Kilenc hónapja megjósolták Orbán vejének tendergyőzelmét

2014.12.22. 13:30
Hajlandó lett volna nagyobb összeget is tenni a Tiborcz Istvánhoz köthető Elios Zrt. szekszárdi üzletszerzésére Hadházy Ákos. A korábbi helyi önkormányzati képviselő tavasszal írt arról, hogy szerinte biztos, hogy Orbán Viktor vejének cége nyeri a város 750 milliós közvilágítási projektjét. Az eredményt közzétették a közbeszerzési értesítőben: egyedüli ajánlattevőként az Elios nyert.

Márciusi Facebook-bejegyzésében megjósolta az LMP szekszárdi önkormányzati képviselője, hogy az Elios Innovatív Zrt. nyeri majd a város közvilágítás korszerűsítésre kiírt pályázatát.

Az országgyűlési választások előtti napokban, március 20-án írta a korábban még fideszesként a trafikmutyit is leleplező Hadházy Ákos:

a kampányban ígérgetni szoktak, de én inkább jósolok egyet: ... bárkivel komoly összegben vagyok hajlandó fogadni, hogy a nyertes az Elios (korábban E-OS) Zrt. lesz.

hadhazy

Az eredményben nem is tévedett: a közbeszerzés.hu oldalon júniusban megjelent a szekszárdi közbeszerzés eredménye, amelyből kiderült, hogy

a város vezetése tényleg az egyedül pályázó cég ajánlatát fogadta el. A projekt összességében 750 millió forintba kerül, és 85 százalékban az EU finanszírozza.

A dokumentáció tanúsága szerint a cég árajánlata alig valamivel volt kisebb, mint az eljárásban szereplő úgynevezett „becsült összeg”, amelynél versenyhelyzetben általában azért jóval alább mennek az ajánlatok.

Az LMP vasárnap bejelentette, feljelentést tesznek ismeretlen tettes ellen négy közbeszerzési pályázat ügyében, amiken Tiborcz István, Orbán Viktor miniszterelnök veje tulajdonában álló cég nyert.

Schiffer András, az LMP társelnöke az átlátszó.hu szombaton megjelent cikkére hivatkozva elmondta: az Elios Innovatív Zrt., illetve annak jogelődje, aminek jelenleg Tiborcz István tulajdonosa, összesen 1,2 milliárd forint értékben nyert közbeszerzési pályázatokon úgy, hogy a pályázati dokumentáció elkészítésében részt vett a Sistrade Kft. Ez az a cég, aminek Hamar Endre a tulajdonosa, akitől Tiborcz István az idén vásárolta vissza az Eliosban meglévő részesedését.

Schiffer András szerint négy olyan pályázatról van szó, amik műszaki tartalmát a Sistrade bevonásával határozták meg, és a pályázatokat részben akkor írták ki, amikor még meg sem történt a tulajdonosváltás. Egyben elképesztőnek nevezte, hogy tulajdonosi összefüggés lehessen bármilyen önkormányzati, állami pályázaton induló cég, illetve a pályázat műszaki tartalmát meghatározó, illetve annak elkészítésében részt vevő vállalkozás között.

Hadházy az eredmény megjelenése után blogján azt írta: többször felhívta már a figyelmet arra, hogy ha a város vezetése egy több százmillió forintos közbeszerzésen egyetlen ajánlatból „választ", az logikailag csak két dolgot jelenthet. A döntést aláíró polgármester és gazdasági alpolgármester vagy nincsen tisztában a legelemibb közgazdasági összefüggésekkel (miszerint a verseny árcsökkentő hatású lehet) vagy szándékosan egyéni érdekeket szolgál ki.

A döntés előkészítése az ellenzéki politikus szerint „bántóan gyorsan történt”. 

A szekszárdi képviselők 2012 augusztus 17-én kapták meg az előterjesztést, majd augusztus 21-én már szavaztak is a várostól mintegy 100 millió forintos önrészt igénylő projekt előkészítéséről.

„A mélyen elszomorító dolog az volt, hogy néhány nappal azelőtt még nem is hallottunk a "nagyszerű lehetőségről". A polgármester azzal indokolta a sietős tárgyalást, hogy ő a majdani kivitelezővel már mindent lebeszélt... Akkor, amikor még csak a megvalósíthatósági tanulmányról volt szó... Jómagam az előkészítésről szóló határozatot még megszavaztam, a végleges döntést azonban már nem. Ugyanis több kérdést figyelembe kellett volna venni” - írta Hadházy.

A beruházás ára a politikus által optimistának nevezett becslések szerint mintegy 30 év alatt térül meg.

Az Elios szerint rosszindulatú a megközelítés

Az Elios Innovatív Energetikai Zrt. hétfőn reagált a közbeszerzések miatt indult támadásokra. A cég vezérigazgatója az MTI-n keresztül közölte: a mind a piaci, mind a közbeszerzési törvény hatálya alá tartozó tevékenységét a vonatkozó jogszabályok maradéktalan megtartása mellett végzi, ideértve a különböző sajtócikkekben megjelölt eljárásokat. Sájer Gábor közleménye szerint jogi eljárásokat indítanak az Elios Zrt.-ről továbbá egyes személyekről közölt írásokban a valóságnak nem megfelelő állítások miatt. Az igazgató közölte, a cég tevékenységét a vonatkozó jogszabályok maradéktalan megtartása mellett végzi, ezért szerinte "érthetetlen és rosszindulatú az a megközelítés, hogy amennyiben egy cégnek bármiféle köze van a Miniszterelnök bármely rokonához kétségbe vonják munkájának tisztaságát, becsületességét és szakmaiságát".