Napokig nyitva maradhat az egyik legfontosabb kérdés

2014.04.07. 02:59 Módosítva: 2014.04.07. 04:31
A Fidesz nyert, de a választás legfontosabb kérdésére egyelőre nincs válasz: nem tudni, meglesz-e a kétharmada a kormánynak. A vasárnap éjszaka délelőttjét és délutánját leginkább az átjelentkezők tömege miatt kialakult tumultus uralta. Orbán este tíz után már bejelenthette híveinek a győzelmet. Az ellenzéki összefogás vezetői más-más hangot ütöttek meg: Mesterházy a tisztességtelen választási eljárást okolta, Bajnai szerint nem volt vonzó a szövetségük, Gyurcsány óvott az egymásra mutogatástól.

Noha vasárnap este kilenc körül az utolsó szavazókörök is bezártak, és eldőlt, hogy a Fidesz újabb négy évre felhatalmazást kapott a kormányzásra, egy igen fontos kérdés még napokig megválaszolatlan marad. Nem lehet tudni, hogy – támogatottsága jelentős csökkenése ellenére, a választási rendszer átírásának köszönhetően – továbbra is kétharmados többsége lesz-e a kormánypártnak.

A kétharmad ráadásul különös módon a Simon-botrányon múlhat. Pontosabban annak a szavazókörnek az eredményén, ahol eredetileg a volt szocialista elnökhelyettes indult volna. Helyette végül Kunhalmi Ágnes lett a baloldali jelölt. Ő a szavazatok 98,68 százalékának összeszámolása után 22 szavazattal van lemaradva a fideszes jelölt mögött. És hogy mikor lesz 100 százalékos feldolgozottság? Napok múlva. Ugyanis az állandó magyarországi lakcímmel jelentkezők akkor is szavazhattak saját lakhelyük jelöltjére, ha a választás napján nem tartózkodtak lakóhelyükön. Ezért minden választókerületben kijelöltek egy szavazókört, és az ott leadott szavazatokat most vasárnap nem számolták meg. Ezekhez teszik hozzá az átjelentkezéses szavazatok borítékjait is.

De ebben a körzetben nemcsak az átjelentkezős szavazatok fordíthatják meg az eredményt, hanem az is, ha újraszámolják a 383 érvénytelen szavazólapot. És ez azért fontos, mert a Fidesz a dolgok mostani állása szerint az éppen a kétharmadot jelentő 133 mandátummal rendelkezhet (96 egyéni és 37 listás). Ha viszont Kunhalmi nyer, akkor a Fidesznek 132 mandátuma van, és nincs kétharmada, ha nem nyer, akkor pedig van. (Szoros választókerület van még néhány, de azokban 200-300 szavazat különbségek vannak, így igen csekély a valószínűsége, hogy azokban megforduljon az eredmény.)

Hétfő hajnali háromkor, 98,86 százalékos feldolgozottságnál így nézett ki az új parlament összetétele:

9-ig tartott a szavazás az átjelentkezők miatt

Már a választás délelőttjén látszott, hogy a sok átjelentkező miatt nem sikerül este hétig lezárni a választást. A helyben szavazók gond nélkül szavazhattak, az átjelentkezőknek azonban több száz méteres sorokat kellett kivárniuk a nekik kijelölt szavazókörökben.

Több helyen két órát kellett sorban állni. A XIII. kerületi jegyző azt mondta: napokkal ezelőtt hiába kértek újabb helyiségeket a Nemzeti Választási Irodától, kérésüket visszautasították. Az NVI később azt közölte: előre láthatták volna a XIII. kerületben a tumultust, ezért helyben eleve nagyobb helyiséget kellett volna kijelölni.

Legjobb képeink a választás napjáról. Kattintson!
Legjobb képeink a választás napjáról. Kattintson!
Fotó: Hernádi Levente Haralamposz / Index

A 19 órás urnazárás után még legalább négy választókörben nem lehetett lezárni a szavazást az átjelentkezők hosszú sora miatt. Végül a XIII. kerületi Üröm utcában tartott a legtovább a szavazás: itt 9 óra előtt nem sokkal sikerült csak bezárni a szavazókört.Az eredményeket csak ezután kezdték el közzétenni.

Már délután látszott, hogy a részvételi arány alacsonyabb lesz a 2010-esnél. Ez nem kedvezett az ellenzéki összefogásnak, ezért minden fórumon igyekezték szavazásra biztatni az embereket.

