A DK vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményez Orbán ellen

2014.12.18. 13:28

A Demokratikus Koalíció vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményez Orbán Viktor miniszterelnökkel szemben, aki szerintük teljes éves fizetésénél is többet költ lánya egy évi svájci taníttatására.

A párt feltehetően a HVG csütörtökön megjelent számában található információkra alapozza kijelentéseit. A lap azt írta, hogy Orbán Ráhel tandíja a vendéglátó-ipari képzés Harvardjának tartott lausanne-i főiskolán évi 80 ezer svájci frankba, több mint 20 millió forintba kerül.

Gréczy Zsolt, az ellenzéki párt szóvivője közölte, az Országgyűlés mentelmi bizottsága elnökének címzett több oldalas levelükben összegyűjtötték a kormányfő vagyonának alakulását 2001 óta. Gréczy Zsolt szerint ebből az derül ki, hogy Orbán Viktor vagyonnyilatkozatai "minden részletükben biztosan nem fedik a valóságot", hiszen vagyona úgy nőtt évről évre, hogy azt "fizetésének mértéke soha nem igazolta".

A DK-nak emellett "erős a gyanúja", hogy a "felcsúti ügyletek mögött strómanok vannak, akik Orbán Viktor vagyonát takarják el" - mondta, példaként említve a település polgármesterét, Mészáros Lőrincet.

Gréczy Zsolt szerint Orbán Viktor "elvileg nem is keres ennyi pénzt". Amennyiben mégis megengedheti magának ezt, akkor kérdés, miből fizeti "hatalmas budai háza és felcsúti ingatlana rezsijét?" - kérdezte a politikus, aki hangsúlyozta, azért kezdeményeznek vagyonnyilatkozati eljárást, hogy az állampolgárok megtudják, Orbán Viktor miként használta fel közpénzből származó fizetését.

A DK igyekezete ellenére valószínűleg nem indul vagyonnyilatkozati eljárás Orbán Viktor ellen, ugyanis lánya már nem él vele egy háztartásban, és sem Ráhel, sem pedig férje, Tiborcz István nem közszereplők.

A párt egyébként már novemberben ráugrott Orbánra, miután kiderült, hogy a kormányfő meglátogatta Svájcban élő lányát. Gréczy akkor azt sejtette, hogy az utazás valódi célja az volt, hogy Orbán két helyi bank munkatársával tárgyaljon. Havasi Bertalan akkor úgy nyilatkozott, hogy ez a híresztelés vadkacsa.