Vérző fejű tüntetők és paprikaspray a parlamentnél

2014.12.16. 18:18 Módosítva: 2014.12.17. 00:17
  • Több civil szervezet és csoport támogatásával több ezres tüntetést tartottak a Kossuth téren a kormány intézkedései ellen
  • A szinte megtelt Kossuth téren a beszédek alatt két részre szakadtak a tiltakozók, a nagy részük az Alkotmány utcában felállított színpadra figyelt, míg egy kisebb csoport a Parlament lépcsőjénél farkasszemet nézett a rendőrökkel
  • A lépcsőnél többször lökdösődés kezdődött, a tüntetők próbáltak előrenyomulni az épület felé
  • A rendőrök paprikaspray-vel is odafújtak a beszédek után is a lépcsőnél nyomakodó tüntetőknek, többek között az ATV operatőrét is eltalálták, egy fiatal férfi és nő pedig a fején sérült meg közben
  • A József nádor téren Orbán Viktor-paródiával indult rendezvényen többek között új rendszerváltást követeltek a szónokok
  • A tüntetés elején árpádsávos zászlóval jelentek meg Budaházyék, a rendőrök kísérték ki őket a tömegből

A Kossuth teret megtöltő tüntetés beszédeinek vége után néhány néhány száz tüntető maradt a Parlament lépcsőjénél szemben a rendőrsorfallal, amikor megpróbáltak nyomakodni a lépcső felé, a rendőrök paprikaspray-vel fújtak oda, amivel az ATV egyik operatőrét is arcon találták.

Egy fiatal fiú és egy lány is vérző fejjel jött ki a dulakodás után a tömegből.

A lány azt mondta tudósítónknak, hogy mindkettőjüket a fém hengerrel találták el, amikor a paprikaspray-t használták a rendőrök. A fiú fejét össze kellett varrni a mentőknek. Nem látta pontosan, de ő azt mondta, hogy gumibottal találhatták el.

A lányt már egy korábbi, még a beszédek alatti dulakodásnál kivitték a tömegből a rendőrök, és állítása szerint igazoltatták, amiért a kezében maradt egy rendőr sisakja. Utána azonban elengedték, és visszament a lépcsőhöz.

Végül este tízre oszlott fel a tömeg a Kossuth téren, a lépcsőnél álló rendőrök is levették a sisakjukat, a villamosforgalom is megindult.

Lefújták az ATV operatőrét, egy fiú fejét összevarrták

A BRFK-nál azt mondták az MTI-nek, hogy senki ellen nem indult eljárás a tüntetéssel összefüggésben. Állításuk szerint senkit nem emeltek ki a tömegből, hanem „a rendőrök felsegítettek egy hölgyet, aki a tömegben elesett, majd testi épségének megóvása érdekében a rendőri sorfal mögé kísérték."

A rendőrség szerint a paprikaspray-t azért használták, mert a tüntetők megpróbálták benyomni a sorfalat, és ezt más módon nem tudták megakadályozni. A spray használatát törvényesnek és szakszerűnek nevezték, aminél a fokozatosság és az arányosság elve is érvényesült. Sérültekről a BRFK nem tudott.

Ment a lökdösődés a lépcsőnél

A Nincs hova hátrálnunk! nevű tüntetés beszédei alatti lökdösődésnél ott volt az első sorokban Mécs Imre volt SZDSZ-es képviselő is, miközben ment a rendőrök cukkolása. Amikor megindultak lefelé a lépcsőn a rendőrök, legalább öt-hat sörösdobozt is bedobtak az irányukba. Egy-egy narancs is repült a lépcső irányába, egy tüntető pedig tojással próbálta megdobni a rendőröket, de helyette egy másik tüntetőt talált hátba.  

McCain is posztolta a tüntetést

Az Orbán Viktor neofasiszta diktátornak nevező John McCain republikánus szenátor is kirakta Facebook-oldalára a tüntetésen készült egyik képet, amin egy táblán ez állt:

Mr. McCain, igaza van

Közben az Alkotmány utcában felállított színpadon tartottak a beszédek. A színpadról azt mondták be, hogy „kérjük a provokátorokat a lépcsőnél, ezt hagyják abba, mert mi békét szeretnénk." A sokezres tömeg nagy része a beszédekre figyelt, a lépcsőtől tizenöt méterre is beszélgettek a tüntetők, a közvetlenül a lépcsőnél állók csoportja skandált folyamatosan és nyomakodott a rendőrök felé.

Miután a több ezer tüntető megérkezett a Kossuth térre, rögtön kettészakadt a tömeg. Habár a színpadot a szervezők az Alkotmány utcában állították fel, a tüntetők egy része elindult a Parlament lépcsőjéhez, ahol gyorsan meg is jelentek a rendőrök, és több tucat rendőr sorakozott fel.

Ahogy korábban a közfelháborodás napjának nevezett tüntetésen, most is farkasszemet néztek egymással egy ideig a Parlament lépcsőjénél a főként fiatalakból álló tüntetők és a rendőrök. Tudósítónk szerint a lépcsőnél a közben az Alkotmány utcában megkezdődött beszédek alatt először néhány fiatal próbált beugrálni a rendőrök közé, sok fotós volt körülöttük, majd lökdösődés kezdődött.

