Lázár: Legitim és fair a választási rendszer

2014.04.01. 11:58 Módosítva: 2014.04.01. 12:00

A magyar választási rendszer legitim és fair, biztosítja az általános és titkos választást, a demokratikus választás követelményeinek mindenben megfelel, mondta Lázár János, Miniszterelnökséget vezető államtitkár a keddi kormányszóvivői tájékoztatón, amit valószínűleg az elmúlt hetekben elterjedt, választási csalások és visszaélések cáfolatára hívtak össze.

Lázár külön hangsúlyozta, hogy a választásról és a választási eljárásról szóló törvényt a Velencei Bizottsággal együttműködve alakították ki. A testület a választási törvényeket alkalmazhatónak és legitimnek minősítette, a jogszabályok több elemét pedig a legmodernebbnek talált. 

 Lázár számokban is felsorolta, mit jelent az új választási rendszer:

  • 8 220 000 választásra jogosult van
  • közülük több mint 8 millióan állandó magyarországi lakóhellyel rendelkeznek, 200 ezer embernek nincs magyarországi lakcíme
  • 1554 egyéni jelölt indul
  • 31 országos lista van
  • 1707 jelölt neve szerepel az országos listákon
  • 13 nemzetiségi lista van
  • 40 ezren szavaznak a nemzetiségi listára
  • 54 658 ember már levélben leadta szavazatát március 31-ig
  • 10 386 választókörben lehet szavazni vasárnap
  • 39 481 embert delegáltak a pártok és jelölőszervezetek a szavazókörökbe a választás tisztaságának ellenőrzésére

Lázár külön kiemelte, hogy a rendszerváltás óta soha ennyi egyéni jelölt nem indulhatott. Ez szerinte egyértelműen a demokrácia erejét mutatja. 2010-ben csak 810 egyéni jelölt volt, most ennek a duplája. A legutóbbi választáson hat szervezet tudott országos listát állítani, most ötször ennyi.

Jelöltként indulni tehát ma könnyebb, mint a rendszerváltás óta bármikor. Megemelkedett a jelölteknek juttatott állami támogatás összege is. A kampányra fordítható pénz felhasználásáról szigorúan el kell számolnia mindenkinek. Aki visszaél ezzel, az szigorú pénzbírságra számíthat.

Az ajánlószelvények eltörlésével megszűntek a korábbi tömeges visszaélések is, mondta Lázár. Ezt az is mutatja, hogy a korábbi választásokkal összehasonlítva a jelölési folyamat idején most nagyságrendekkel kevesebb visszaélésről szóló bejelentés érkezett a Nemzeti Választási Bizottsághoz.

Lázár szerint az ajánlóíves rendszer bevált.

Érthető, hogy akinek az az érdeke, hogy kevés jelölt legyen, azoknak ez csípi a szemét, savanyú a szőlő.

Az ajánlóívek adás-vételével és az azokon szereplő hamis aláírásokkal kapcsolatban Lázár azt mondta: csak az lehetett jelölt, akinek az ajánlóíveit ellenőrizte és jóváhagyta a választási iroda. Az iroda a lakcímnyilvántartó segítségével egyenként ellenőrizte, hogy a jelöltek valóban összegyűjtötték-e a szükséges számú támogatói aláírást.  Ahol visszásságot találtak, ott megtették a szükséges lépéseket, mondta Lázár.

Pintér Sándor belügyminiszter is számokkal igyekezett igazolni, hogy a mostani választási rendszerben kevesebb a visszaélés:

  • 2010-ben ebben az időszakban már 250 visszaélésről szóló bejelentés érkezett, most csak 125
  • 2010-ben ilyenkor 106 eljárás indult választási bűncselekmény miatt, most csak 44 ilyen bejelentést kaptak, de 7 feljelentés ügyében rögtön meg is kellett szüntetni az eljárást
  • 2010-ben 44 lezárt regisztrált választási bűncselekmény volt, most csak a bejelentések száma ennyi
  • 1994-ben ebben az időszakban már 400 bejelentés érkezett

Két durva eset történt. Herczog Edit, EP-képviselőt Csókakőn támadták meg, de mire a képviselőnő beért a rendőrségre, az elkövetőt már el is fogták. A Bosnyák téren egy ember késsel támadt egy MSZP-s aktivistára. A férfi hat liter bort ivott meg, nem volt tisztában a tettével. Mire hazatért a lakásába, őt is elfogták.

A választás a rendőrségnek is ünnep. Vasárnap a járőrök ezért fehér ingben, fegyvertelenül lesznek az utcán. Kampánycsend nem lesz. Vasárnap a választókörök 150 méteres körzetében nem lehet kampányolni. Pintér azt mondta: ezt külön nem ellenőrzi a rendőrség, mert bíznak a pártok mértéktartásában. Ha bejelentést kapnak, a rendőrök jegyzőkönyvet vesznek fel, és ha szükséges, eljárást indítanak.