Strasbourgba került a trafikmutyi ügye

2015.01.08. 09:42

A Népszabadság információi szerint a strasbourgi emberi jogi bíróság befogadta a trafikmutyi károsultjainak panaszait, és felszólította a magyar kormányt, hogy ismertesse álláspontját.

A 14 károsultat képviselő Magyar Gábor ügyvéd álláspontja szerint amikor a károsultakat megfosztották dohány-kiskereskedelmi tevékenységük folytatásának lehetőségétől, sérült a tulajdonhoz és a szabad vállalkozáshoz való joguk, ami az alaptörvénnyel és nemzetközi egyezményekkel is ellentétes.

Magyar Gábor a lapnak elmondta, szerinte az a dohánybolt, ahol nem lehet dohányt árusítani, nem sokat ér, ezért a tulajdonosoknak legalább kártérítést kellett volna kapniuk. Egyes esetekben akár az is előfordulhatott – tette hozzá –, hogy a korábban jelentős értékkel bíró üzlethelyiségek eladhatatlanná váltak.

Az ügyvéd emlékeztetett arra, hogy egy svéd étterem-tulajdonos azért fordult az emberi jogi bírósághoz, mert az alkohol forgalmazása állami monopóliummá vált, és jogszabályi úton visszavonták az italmérési engedélyeket. A vendéglő forgalma emiatt jelentősen csökkent, ezért a panaszosnak kártérítést ítéltek meg. Magyar Gábor a trafikosok ügyében azonban nem akar jóslásokba bocsátkozni.

Az Igazságügyi Minisztérium a lap megkeresésére közölte: a Magyar Gábor ügyvéd által említett 14 magánszemély ügyében még nem kaptak megkeresést az Emberi Jogok Európai Bíróságától. Amint ez megérkezik, a kabinetnek három hónap áll rendelkezésére. Utána a panaszosok reagálhatnak, majd ismét a kormány fejtheti ki a véleményét, ez alapján születhet meg a bíróság döntése.