Jobboldali értelmiségiek szabadulnának a kormány nyerészkedőitől

2014.12.18. 09:08

A csütörtöki hetilapokban erőteljes üzengetések olvashatóak a jobboldali közéleti szereplők között. A Figyelőben Lázár János olvasott be Pokorni Zoltánnak és többi kritikus fideszes „politikai veteránnak”, míg a Heti Válaszban több jobboldali értelmiségi, köztük Jókai Anna író, illetve Vizi E. Szilveszter volt MTA-elnök jelezte, hogy elégedetlen számos kormányzati intézkedéssel, illetve azokkal a fideszes vezetőkkel, akik nem tudják igazolni, honnan van a vagyonuk.

Jókai Anna a következőket mondta:

  • Van, aki azért van a hatalom közelében, hogy a helyes irányba vigye az ügyeket. De vannak, akik azért, mert ott a pozíció, a pénz.
  • A gond az, amikor a vagyonnyilatkozatból nem látszik, honnan volt a pénz.
  • Azzal sem tudok mit kezdeni, amikor az a válasz, hogy a család segített, mert ez nehezen bizonyítható. (Jókai nem mondja ki, de Lázár János és Szijjártó Péter is családi összefogással magyarázta a hirtelen ingatlanszerzését.)
  • Ha politikai vezető lennék, igyekeznék megszabadulni a nyerészkedőktől. Mindenkinek van egy titkos listája, nekem is, de el nem árulnám.

Vizi E. Szilveszter azt mondta:

  • És hogy kitől vagy mitől kellene megszabadulni? Azoktól, akik elvesztik a mértéket, a jó ízlést. Egyértelmű, hogy a korrupció legapróbb gyanújára is fényt kell vetni.
  • Annyi felesleges hibát vétenek (a kormánypártiak), hogy azokat a magyar értelmiség már nehezen tolerálja. Vannak ügyek, amelyekben nem relevánsak a politikai oldalak. 

Vizi E. Szilveszer, Jókai Anna, illetve a közös interjúba beszálló Kocsis Fülöp görögkatolikus püspök néhány aktuális kormányzati tervről, döntésről is elmondja erősen kritikus véleményét.

Drogteszt:

  • Ha egyszer butaság a drogteszt ötlete, akkor az butaság, függetlenül attól, melyik oldalon állunk. A drogteszt buta, előkészítetlen, a szakértők megkérdezése nélkül bedobott ötlet. (Vizi E. Szilveszter)
  • Itt van ez a jóravaló, rokonszenves fiatal politikus, Kocsi Máté. Én sem értem, ezt miért találta ki. (Jókai Anna)

Vasárnapi boltbezárás:

  • Fontos, hogy senkit se kötelezhessenek vasárnapi munkára, aki pedig vállalja, tisztességesen fizessék meg. (Jókai Anna)
  • Minek ebbe most belenyúlni? (Vizi E. Szilveszter)

Egyházügyi törvény:

  • Megint a semmiből felépíteni egy új egyháztörvényt, amelyet valamilyen szűk csoport állít össze, furcsa magatartás. (Vizi E. Szilveszter)
  • A kormány sajnos gyakran úgy alkot törvényeket, mintha mindaz, amit évtizedeken át a szakértők kitaláltak, fabatkát sem érne. (Kocsis Fülöp)

A Professzorok Batthyány Köre is elégedetlenkedett

Néhány nappal ezelőtt a konzervatív Professzorok Batthyány Köre is kritizálta a kormány több döntését és egyes fideszes vezetők vagyonosodását.

A közéleti szereplők ne csak azzal mutassanak példát, hogy ügyelnek az írott jogszabályok betartására, és becsületesek, hanem azzal is, hogy életvitelük ne legyen hivalkodó, és nagyobb nyíltságot tanúsítsanak, ha a közvélemény ezt várja el tőlük.

 A három értelmiségi azt azért hangsúlyozza, hogy a kormányért és nem ellene haragszanak, és kijelentéseikkel nem szeretnék „az anarchista ellenzék szekerét tolni. Szerintük ugyanis nincs alternatívája a mostani vezetésnek. Vagyis belülről kell javítani a rendszert.

Érdekes, hogy a Heti Válasz újságírója erre az interjúban felveti a következő párhuzamot:

Nem olyan kicsit, mint amikor a nyolcvanas években azt mondták maguknak a párttagok, hogy hát nincs más, ezt kell reformálni belülről?