Az Alkotmány utcába érkezők közül is sokan kimentek a térre, ami szinte megtelt. A színpadnál végül megkezdődött a tervezett program, a térről hallgatták a tüntetők a szónokokat, közben a lépcsőnél viszont folyamatosan skandálták a rigmusokat. A beszédek között a szervezők bemondták, hogy senki ne támadjon a rendőrsorfalra a rendezvény alatt, és utána se.

A József Nádor térről indultak

Több ezres tömeg gyűlt össze a Nincs hova hátrálnunk Facebook-oldalon meghirdetett tüntetés kezdetére a József Nádor téren, ami szinte teljesen megtelt. A tömegben a netadós tüntetésekhez hasonlóan többségében fiatalok, középkorúak gyűltek össze. „Már kezdünk rutinos tüntetők lenni" – mondták többen tudósítónknak.

A tömeg a térről a NAV-székház érintésével vonult át a Kossuth térre. Amikor a székházhoz értek, akkor megálltak, és hosszan skandáltak olyanokat, mint

Akir korrupt, mondjon le!

Fideszmaffia!

Vidéken, külföldön is tiltakoztak

Több vidéki városban tüntettek a budapesti tiltakozáshoz csatlakozva. Miskolcon, Nyíregyházán, Békéscsabán, Sopronban, Debrecenben, Százhalombattán, Szegeden, Szombathelyen, Dunaújvárosban, Szolnokon és Pécsen is tiltakoztak több százan. Többek között követelték a kormány távozását, a képviselők elszámoltatását, tiltakoztak a vasárnapi zárva tartásról szóló törvény, az urizálás ellen is. Több külföldi városban, Párizsban és Londonban is tüntetést hirdettek helyi magyarok.

A székháznál hatalmas volt a rendőri készültség, sorfalban álltak. Egy kisteherautó platóján egy emigráns orvos ragadott mikrofont. A fiatal lány azt mondta, haza szeretne jönni, de az tartja vissza, hogy szerinte Magyarországon

nehezebb megélni egy tisztességes embernek, mint egy korrupt tisztviselőnek megúszni egy milliárdos adócsalást.

A lány felszólította a tüntetőket, hogy vegyenek részt a január 2-i, Operaház előtti tüntetésen, mert szerinte ha elszántak, akkor Vida Ildikó NAV-elnök le fog mondani.

A rendezvény a József Nádor téren egy Orbán Viktor-paródiával indult. A Sas-kabaréból ismert Varga Ferenc József parodizálta Orbánt egy videóüzenetben, és azzal próbálta megnevettetni a közönséget, hogy a miniszterelnök mellett álló szimpátiatüntetőknek állította be őket.

Utána Gács Anna volt az első szónok az Oktatási Hálózat képviseletében. Azt mondta, azért kell változtatni, mert

nem szeretnénk, hogy a gyerekeinket Matolcsy György tanítsa közgazdaságtanra, és Vida Ildikó angolra.

A szónokok beszédeit rendszeresen „Mocskos Fidesz!" bekiabálások szakították félbe. A beszédekben többek között azt mondták nem kormányváltás, hanem rendszerváltás kell.

Egy hajléktalan arról beszélt, hogy az Orbán-kormány egyre több embert tesz szegénnyé és hajléktalanná, szerinte a segélyek megvonása egyre több családot szakít szét, egyre több gyereket küld állami gondozásba, egyre többeket a szakadék szélére, ahonnan nincs tovább hátrálni. Ezután többször hangosan megismételte követelését:

Lakhatást! Demokráciát! Jogállamot!

A tüntető tömeg egy percig skandálta vele ezt a követelést, zengett a tér. Hét órakor a szervezők bemondták, hogy a József Nádor térről megindul a vonulás a NAV-székházhoz. Mire a tömeg eleje az MTA épületéhez ért, a vége még mindig a téren volt.

Árpádsávos zászlóval érkeztek Budaházyék

Kisebb lökdösődés is kialakult még a 18 órás kezdés előtt, miután Budaházy György vezetésével egy nagyjából tízfős csoport árpádsávos és EU-Nem feliratú zászlókkal benyomult a tér közepére. A tömeg hangos füttyszóval kiabálva vette körbe őket:

Nácik haza!

Provokáció!

– kiabálták.

IMG 7810
Fotó: Bakró-Nagy Ferenc

A rendőrök vették körbe a maroknyi csoportot, és elkezdték kiterelni őket a tér közepéről. A szervezők közben bemondták hangosbeszélőn, hogy a csoportot már kikísérték, a többiek térjenek vissza a színpad közelébe.

Budaházyt kivezették a rendőrök a tüntetésről

Több civil szervezet is csatlakozott

Az eseményt létrehozó Egymillióan az internetadó ellen és a Szabad oktatást nevű Facebook-csoporton kívül több civil szervezet és kezdeményezés is csatlakozott a tüntetéshez, és csatlakozásra hívta a

„kormányzat eddigi és tervezett országromboló intézkedésein felháborodott, dühös és csalódott embereket”

is. 13 ezren jelezték részvételüket a Facebookon, összesen 11 beszédet terveztek.

„Ha teheted, hozz magaddal a december 16-i tüntetésre 18 órára a József nádor térre egy cipősdoboznyi játékot, amit karácsonyig eljuttatunk rászoruló gyermekeknek. Mutassuk meg, hogy a hatalommal szemben mi képesek vagyunk odafigyelni egymásra, és olyan gyerekeknek, akiknek a családi helyzetük miatt karácsonykor nem jutna ajándék, igenis képesek vagyunk segíteni és mosolyt csalni az arcára!" - írták a szervezők.