A Mazsihisz ügyvezetőjéhez köthető a beléptetési rendszerre kiírt nyertes pályázat

D  AS20090906006
2015.01.08. 08:48 Módosítva: 2015.01.08. 11:20

Újabb fordulatot vehet a Budapesti Zsidó Hitközség és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének hónapok óta tartó viharos kapcsolata azt követően, hogy a Magyar Nemzet nyilvánosságra hozta, hogy a Dohány utcai zsinagóga online jegyértékesítői és beléptetési rendszerére kiírt pályázaton nyertes Kosoa Kft. Kunos Péter, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója titkárnőjének a lakcímére van bejegyezve.

A lap szerint a Kunos által a napokban visszavont pályázatot jegyző Kosoa Kft.-t két nappal a pályázati kiírás után jegyzezték be. A kiírás szerint december elsejéig kellett beadni az ajánlatokat, és három pályázat is érkezett, a projektbizottság viszont általános meglepetésre az ismeretlen céget juttatta tovább.

A lap egy birtokába került hangfelvételre hivatkozva azt állítja, hogy a pályázat ügyében nemcsak Kunos, hanem a Schwezoff által hétfőn menesztett Dohány utcai zsinagóga főrabbija, Frörlich Péter és felesége is közbenjárt. Utóbbiak a felvételen arról beszélnek, hogyan kéne átalakítani a zsinagóga bejáratát, és hogy már a kőműves is megvan a munkához. (Frörlichet később a Dohány utcai zsinagóga "templomjáró közössége" hétfőn 63 igen szavazattal, 1 tartózkodás mellett megerősítette a Dohány utcai zsinagóga élén. A Mazsihisz vezetői pedig bejelentették, hogy alkalmazásba veszik.)

Mint ismert, a BZSH már novemberben közölte, hogy Schwezoff Dávid különösen nagy vagyoni hátrányt okozó csalás és sikkasztás gyanúja miatt tett feljelentést a budapesti Dohány utcai zsinagóga beléptetési rendszere ügyében. Schwezoff Dávid október 31-ével felbontotta a BZSH szerződését Vadas Verával, a Dohány utcai zsinagóga beléptetési rendszerét működtető Aviv Travel Kft. tulajdonosával.

Frissítés: A BZSH ügyvezető igazgatója, Schwezoff Dávid a Magyar Nemzet cikkére reagálva közleményt adott ki, amelyben felszólította Kunos Pétert, hogy mondjon le. Mint írta, a Dohány utcai zsinagóga beléptetési rendszerénél vélelmezhetően törvényellenesen eltűnő százmilliók híre eddig is komoly feszültséget keltett. A rendőrség ismeretlen tettesek ellen indított nyomozást, most azonban nyilvánosságra került, hogy Kunos Péter - Frölich Róbert tisztéből azóta menesztett főrabbival és szintén menesztett feleségével együtt - "a rendelkezésükre álló bizonyítékok elhallgatását akarták elérni".

A BZSH vezetője szerint olyan zártkörű pályáztatást készítettek elő, amelyben a később nyertes pályázó cég még be sem volt jegyezve. "A nagy kapkodásban csak 2 nappal később lett bejegyezve, mint ahogy Kunos Péter a pályázatot végül titokban kiírta.Kunos Pétert - lévén munkáltatója a Mazsihisz - csak felszólítani tudjuk, hogy ha maradt benne a tisztesség csöppnyi szikrája, akkor haladéktalanul mondjon le!"