Felhívta Szijjártót az amerikai külügyi államtitkár

2014.12.17. 00:38 Módosítva: 2014.12.17. 13:22

Múlt héten telefonon hívta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert Victoria Nuland, az amerikai külügyminisztérium Kelet- és Közép-Európáért felelős államtitkára, aki arra kérdezett rá, miért szólította fel Orbán Viktor miniszterelnök a parlamentben Vida Ildikó NAV-elnököt, hogy jelentse fel André Goodfriend ügyvivőt, írja a 444.hu.

A Külügyminisztériumban a 444.hu megkeresésére többek között azt reagálták, hogy azt várják, az Egyesült Államok támassza alá tényekkel a kitiltási ügyben megfogalmazott vádjait, Vida Ildikó csak jogi úton tudja tisztázni az ügyet, Szijjártó pedig jelezte Nulandnak, hogy ha egy amerikai vállalat jogsértést lát, azonnal feljelentést tehet.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium megkeresésünkre még hozzátette, hogy Szijjártó és Nuland beszélgetése végig udvarisan, de meglehetősen határozottan zajlott mindkét fél részéről. A magyar-amerikai kapcsolatok mellett az ukrán helyzetről, és Közép-Európa energiabiztonságáról is szó volt.

Vida múlt héten jelentette fel Goodfriendet. A NAV elnöke nagy nyilvánosság előtt elkövetett, jelentős sérelmet okozó rágalmazás miatt tett feljelentést az amerikai ügyvivő ellen a Központi Nyomozó Főügyészségen, míg a Fővárosi Törvényszékhez jó hírnév megsértése miatt juttattak el keresetlevelet, amiben ötmilliós sérelemdíjat jelöltek meg. Vida ügyvédje szerint az amerikai ügyvivő Heti Válasznak adott interjúja alapján léptek.

Orbán Viktor egy héttel korábban szólította fel Vidát, hogy perelje be Goodfriendet, majd a parlamentben azt is hozzátette, hogy leváltja Vidát, ha nem teszi meg a feljelentést.

Itt olvashat a felmerülő kérdésekről, többek között arról, hogy állhat-e bíróság elé André Goodfriend>>>