Paraszti logikával világítaná át a szegedi egyetemet a kamudoktoris kancellár

2015.01.08. 16:45 Módosítva: 2015.01.08. 16:49

Devecz Miklóst december végén nevezték ki a Szegedi Tudományegyetem új kancellárjának. Kinevezését követően pár nappal kiderült róla, hogy két olyan felsőfokú papírja is van, ami nagyjából annyit ér, mintha energizált volna pár percet a Budapest TV-vel. (Nem mintha többévnyi energizálás többet érne, bár ki tudja!)

A kancellár nem akarta véka alá rejteni a jövőről alkotott „elképzeléseit”, szakmai pályázata már fel is került az egyetem weblapjára, amivel bizonyosan okozott néhány szórakoztató percet a jövőkutatás iránt érdeklődőknek. 

Az Oravecz Nóra-i bölcselkedésekkel körülölelt ezoterikus bullshiterdőben nagyon sok szakmai egzotikum burjánzását megfigyelhetjük, a lényeg azonban így kezdődik:

Bár a pályázati kiírás kéri, hogy fejtsem ki elképzeléseimet a Szegedi Tudományegyetemmel kapcsolatban, de ezt felelősségteljesen felvállalni nem tudom.

Majd pedig így végződik:

Friss, külsős szemmel – azt is mondhatnám, hogy a kívülálló szemével, de paraszti logikával – kell átvilágítanunk az egyetemet, a struktúrát, a folyamatokat.

A cél pedig, hogy mindenki kihozza magából a maximumot (na és most nézzen jól magába mindenki!), hiszen ez korunk egyik legnagyobb kihívása, úgy emberileg, mind szakmailag:

 Az intelligencia egy bizonyos szintig velünk születik. Hogy ezt ki tudjuk-e hozni magunkból, tőlünk és környezetünktől függ. Senkiből nem lehet többet kihozni, mint ami benne van. Ellenben sokszor fordul elő, hogy kevesebbet hozunk ki, mint amit ki lehetne...

Nehéz mit hozzátenni ehhez, de szerencsére Devecznek sikerült. A kétoldalas kalandban elmeséli még, hogy megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét (2005), és felhívja az emberek figyelmét arra, hogy csak akkor lesz sikeres a Szegedi Tudományegyetem, ha az ott lévők csapatként gondolkodnak, és együtt is éreznek.