Pintér szerint félreértették a rendőrség nemi erőszakról szóló videóit

2014.12.13. 18:11

„A kampány a figyelmet arra hívja fel, hogy valamennyien tehetünk a bűnalkalmak csökkentéséért, az áldozattá válás megelőzéséért" – válaszolt Pintér Sándor belügyminiszter a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság nemi erőszakról szóló oktatóvideókkal kapcsolatban érkezett kérdésre. Szerinte téves az a következtetés, hogy a rendőrség „felelőssé kívánná tenni azt, aki bűncselekmény áldozatává válik." Pintér szerint ugyanakkor a kisfilmek nem teljesítették a kívánt, „vitathatatlanul nemes célt."

A Baranya megyei rendőrség prevenciós kisfilmjei kicsapták a biztosítékot, számos civil szervezet tiltakozott az áldozathibáztatás ellen, volt egy tüntetés, és Nem tehetsz róla, tehetsz ellene néven Facebook-csoport is alakult. Az alapvető jogok biztosa szerint is a nemi erőszak áldozatait tették felelőssé a videók.

A Baranya megyei rendőrség után ráadásul a Vas megyei rendőrség is rendesen belecsapott az áldozathibáztatásba, ráadásul éppen a nők elleni erőszak felszámolásának világnapja alkalmából. Ők azt írták, a fiatal lányok kacérkodása gyakran válthat ki erőszakot, ezért kerülni kell az olyan metakommunikációs jelzéseket, amelyek ismerkedési szándékot közvetítenek, ha valójában nem akarunk ismerkedni.

Szél Bernadett LMP-s képviselő adott be írásbeli kérdést Pintérhez, hogy megtudja, mi a kormány álláspontja az ügyben. Pintér írásbeli válaszában hozzátette, hogy a kormány, a belügyminisztérium és a rendőrség határozottan elutasítja és elítéli az erőszak, az erőszakos magatartás mindenfajta megnyilvánulását, és a bántalmazások megszüntetéséhez minden lehetséges jogi eszközt felhasznál. Pintér szerint a belügyminisztérium kiemelt feladatának tekinti a bűnmegelőzést, és a jövőben is megelőző kampányokkal próbálná elérni, hogy a lehetséges áldozatok elkerülhessék a veszélyes helyzetek kialakulását.

A kérdést benyújtó Szél Bernadett a Facebookon reagálva azt írta, hogy Pintér válaszából az derül ki, hogy „a belügyminisztérium nagy ívben tesz mindenre és mindenkire, még az ombudsman kritikája sem ingatja meg és alapvetően bevédi a videókat plusz sajnálkozik egy sort, hogy valami azért mégsem klappol." Szél utána idézi Székely László ombudsman állásfoglalását, amiben elmarasztalta a rendőrséget a nemi erőszakról szóló videók miatt.