Megmutatták, hogy kell meghálálni a kormányzati milliókat

2015.01.08. 12:41
Szigetvár MSZP–DK-támogatással megválasztott polgármestere szerdán bemutatta, mit értett azon, hogy meg kell hálálni a kormánynak, hogy 111 milliós rendkívüli támogatást adott a városnak. Vass Péter vezényletével az önkormányzat közmeghallgatása a Fidesz és az MSZP közös támadásává vált a városi képviselő-testületben abszolút többségben lévő civil szervezet, a Szigetvári Emberekért Egyesület ellen.

Egy fideszes és egy szocialista politikuson kívül gyakorlatilag senki nem kapott szót a szigetvári önkormányzat szerdai közmeghallgatásán.

A város polgármestere, az MSZP és a DK támogatásával megválasztott Vass Péter a rendezvény elején egy blokkban engedélyezett összesen 50 kérdést Madaras Zoltánnak, a Fidesz megyei önkormányzati képviselőjének és Kapronczai Józsefnének, az MSZP szigetvári elnökének.

A két – elvileg szemben álló – helyi politikus ezt követően nyilvánvalóvá tette, hogy összedolgozott, és közösen állította össze a kérdéssort, amellyel a testületben többségben lévő Szigetvári Emberekért Egyesületet bombázták. A szervezet tagjai szerint az összes kérdés a civil szervezet lejáratását célozta.

A városban ősszel súlyos vereséget szenvedett a Fidesz. A kormánypárt csak két képviselői mandátumot tudott megszerezni, a nyolc egyéni helyből hét a Szigetvári Emberekért Egyesületnek jutott. A polgármesteri posztot sem a jobboldal kapta, hanem a függetlenként, de MSZP–DK-támogatással induló Vass Péter.

Vass azonban a jelek szerint nem sokáig tartott ki támogatói mellett.

Szigetvár nemrég 111 milliós kormányzati támogatást kapott, hogy önhibáján kívül hátrányos helyzetbe került önkormányzatként kifizethesse 60 napon túli tartozást és közüzemi tartozásait.

A kormányzati gesztus annyira meghatotta a városvezetőt, hogy december 30-án hűségnyilatkozatot adott ki. A polgármester nyílt levélben biztosította „hálájáról” a kormányt.

Kormányunk gesztust gyakorolt Szigetvár Város Önkormányzata felé, melyet akkor lát biztonságosan, ha a megfelelő személyek is jelen vannak az önkormányzat épületében. Mi, a város jelenlegi irányítói nem csak most, hanem egészen 2019-ig meg szeretnénk, meg akarunk, és meg is fogunk felelni a Kormányunknak. Nekünk jelen esetben semmi más dolgunk nincs, mint meghálálni azt a gesztust. - írta Vass.

A szerdai közmeghallgatás bizonyította is, hogy a városvezetés tényleg igyekszik megfelelni az elvárásoknak. Vass polgármestert az sem zavarta, hogy a kérdezők az egyesület soraiban ülő volt feleségét is támadták.

Vass az elhúzódó Fidesz–MSZP-s kérdésblokk után rögtön be akarta zárni a közmeghallgatást. De a jelenlevők nyomására engedélyezte, hogy még néhány téma szóba kerüljön. Türelme a negyedik kérdés után végleg elfogyott

Az utolsó kettő személyéhez kapcsolódó kérdés után Vass Péter ingerülten köszönt el közmeghallgatáson megjelent mintegy 150 főtől:

Engedjétek meg, hogy ne húzzam tovább az időt, élve azzal amihez van jogosítványom - ez azon kevesek egyike -, megköszönöm a képviselő-testületnek a részvételét, a közmeghallgatást bezárom, boldog új évet kívánok!