Az ebolapara sokaknak elvette a kedvét

2015.01.07. 18:04

2005 óta minden januárban magyarok jelentősebb csoportja indul Afrikába. Tíz éve több százan teszik meg Mali fővárosa, Bamako felé a 8000 kilométeres távot, annak ellenére, hogy az elmúlt időszakban sem volt veszélytelen a vállalkozás. Több ízben az Al-Kaida terrorfenyegetése, az emberrablásokról szóló hírek miatt kellett fokozni az óvintézkedéseket, az idén pedig, miközben a régi kihívások is megmaradtak, a Nyugat-Afrika egyes országaiban terjedő ebola okozza legkomolyabb aggodalmakat.

A 2015-ös Budapest-Bamako rali 600 nevezőjéből a jövő heti startra 480 induló maradt. Több mint százan visszamondták az indulást.

Szabó Gál András, a verseny- és kalandrali alapítója az Indexnek elismerte, hogy a járványról szóló híradások most sokkal többeket riasztottak el az úttól, mint korábban bármelyik fegyveres fenyegetés.

Tény, hogy Bamakót az ENSZ egészségügyi világszervezete még nem nyilvánította hivatalosan ebolamentes országgá. Maliban az elmúlt hónapokban nyolc ebolás beteg vesztette életét, és több száz embert tartottak karanténban egészségügyi megfigyelés alatt. Egy amerikai járványfigyelő oldal legfrissebb információ szerint a legutóbbi ebolagyanús esetnél december 5-én negatív lett a vizsgálati eredmény, azóta újabb megbetegedés gyanúja nem fordult elő.

A nehézségek ellenére a Budapest-Bamako az idén ismét Bamakóban ér majd célba. (Az előző években a puccs és a Mali szaharai régiójában kialakult harcok miatt Bissau-Guineába fejeződött be a futam.)

“Természetesen vannak vészforgatókönyveink arra az esetre, ha súlyos járvány lenne Maliban, de meglátásunk szerint emiatt most nem kell különösebben aggódni. Erre a magyar hatóságok sem figyelmeztettek.” - mondta a futam főszervezője.

A rali január 16-án rajtol Budapestről, a Lurdy Háztól, és két kontinens nyolc országán halad majd át. A 42 országból verbuválódott mezőny a legkülönbözőbb kategóriájú és értékű járműveken két hét után a korábbi futamoktól eltérő útvonalon jut el Maliba.

A futam jótékonysági projektjei között szerepel több afrikai iskola felszerelése, oldalkocsis mentő motorkerékpárok és egy iskolabusz adományozása. A rali indulói Diema városában egy közszolgálati közösségi rádiót is felépítenek, amely távoktatási, nőjogi, mezőgazdasági és szórakoztató műsorokat szolgáltat majd egy olyan régióban, ahol a hallgatók nagy része írástudatlan, nem rendelkeznek vezetékes árammal, és a legfőbb médium még mindig a rádió.

„Büszke vagyok a csapatösszefogásra. Egy angol induló és egy észt csapat adományozott elegendő pénzt, hogy az URH adót, az antennákat és a kábeleket megvegyük. A rádióadó egyéb felszereléseit pedig az indulók dobják be a közösbe" - mondta Szabó Gál. A korábban Villám Géza néven ismert rádiós szervező hozzátette: egy keverőpultra és pár tartalék mikrofonra még mindig szükség van az alapstúdió kiépítéséhez.