Már most érvénytelen a levélszavazatok negyede

2014.04.01. 18:52

Az eddig feldolgozott 11 ezer levélszavat 24 százaléka már most érvénytelen, pedig a szavazólapokat még meg sem nézték, derült ki a Nemzeti Választási Irodában tartott tájékoztatón.

Mint Pálffy Ilona, az NVI elnöke elmondta: eddig összesen 54 685 levélben küldött szavazólap érkezett az NVI-hez. Ezek közül körülbelül 24 ezret a posta kézbesített, 30 ezret a külképviseleteken adtak le.  

Így kell helyesen borítékolni

A külföldi magyar állampolgárok vagy postán kapják meg a szavazáshoz szükséges nyomtatványokat és borítékokat, vagy személyesen vehetik át valamelyik külképviseleten, illetve egy általuk megadott hazai településen. A levélcsomagban a szavazólap és a választópolgár azonosításához szükséges nyilatkozat van, valamint két boríték. A kitöltött szavazólapot a belső borítékba kell helyezni és lezárni, majd ezt a borítékot és a kitöltött és aláírt azonosító nyilatkozatot a Nemzeti Választási Irodának megcímzett válaszborítékba kell helyezni és lezárni. 

Az NVI munkatársai eddig 11 ezer csomagot nyitottak ki. Előzetesen csak azt ellenőrizték, hogy az így érkezett szavazat formailag érvényesnek tekinthető-e. A szavazólapokat tartalmazó belső borítékokat csak vasárnap este kezdik kibontani és földolgozni.

Pálffy Ilona, az NVI elnöke elmondta: nem tudják érvényesnek elfogadni azt a szavazólapot, amely nem lezárt borítékban érkezett, vagy csak a postai feladásra szolgáló válaszborítékba tették azt az azonosításra szolgáló nyilatkozat mellé. Gyakori típushiba volt, hogy a külföldi szavazók az azonosításukra szolgáló kitöltött nyilatkozatot is ugyanabba a kis borítékba zárták, amibe a szavazólapot - emiatt is érvénytelen a szavazat. Sok levélszavazat azért lett érvénytelen, mert a szavazó által kitöltött nyilatkozaton az anyja neve rovatba a külföldön élő magyarok  - az ottani szokás szerint - nem édesanyjuk leánykori nevét, hanem asszonynevét írták. Mivel ezek a nevek a hazai nyilvántartások alapján nem ellenőrizhetők, az így érkező szavazólapokat sem tekintik érvényesnek.

Pálffy Ilona arra hívta fel a magyar lakcímmel nem rendelkező külföldi magyarokat,, hogy aki nem postán kérte, az a levélszavazáshoz szükséges csomagot csak péntek estig veheti át. Sokan tervezték ugyanis úgy, hogy vasárnap a külképviseleten átveszik a szavazólapot, és rögtön le is adják ugyanott, de erre akkor már nem lesz lehetőségük.

Az NVI arra számít, hogy levélben összesen körülbelül 80-90 ezer szavazat érkezik majd. Ezek összeszámolása több napba fog telni.

A vasárnapig beérkezőket a választás estéjén 80 ember kezdi el ellenőrizni. Az érvényes szavazólapokat beszkennelik, és ezek már akkor megjelennek a választás eredményében. Várni kell viszont arra, hogy a külképviseleteken vasárnap leadott szavazatok például Ausztráliából vagy az Egyesült Államokból megérkezzenek az NVI-hez. Ezeket április 12-ig mindenképpen fel tudják dolgozni.

Bár nincs túl nagy szavazatszámról szól, a levélben érkező szavazatok módosíthatják az országos listán elért eredményeket.