Orbán: A Nemzeti dalban nem mutatna jól a rezsicsökkentés

2014.03.15. 11:47

Orbán Viktor a közelgő választásokra több helyen utaló ünnepi beszédet mondott a Múzeumkertben legalább tízezer ember előtt.

Lengyel zászló, Jézus Krisztus, II. János Pál pápa, a néhai lengyel elnök, Lech Kaczynski portréja, a lengyel Szolidaritás transzparensei és székely zászlók adták a magyar zászlók mellett a főbb díszítő elemeket, amelyek alatt megjelent a tízezres tömeg.

HUS 6845
Fotó: Huszti István

Az ünnepségen a kormányfő beszédét a Himnusz és többek között Petőfi Sándor Erdélyben című verse előzte meg. Ebben Petőfi a kettészakadt magyar nemzetről szól, „kétországos nemzet a magyar” és ha nem fog össze, akkor nem kap helyet a nagy nemzetek között. 

Orbán és Putyin

Orbán Viktor húszperces beszédének kezdetén ellenzéki aktivisták egy csoportja egy tucat narancsszínű zászlót emelt a magasba, amelyeken a kormányfőt Vlagyimir Putyin mellett ábrázolták. A néhány perccel később biztonságiak jelentek meg, de nem avatkoztak közbe, miközben a körülöttük állókkal éles szóváltásba keveredtek a rendezvény meghekkelői.

HUS 7615
Fotó: Huszti István

A zászlók végül Orbán beszéde alatt végig a magasban voltak, igaz, idővel mind több magyar és lengyel zászlóval igyekezték eltakarni. Egy Orbán-Putyin zászlót a beszéd után végül elvettek a kormánypárti ünneplők és megtaposták.

Eközben a kormányfő

Orbán a himnuszuk magyarul elmondott kezdősorával üdvözölte a lengyel vendégeket, húszperces beszédét legalább négyszer szakította félbe dübörgő taps.

A beszéd főbb részletei:

  • Minden évben elmondják: ez a március 15-e más, mint a többi. És milyen igaz: három hét múlva jön a sorsdöntő választás.
  • 1848 hősei egymással is súlyos vitában álltak, Széchenyi például azt akarta, hogy őt Kossuth Lajosnak háttal akasszák fel.
  • A sors könyvében 1990-ben az volt megírva, hogy a szovjet csapatok soha nem hagyják el Magyarországot, 2010-ben meg az, hogy soha nem állunk fel. Soha nem tudják eltaposni a szabadságot, mert az mindenhol van, ebből lesz forradalom, lázadás, kétharmados választási győzelem.
HUS 7522
Fotó: Huszti István / Index
  • 2010 előtt azt hihettük, hogy „sose dobhatjuk le a vállunkról az adósságlevelekkel kitömött koldustarisznyánkat".
  • 1848-ban elődeinknek első dolguk volt, hogy levegyék a hordozhatatlan terheket, és ez megmagyarázza, miért volt most is ez a legfontosabb, bár a Nemzeti dalban nem mutatna jól az, hogy rezsicsökkentés.
  • Új és nagyszerű korszak kapujában állunk, olyan ország lehetünk, amely komoly célokat tűz maga elé, amelyik csatlakozik a sikeres nemzetekhez, amelyik nem hagyja, hogy folyton kizsebeljék, amelyik mindenkinek ad munkát, amelyik boldoggá tesz.
  • 2010 óta azért dolgoztak, hogy ide megérkezzünk, mindent elvégeztek, amit kellett és lehetett, néha többet is.
  • Európa legegységesebb országa vagyunk.
  • Rajtunk, magyarokon kívül senki se akarja, hogy erősek és egységesek legyünk. „Ha a szabadságot idegen hozza, az el is viszi."