Fizetős lett a röszkei határátkelő is

2015.01.03. 10:50

Az M5-ös autópálya a röszkei határátkelőnél is fizetős. Mind a kilépőknek, mind a belépőknek kötelező a matrica - írta a Délmagyar.hu, amely a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.-től kapott tájékoztatást.

A lap szerint ez azért meglepő, mert semmilyen tábla nem jelzi a változást, hogy fizetős lett ott január elsejével 19 kilométernyi megyei autópálya, és a röszkei átkelő is matricaköteles. Márpedig aki ezt nem tudja vagy elfelejti, megbírságolják.

Az M5-ös autópálya az M43-as csomópontig, az M43-as pedig az 5-ös útig volt január elsejéig ingyenes. A táblázás annak ellenére sem változott, hogy 19 kilométer autópálya fizetős lett. 

A lap újságírói ezután megpróbáltak matricát vásárolni a határátkelő közelében, de azt tapasztalták, hogy sehol nem lehet még. 

Sajnos még nem tudok megyei matricát adni, a mi hálózatunkban január végéig nem is lesz elérhető

- mondták a lapnak  az M5-ös autópálya röszkei pihenőjénél lévő benzinkút munkatársa. Az átkelőnél sem járt sikerrel a Délmagyar.hu: az átkelőnél lévő féltucatnyi, autópálya-matricát árusító bódénál az eladó azt mondta, osztrák, cseh és szlovák vignettát tud adni, magyart nem.

Egy híd két matrica

Mint arról beszámoltunk, a kormány január elsejétől fizetőssé tett az autópályák mellett számtalan gyorsforgalmi útszakaszt, az autósoknak megyei matricákat kell vásárolniuk, ha itt akarnak végigmenni.

A röszkei határátkelő mellett például arra is figyelni kell, hogy két dunai híd is fizetős, ide pedig két megyei matrica megváltása kötelező.

  • Az M8-as hídon a Pentele hídon a Fejér megyei és a Bács-Kiskun megyei matricát
  • Az M9-es hídon pedig a Tolna megyei és a Bács-Kiskun megyei matricát is meg kell venni.

Az útdíjfizető honlapján ugyanis egyértelműen az szerepel a hidaknál, hogy "a kérdéses esetekben a 10 ezer forintba kerülő két megyei matrica megvásárlása jelenthet megoldást". 

Január 1-től már büntetnek, ha nincs meg a matrica, 14 875 forintos pótdíjat kell fizetni. Január 31-ig azonban türelmi idő van: ha ebben a hónapban valaki matrica nélkül autózik, "csak" 1470 forintos szolgáltatási díjat kell fizetni, és megváltani az adott megyei matricát.