A választás napját beárnyékolta, hogy a Fidesz több sajtóorgánum, így a Cink–444-páros, a Magyar Narancs és Hír24 regisztrációját sem fogadta el a kormánypárt eredményváró központjába. Szolidaritásból az Index is bojkottálta a részvételt. Ez a Demokratikus Koalíció rendezvényére is vonatkozott, ők ugyanis a Hír Tv-t és a közszolgálati MTVA tudósítóit nem akarták beengedni magukhoz. Kezdeményezésünkhöz a Hvg.hu, az Origo, a Népszabadság online és a 168 óra is csatlakozott.

Orbán: Győztünk, nem is akárhogy 

Az eredmények közlése után hamar látható volt, hogy a Fidesz-KDNP megközelíti a kétharmados eredményt, az ellenzéki összefogás pedig lényegében csak Budapesten tudott 8 egyéni választókerületben nyerni. Ezenkívül Miskolcon és Szegeden látszott befutónak egy jelöltjük. Hosszú ideig kétséges volt, hogy az LMP eléri-e az 5 százalékos küszöböt: ez több óra feszült várakozást okozott a párt vezetőinek.

Orbán Viktor este tíz óra után nem sokkal azt jelenthette be híveinek, hogy Győztünk, nem is akárhogy. A kormányfő szerint a Fidesz-KDNP ezzel az európai pártok közül a legnagyobb támogatottságot érte el. Ki nem mondva, de a Jobbikra utalva szerinte a választók két dologra mondtak nemet: a gyűlöletre és az Európai Unióból való kilépésre. Orbán azt ígérte, keményen folytatják tovább a munkát.

Bajnai önkritikus volt 

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje este hosszú ideig nem volt látható. Bajnai Gordon már nagyon korán önkritikus hangot ütött meg. Szerinte kudarc a választási eredmény, és az ellenzéki összefogás ebben a formában nem tudott vonzó alternatívát kínálni a választóknak.

Gyurcsány Ferenc kezdettől attól óvott, hogy nem a másik hibáztatásával kell a saját felelősség elől menekülni:

Okuk van elemezni és mérlegelni, egyet ne kérjenek tőlem, ne kérjék, hogy bántsam Mesterházyt, Bajnait vagy Fodort.

Mesterházy: Tisztességtelen választás volt

Az ellenzéki összefogás vezetői éjfél körül tartottak közös sajtótájékoztatót. Itt Mesterházy Attila azt mondta:

Nem akarok és nem tudok gratulálni. Ez tisztességtelen választási szabályok mellett került megrendezésre, nem lehet gratulálni.

Mesterházy egyedül az LMP-nek gratulált, a Jobbik eredményét látva viszont úgy vélte: Magyarország veszített ezzel.

Gyurcsány védte az összefogást

A közös sajtótájékoztatón Bajnai megismételte: bár manipulált és aljas volt a választási eljárás, elemezni kell a vereség okait.  Bajnai szerint a szövetség céljaival nem volt hiba, de a többit, a személyi és a szervezeti okokat fel kell tárni, és komolyan kell venni. Gyurcsány Ferenc ismét az összefogás mellett állt ki. Szerinte vigyáznia kell egymásra a 20-25 százalék liberális demokratának az országban.

Ezért csak annyi versenyt szabad megengedni egymás között,hogy az ne gyengítse az eddigi eredményeket. Gyurcsány szerint nem először fordul elő, hogy a magyar választók olyan utat választottak, amely rossz irányba, végső soron tragédiába torkollik.

Azt gondolom, hogy ez a kormány jó eséllyel, jelentős eséllyel nem fogja kitölteni ezt a ciklust.

Vona csalódott, Schiffer megkönnyebbült

Vona Gábor meglepetésre kudarcnak tekintette a Jobbik 20 százalékos eredményét:

A célt, amit kitűztünk magunk elé, nem tudtuk elérni. Az elmúlt 24 év folytatódik.

A pártelnök szerint holnap leverik magukról a port, átgondolják a helyzetet, és 2018-ban meg fogják nyerni a választásokat.

Az LMP elnöke Schiffer András megkönnyebbülve jelenthette be, hogy átmentek a tű fokán. Az ökopolitikának továbbra is lesz parlamenti képviselete a parlamentben, és úgy tűnik, hogy sikerül megakadályozniuk a fideszes kétharmadot. Szerinte a Jobbik eredménye azt mutatja, hogy ebben az országban százezrek, milliók elkeseredettek, éppen ezért, számukra az lesz a kihívás, hogy bemutassák ezeknek a százezreknek, hogy van más választás, mint a szélsőjobboldal és a Jobbik.