A szexuális bűncselekménnyel vádoltak döntő többségét elítélték

2015.01.06. 06:21

A bíróságok az elmúlt években átlagban 200-300 szexuális bűncselekmény nyomán indult ügyben hirdettek ítéltet, és az ügyek döntő többségében elmarasztalták a terhelteket, írja az MTI a Magyar Nemzet keddi számára hivatkozva.

A rendőrség kifejezetten a nők sérelmére elkövetett bűncselekmények gyanúja nyomán 2011 és 2013 között évente körülbelül 350-400 nyomozást indított, a vádemeléssel végződő esetek száma évi átlagban 250 volt.

Az Országos Bírósági Hivatal adatait ismertetve a lap azt írta: három és fél év alatt 984 szexuális bűncselekmény miatt indult ügyben hirdettek ítéletet Magyarországon, 90 százalékban bűnösnek bizonyultak a terheltek. Az erőszakot elkövetők 17,6 százaléka fiatalkorú, azaz 14 és 18 év közötti volt.

Egy 2008-as Európai Uniós kutatás szerint a magyar igazságügy egyik sajátossága, hogy szexuális erőszakkal kapcsolatos ügyekben nagyon kevés feljelentés, de sok elmarasztaló ítélet születik. Spronz Júlia, a Patent Egyesület jogásza az Indexnek korábban elmondta, hogy a nőket lényegében már a rendőrkapitányságok portáján elkezdik lebeszélni arról, hogy feljelentést tegyenek, ezért bírósági szakaszba csak a "bombabiztos" ügyek jutnak el, tehát azok, ahol az elkövető jól azonosítható és a bűnőssége nem kétséges.