Hirtelen azt mondja a kormány, igenis foglalkoztak a mérgező azbeszttel

2014.12.19. 16:05

A lőrinci azbesztszennyezésről szóló cikkünk megjelenése után levelet kaptunk az Emberi Erőforrások Minisztériumától (Emmi), amelyben azt írják,

a kormány a legutóbbi ülésén határozott a Lőrinci-Zagyvaszántó térségben található azbeszt tartalmú hulladékok jelentős környezeti, valamint egészségre gyakorolt kockázatának végleges felszámolásáról. 

Ez nagyon fontos és időszerű döntés, ugyanakkor furcsa, hogy a cikkhez megkérdezett négy minisztérium a válaszaiban nem jelezte, hogy ilyen közel a megoldás.

Ezeket a kérdéseket – és még sok mást – tettük fel a Földművelésügyi Minisztériumnak, a Belügyminisztériumnak, a Miniszterelnökségnek és a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak:

  • Milyen intézkedéseket terveznek végrehajtani a mérgező anyag elszállítására és a terület rekultiválására?
  • Mennyibe fog kerülni és mi lesz az átmeneti, illetve a végleges megoldás a szennyezés megszüntetésére?
  • Mikorra várható az ügyben előrelépés, akár az átmeneti, akár a végleges megoldás felé?
Ezekre a kérdésekre nem érkezett válasz a fent említett minisztériumoktól, noha sok részletet megtudtunk tőlük az üggyel kapcsolatban.

Az Emmi közleményében viszont az szerepel, hogy a kormány nem csak döntött az azbeszt elszállításáról, hanem intézkedések is történtek már, sőt, az is eldöntött, hogy a költségeket a kormány állja.

Ezekről egyébként a lőrinci polgármester sem tett említést, amikor a múlt hét végén a lőrinci helyzetről kérdeztem.

A lőrinci azbesztszennyezésről egyébként már hónapok óta cikkezik a média, először az RTL Klub készített riportot a helyszínen, később szintén ők beszéltek a mára legismertebbé vált azbesztózisos beteggel, György Zsolttal is, aki a múlt héten belehalt a betegségébe.