Hétfőn sem lesz jobb a hóhelyzet

DROTI20141228001
2014.12.28. 09:06 Módosítva: 2014.12.28. 22:36

A legfontosabbak:

  • A Dunántúl nagy részén még mindig havazik. 
  • Vasárnap estett hó, hétfőn is lehet számítani havazásra, és erős szélre is. Viszont lehet, hogy néhány órára kisüt a nap. Na jó, nem mindenhol. 
  • A sztrádákon vigyázzunk, mert sónedvesek, latyakosak!
  • Legyen a kocsiban hólánc!
  • Baranyában vasárnap estétől hétfő reggel hatig kamionstop van.

Ez a helyzet vasárnap késő este

A Dunántúl nagy részén továbbra is esik a hó. Zala, Somogy, Baranya és Sopron térségében havazik, Pécs térségében pedig intenzíven esik a hó.

A keleti országrészben Bács-Kiskun megye déli területein és Csongrád megyében szintén havazik. Veszprém és Fejér megyében, Pest megye nyugati területein és Kiskőrös térségében hószállingózást jeleztek útellenőreink.

Országszerte fagypont alatti a hőmérséklet, a leghidegebbet Fertőszentmiklós és Zalaegerszeg térségében, illetve a Mátrában mérték, -8 és -4 fok közötti értékeket mértek.

A Dunántúlon Zala, Vas, Baranya és Tolna megyében a fő- és mellékutakon "télies útviszonyokkal" számolhatnak az esti órákban a közlekedők. Somogy, Veszprém, Bács-Kiskun déli területein illetve Csongrád megyében a csapadékos területeken hókásás, latyakos. Fejér, Komárom-Esztergom, Pest és Békés megyében sónedves, vizes az úthálózat burkolata.

Az M1-es autópálya burkolata sónedves, az M7-es burkolata Siófoktól nyugatra hókásás, latyakos, ahogy az M43-as burkolata is.

Közepes erejű szél fúj a Dunántúl nagy részén és a Tiszántúlon. Viszont erős szél fúj a nyugati országrészben, Baranya és Jász-Nagykun-Szolnok megye nagy részén, Sopron és Pécs térségében helyenként viharos széllökéseket is mértek.

Ez várható hétfőn

A vasárnap éjszakai havazás hétfő reggelre megszűnik, felszakadozik a felhőzet, országszerte kisüt a nap - írja az Időkép. Nyugaton erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés, ott egy-egy hózápor kialakulhat. Az erős, viharos északi-északnyugati szél továbbra is hófúvásokat okozhat, hótorlaszokat emelhet. Hajnalban -4, -9 fok, nappal -5 fok várható. 

Hétfő reggel 6 óráig nem közlekedhetnek a kamionok Baranya megyében az intenzív havazás okozta csúszós útviszonyok miatt. Vasárnap este tíz órától van érvényben a baranyai kamionstop. 

Nincs hókotró? Csúszik az út? Nem vállalja a taxis?

Ha Önnek is hasonló problémája van, küldje be nekünk!

Az aktuális viharjelzések az Országos Meteorológiai Szolgálat oldalán követhetők nyomon.

Belépés csak hólánccal!

Csak olyan autók léphetnek be Magyarország területére a Győr-Moson-Sopron megyei határátkelőhelyeken, amelyeken van hólánc. A Megyei Védelmi Bizottság döntése értelmében vasárnap 17 órától a Szlovákia, illetve Ausztria felől érkezőknek nem kötelező feltenniük a hóláncot, azonban az autókban rendelkezniük kell vele, mivel az utakon nagy mennyiségű hóra, illetve hóátfúvásokra kell számítani.

Vasárnap délelőtt Intenzív havazás kezdődött a Dunántúl nyugati és déli határán. Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Somogy és Baranya megye határ közeli területeiről, valamint Baja környékéről jeleznek intenzívebb halazást. Szombathely, Csorna, Nagykanizsa és Lenti térségében egyelőre csak szállingózik a hó. A középső és a keleti országrészben egyáltalán nem esik csapadék – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Folyamatosan végzik a hóeltakarítást, síkosságmentesítést szombat este óta a Magyar Közút szakemberei – tájékoztatta Pécsi Norbert Sándor, a társaság kommunikációs osztályvezetője vasárnap az MTI-t.

Hétfőn sem lesz jobb a helyzet

Nyolc megyére hétfőre is narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. (Ezek: Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Tolna, Vas és Zala.) Ezeken a területeken továbbra is készülni kell arra, hogy a friss hóval fedett területeken a viharos szél magas hótorlaszokat emelhet.

Békés, Fejér, Komárom-Esztergom és Veszprém megyére ugyancsak a hófúvás veszélye miatt elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Emellett tizenkét megyére - Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas, Veszprém és Zala – a viharos szél miatt is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Ezeken a területeken a legerősebb széllökések az óránkénti 70 kilométeres sebességet is meghaladhatják.

De legalább hétfő napközben valamelyest mérséklődik a szél.

A Horvátországban fennálló időjárási helyzetre való tekintettel vasárnap este leállították a 7,5 tonna legnagyobb össztömeg feletti tehergépjárművek ki- és beléptetését a barcsi határátkelőhelyen, Somogy megyében. Az érkező kamionokat a közeli parkolóhelyekre terelik, a kifelé haladó teherautóknak ugyancsak várakozniuk kell. A korlátozás egyelőre határozatlan idejű, de hétfő reggelig biztosan érvényben marad.

Az ördög nem alszik

A Katasztrófavédelem az időjárásra tekintettel fokozott óvatosságra inti az útra indulókat. Javasolja, hogy az autósok

  • időjárási körülményeknek megfelelően megválasztott vezetési stílusban és sebességben haladjanak,
  • az autón legyen téli gumi, legyen kéznél a hólánc, fagyálló folyadék,
  • hosszú útra legyen az autóban elég ivóvíz és takaró,
  • feltöltött telefon, térkép, GPS, elemlámpa,
  • és működjenek a ködlámpák.
  • Kényszermegállásnál mindenkin legyen  fényvisszaverő csíkkal ellátott láthatósági mellény.