Forgalomlassítás: Mégsem állt meg Budapest

HUS 0215
2014.12.15. 08:06 Módosítva: 2014.12.15. 09:28

Lehetne gyakrabban ilyen forgalomkorlátozó sztrájk, a Moszkva tér környékén ugyanis úgy lehet közlekedni, mintha vasárnap délelőtt lenne – fogalmazott egy munkatársunk a forgalomlassító demonstráció eredményét látva. 

Ezért sztrájkolnak

A szakszervezetek öt pontban szeretnének meg állapodni a kormánnyal:

  • jövő évi, megfelelő nagyságú bérfejlesztés
  • a munka törvénykönyvének felülvizsgálata
  • az alkotmányos sztrájkjogot elvonó sztrájktörvény módosítása
  • a korkedvezményes nyugdíjrendszer megtartása
  • a béren kívüli juttatások adózásának változatlanul hagyása.

Tudósítónk és olvasóink szerint Budapesten néhány csomóponttól eltekintve fennakadás nélkül lehet autóval közlekedni. A tüntetés (melynek programját cikkünk közepén olvashatja) délután ötig tart. 

Különösebb fennakadást továbbra sem okoznak Budapesten, csak az M3-as autópálya bevezető szakaszán van torlódás az M0-as csomóponttól befelé. A közösségi közlekedésben a demonstráció jelenleg nem okoz fennakadást.

fogalmazott a BKK.

Pontban tizenegykor elindult a gyalogos demonstráció a Margit hídon át a Parlamenthez,

Nem akarunk közmunkások lenni.

és "Munka, "Párbeszéd" feliratú táblákkal, tudósítónk szerint két-háromszázan lehetnek. Amikor a LIGA-tüntetők megérkeztek a Parlamenthez, a tüntetőcsoportot egy kis performansszal fogadták azok, akik korábban egy mélygarázst zártak el a képviselők elől. A nélkülözőkre, a gyerekszegénységre hívták fel a figyelmet transzparensekkel, hangos skandálással.

A DK-s Varju László vette át a csokikat (lásd keretesünket) a tüntetőktől, aki elmondta: nem garantálja, hogy minden képviselőhöz eljutnak. A csokik csomagolásán azoknak a demonstrálóknak a gyermekei, vagy családja látható, akiknek a szakszervezet szerint veszélybe került a munkája a kormány törvénytervezete miatt. Az átvételt majdnem meghiúsította, hogy éppen akkor jött ki a Parlamentből Habony Árpád, akivel az összes videós és fotós elszaladt.

A demonstrálók végül délután egyig maradtak a Parlament előtt, majd visszasétáltak az autóikhoz a rakpartra. Ott délután háromig foglalták el az egyik sávot, majd visszahajtanak a három, reggeli gyülekezőpontra.

Hétfőn dönthet a Parlament az állami dohányellátó felállításáról, ha a képviselők megszavazzák a törvénytervezetet, úgy a dohányvállalatok kötelesek lesznek felszámolni értékesítési hálózatukat és elbocsátani az érintett dolgozókat. Érdekvédők szerint ez 1200 ember munkáját jelentheti.

A szakszervezet döntéshozókkal való egyeztetési kísérletei eddig kudarcba fulladtak.

– írja a Dohányipari és Dohánykereskedelmi Dolgozók Szakszervezete.

Ennyi furgont még nem látott a rakpart

Reggel az M3-as külső sávjában körülbelül 100 furgon várakozott, velük kezdődtek országszerte a LIGA szakszervezetek által indított félpályás útlezárások. A furgonokon "Hol itt a szeretet, munkát és kenyeret", valamint "Hagyd meg a munkánk, nem kell a közmunkád" feliratok olvashatóak.  A Lánchíd és a Margit híd között végig áll a sor, hullámokban nyomják a dudákat, van, hogy egyszerre dudál száz autó Budán. 

A Lánchíd és a Margit híd között végig áll a sor

A LIGA szakszervezetek és a csatlakozó egyéb szervezetek az alábbi pontokon fogtak hozzá a forgalomlassításhoz:

A Magyar Közút Zrt. reggeli közleménye szerint reggel az M3-as Budapestre bevezető szakaszán alakult ki a szokásosnál nagyobb hétfő reggeli torlódás, de vidéki helyszínekről egyelőre nem érkezett jelzés nagyobb dugóról. 

M3 - LIGA demonstráció

Még legalább két válaszlépésük van

Gaskó István, a LIGA szakszervezetek vezetője hétfő reggel azt mondta, hogy bízik benne, hogy meg tudnak állapodni a kormánnyal és a munkaadókkal. Reméli, hogy a sztrájk ráébreszti a kormányt, hogy nagy a szakszervezeti követelések támogatottsága, és a munkavállalói oldal is elgondolkodik azon, hogy hogyan, milyen mértékben teljesíthető az öt elemből álló követeléscsomag, amit a szakszervezetek letettek az asztalra.

