mutatják a számadatok, azonban nem árulta el, pontosan melyekre gondolt. 

Orbánt a stadionok miatt is kérdőre vonták, mire ő azt mondta, az ő hobbija nem játszik abban szerepet, hogy még a puszta közepén is stadion nő. Mert szerint soha nem látott mennyiségben építenek sportcsarnokot, tantermeket, tanuszodákat, pedig

nekem ötven méter úszásnál már túlélési problémáim vannak.