Francia terroristákat fogtak Magyarországon

2015.01.08. 18:36

Francia terroristákat fogtak el Magyarországon. A két tizenéves férfit decemberben tartóztatták fel a vonaton, Szíriába tartottak, valószínűleg az Iszlám Államhoz csatlakozhassanak – mondta Hajdu János, a TEK főigazgatója a Tényeknek.

Kihallgatásuk során keveset árultak el a céljaikról. A francia hatóságok eljöttek értük, a TEK információ alapján tartóztatta fel őket – mondta a TV2-nek Hajdu. Valószínűleg Isztambulban várták őket, hogy segítsenek nekik az Iszlám Államhoz csatlakozni.

Idő hiányában nem biztos, hogy be tudtunk számolni.

– magyarázta Hajdu, hogy miért csak most tették közzé a hírt.

Hajdu szerint nem elszigetelt esetről van szó: sokan utazhatnak Magyarországon át azzal a céllal, hogy kiképzést kapjanak és csatlakozhassanak a terroristákhoz. Elmondta: nem tudnak Magyarországról indult, külföldön terrorszervezetben harcoló magyar állampolgárról.

Korábban egy holland 16 éves lányt fogott el a TEK Kelebiánál, Isztambulban vártak volna rá is. Akár öngyilkos merényletet is végrehajtott volna, mondta a kihallgatásán Hajdu szerint. 

Kelebia határátkelő vasútállomás, Bács-Kiskun megye Kiskunhalasi kistérségében található Kecskeméttől 110 km-re.

Nincs terrorveszély Magyarországon.

– hangsúlyozta az MTI szerint Hajdu János mindenki megnyugtatására a köztévé Híradónak nyilatkozva. A főigazgató szerint nem valószínű, hogy Magyarországon a párizsi vérengzést elkövetőkhöz hasonló szélsőséges harcosok lennének.