Ha a demonstráció hatása elmaradna a várttól, akkor a szakszervezeti vezető szavai szerint még legalább két lépés van, egy tiltakozóakció - tüntetés vagy félpályás útlezárás -, valamint

egy országos sztrájk.

A tömegközlekedést ajánlják

Hétfőn 7 órától 17 óráig forgalomlassító demonstrációt tartanak az M3-as és az M5-ös autópálya fővárosi bevezető szakaszain, a III. kerületi 11-es főúton, a XI. kerületi Egér úton, az Andrássy úton, a budai alsó rakparton és a rakpartról a Margit hídon át a Kossuth Lajos térre vezető útvonalon. Torlódások várhatók, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a kötöttpályás közösségi közlekedést ajánlja.

Hol várható torlódás?

7 és 16 óra között

  • lezárnak egy sávot az M3-as autópályán (a Szilas pihenő és a Szentmihályi út között),
  • a III. kerületben, a 11-es főúton – a Batthyány utcában –
  • az Andrássy úton a Hősök tere és a Bajza utca között a centrum irányú szélső forgalmi sáv lezárásával.

Reggel 7 és 8 óra között

  • lezárnak egy-egy sávot az M3-as és az M5-ös autópálya bevezető szakaszán,
  • a XI. kerületi Egér úton a Kőberki út és a Balatoni út közötti szakasz Szerémi út irányú szélső sávját.

Reggel 8-kor

  • budai alsó rakpart Lánchíd és Margit híd közötti részén a rendőrség eltereli a budai alsó rakpart északi irányú forgalmát a Döbrentei térnél a Krisztina körút és az Attila út felé.
  • Nagyobb torlódás esetén a Műegyetem rakparti, illetve a Rákóczi hídi lehajtókat is lezárják. A tüntetők gépkocsijukat az alsó rakparton hagyva, gyalogosan a Parlamenthez vonulnak körülbelül 11 órakor az Angelo Rotta rakpart-Margit híd-Balassi Bálint utca útvonalon, majd petíciót adnak át, ezután ugyanezen az útvonalon visszatérnek a budai alsó rakpartra. A demonstráció 17 órakor ér véget.

11-17 órakor

  • 11-kor a demonstrálók az Angelo Rotta rakpart–Margit híd–Balassi Bálint utca útvonalon gyalogosan a Parlamenthez vonulnak, majd petíciójuk átadása után ugyanezen az útvonalon visszatérnek a budai alsó rakpartra. A forgalomlassító demonstráció ezen a helyszínen várhatóan 16 órakor fejeződik be, majd a tüntetők a reggeli gyülekező helyszínek felé távoznak, ahol előreláthatóan 17 órakor ér véget a demonstráció.

A legnagyobb torlódások a Krisztina körúton, az Attila úton és a Margit körúton várhatók.

De nagy dugóra kell számítani a főváros bevezető útvonalain, a közép- és észak-budai utakon. Aki hétfőn is inkább az autót választja, az lehetőleg az M0-áson keresztül közelítse meg Dél-Buda közép- és észak-budai úticélját az M0-ás felől vagy a pesti alsó rakparton át közelítse meg.

Hétfő reggel kollégáink azt tapasztalták, hogy nem könnyű felférni a tömegközlekedési eszközökre. Az utasok megfogadhatták a BKK ajánlását, ezért a szokásosnál is nehezebb bejutni egy metrókocsiba, jelentette éppen késő kollégánk. 

A BKK szombati közleménye szerint a tüntetés miatt a legnagyobb torlódások a Krisztina körúton, az Attila úton és a Margit körúton várhatók, de forgalmi dugóra kell számítani a fővárosi bevezető útvonalakon, valamint a közép- és észak-budai utakon is, ezért azt kérik, hogy aki teheti, autó helyett HÉV-vel vagy vonattal utazzon a fővárosba, Budapesten pedig használja a kötöttpályás közlekedési járatokat, a metrót, a HÉV-et és a villamosokat. A BKK szerint aki mégis autóba ül, közép- vagy észak-budai úti célját Dél-Buda felől az M0-s autóúton vagy a pesti rakpartokon keresztül közelítheti meg.

Egy másik tüntetés keretében reggel blokád alá vették a parlamenti mélygarázst, a demonstrálók "Nem a kirekesztésre!", illetve "Nem a megszorításokra!" feliratú transzparenseket feszítettek ki, részletek > > >