Schiffer keményen beolvasott Gyurcsánynak, Bajnainak és Mesterházynak

2014.04.03. 07:46 Módosítva: 2014.04.03. 07:57

Az MSZMP utódpártjai és a liberálisok a kampányhajrában minden létező módon próbálják lejáratni az LMP-t. Hivatalosan a kormányváltás érdekében teszik ezt, de a lelkük mélyén ők is pontosan tudják, hogy nem képesek leváltani Orbánt, valójában a saját hatalmi túlélésük érdekében próbálják meg eltüntetni az LMP-t - mondta Schiffer András a Népszabadságnak adott interjúban.

Az ellentét magva az, amit legutóbbi elemzésében Tölgyessy Péter is megírt. Eszerint a régi baloldali véleményformálóknak köszönhető az LMP szétszakítása, a párt ugyanis meg akarta törni a "csak két politikai tömb van"-logikát

Schiffer szerint a baloldal és a liberálisok a rendszerváltás óta próbálják fenntartani azt az érzetet, hogy a jobboldalnak rajtuk kívül nincs alternatívája. Számukra az LMP felbukkanása, egy rendszerkritikus párt léte legitimációs kihívást jelent, ezért akarják őket tönkretenni.  

Schiffer szerint 2012 őszén, Bajnai első fellépésekor talán még lett volna esély egy jobb ellenzéki együttműködés kialakítására. 

Nyilván ha békén hagynak minket az összefogáshisztivel, és a szocialisták vegyértékeit sem a bohózatba fulladó palotajátékok kötik le, közelebb járnánk a kormányváltáshoz. De amikor Mesterházy mellett felbukkantak a bukott miniszterelnökök és a néhai SZDSZ vezetői, a Jobbik egy lendülettel visszacsábította azokat, akiket mondjuk egy Gúr Nándor meg tudott volna szólítani.

Az ellenzéki összefogás kudarcáért Schiffer szerint azokat terheli a felelősség, akik

saját személyük és érdekköreik szempontjait előtérbe helyezve nem voltak képesek levonni a konzekvenciát a 2010-es választások eredményéből. Nem értették meg, hogy Gyurcsány és Bajnai soha nem lesznek képesek leváltani Orbán Viktort. Sem most, sem később, sem együtt, sem külön.

Az LMP arra készül, hogy az új parlamentben mindkét oldal ellenzéke lesz. Schiffer szerint ugyanis nemcsak az MSZP és a többi baloldali párt nem értette meg 2010 üzenetét, hanem Orbán Viktor sem.

Ő azt a következtetés vonta le, hogy azt csinál, amit akar, pedig az emberek azt üzenték, hogy irányt kell váltani, és ki kell szabadítani a politikát az oligarchák fogságából. Ez az irányváltás elmaradt, és az inga most nem azért billen vissza, mert Orbánék annyira jól kormányoztak, hanem azért, mert az álbaloldalról nagyon sokan nem hiszik el, hogy ők lennének a szabadítók.