Az ügyészség André Goodfriend diplomáciai mentességének felfüggesztését kéri

2014.12.22. 12:14

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnökének feljelentése alapján a Központi Nyomozó Főügyészségen nagy nyilvánosság előtt, jelentős érdeksérelmet okozva elkövetett rágalmazás vétségének gyanúja miatt indult nyomozás kapcsán az ügyészség indítványozta a Külgazdasági és Külügyminisztériumnál azoknak az intézkedéseknek a megtételét, amelyek az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége ideiglenes ügyvivőjének, André Goodfriendnek a diplomáciai mentesség felfüggesztéséhez szükségesek, írja az MTI a Lgfőbb Ügyészség közleménye alapján.

Az MTI-hez eljuttatott ügyészségi közlemény kitért arra, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség az ügyben egy héttel ezelőtt elrendelt nyomozás során elvégezte azokat nyomozati cselekményeket, amelyek közvetlenül nem érintettek mentelmi joggal rendelkező személyt.

Az eljárás folytathatósága érdekében indítványozta az ügyészség a diplomáciai mentesség felfüggesztése iránt szükséges intézkedések megtételét, írták.

Goodriend diplomáciai mentességéről az amerikai külügyminisztériumnak van jogában lemondania, de diplomáciai forrásaink szerint kizárt, hogy lemondjon róla.

Az Index által megkérdezett jogászok szerint Goodfriend nem követett el bűncselekményt azzal, amit mondott. Ez egy műbalhé. Goodfriend ugyanis még soha egyetlen nyilatkozatában sem utalt konkrét személyekre. Amikor a Heti Válasz Vidáról kérdezte, ezt mondta: „Konkrét személyekről nem beszélek, de az információ, amelyre a beutazási tilalmat alapoztuk, nem pusztán arra vonatkozik, hogy az érintettek keveset tettek.” Azt, hogy Vida a kitiltottak között van,  a NAV elnöke árulta el a nyilvánosságnak , nem az amerikaiak. 

Ahogy azt korábban megírtuk, december 11-én Vida Ildikó feljelentette André Goodfriendet. A NAV elnöke nagy nyilvánosság előtt elkövetett, jelentős sérelmet okozó rágalmazás miatt tett feljelentést az amerikai ügyvivő ellen a Központi Nyomozó Főügyészségen. Goodfriend ellen egy másik eljárást is elindítottak. A Fővárosi Törvényszékhez jó hírnév megsértése miatt juttattak el keresetlevelet, amiben ötmilliós sérelemdíjat jelöltek meg. Futó Barnabás, Vida ügyvédje jelezte, hogy az amerikai ügyvivő Heti Válasznak adott interjúja alapján léptek.

André Goodfriend a Heti Válasznak nyilatkozta azt, hogy Vidát nem azért tiltották ki az Egyesült Államokból, mert keveset tett a korrupció megakadályozásáért. „Az, ha valaki jó szándékú, de nem tesz eleget a csalás megakadályozásáért, természetesen nem minősül korrupt cselekménynek" –mondta az amerikai ügyvivő, vagyis lényegében arra utalt, hogy konkrét korrupt cselekményről is tudomása van.

De ha a kormányzatot ennyire zavarja Goodfriend, lenne rá lehetősége, hogy elküldje. A külügyminisztérium bármikor dönthet úgy, hogy egy diplomatát persona non gratának, azaz nemkívánatos személynek nyilvánít mindenféle különösebb indoklás nélkül. Ehhez nem kell külön jogszabályt, saját kitiltási listát alkotnia. Ez esetben a küldő állam a körülményektől függően az illetőt vagy visszahívja, vagy a képviseletnél betöltött tisztségét megszünteti. De ilyen lépésre csak nagyon durva esetben szokott sor kerülni. Például akkor, ha kiderül, hogy az érintett diplomata kémtevékenységet folytat Magyarországon. Ilyen esetekben a külügyminisztérium azt szokta közölni, hogy az illetőt kiutasították, mert „a diplomáciai státussal nem összeegyeztethető tevékenységet végzett”. Ilyenkor általában a küldő állam is kiutasít egy diplomatát válaszul erre a lépésre. De Goodfrienddel nem ez a baja a kormányzatnak, hiszen mindaz, amit tesz, nem kémtevékenység.

De azért sem lenne értelme kiutasítani Goodfriendet , mert amit ő mond, azt valójában az Egyesült Államok mondja, és ha ő menne, jönne más, aki esetleg még cifrábbakat nyilatkozgatna. Ha nem ment el a maradék esze a kormányzatnak, akkor ezzel tisztában van. Goodfriend kiutasítása diplomáciai hadüzenettel érne fel, és nagyon súlyos, beláthatatlan következményei lennének a két ország viszonyában. Az lenne a minimum, hogy Washington válaszul magyar diplomatát utasítana ki az Egyesült Államokból. Ha ez megtörténne, a két ország közötti viszony már hivatalosan sem lenne baráti. 

Állhat-e bíróság elé André Goodfriend, akinek a férfiasságát Orbán Viktor megkérdőjelezte? Van-e bármi értelme annak, hogy Vida Ildikó beperelte az amerikai ügyvivőt? Miért műbalhé ez az egész? Lehet-e még fokozni a cirkuszt? Szájbarágó cikkünket itt tudja elolvasni.