Párizsi terror: a Jobbik halálbüntetéssel és a bevándorlók távoltartásával reagált

2015.01.09. 12:09 Módosítva: 2015.01.09. 12:59

A Jobbik egy a parlamenti frakciókból álló terrorellenes szakpolitikai egyeztető fórum azonnali összehívását javasolja, amelyen a magyar katonák ázsiai hadszínterekről történő hazahívását, a halálbüntetés visszaállítását, valamint a bevándorlással szembeni záró toleranciát javasolnák - írja az MTI Vona Gábor pártelnök sajtótájékoztatóján elhangzottakról.

A Jobbik elnöke szerint szerdán új időszámítás kezdődött, a terrorizmus ugyanis "bevándorolt Európába". Szerinte a párizsi "barbár és aljas" terrorcselekmény nem egyszeri esemény volt, hanem egy tendenciának a kezdete, amely idővel Magyarországra is elérhet. Vona úgy vélte, Európa eddig homokba dugta a fejét, de mostantól be kell látnia, nem bír el több bevándorlót.

Ki kell tenni a megtelt táblát Európa határainál

- mondta Vona,  aki szerint Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjújában elhangzott "üres és hiteltelen" szavai nem jelentenek megoldást a problémára.

Ehelyett a terrorizmussal szembeni válaszlépések részletes kidolgozására van szükség, amelyet szerinte egy a parlamenti frakciók szakértőiből álló fórum tehetne meg. A Jobbik ugyanis úgy gondolja, az egész társadalom biztonsága érdekében fontos a pártok egyezségre jutása. Vona Gábor szerint amennyiben létrejön ez a fórum, pártja azon elsőként arra tesz javaslatot, hogy a magyar katonákat hívják haza az ázsiai hadszínterekről, amelyeken szerintük jelenleg elsősorban amerikai érdekeket szolgálnak.

A Jobbik kezdeményezné továbbá, hogy - a kiskorúak és idősek ellen elkövetett bűncselekmények elkövetői mellett - a terroristákkal szemben is állítsák vissza a halálbüntetés lehetőségét. Vona egy kérdésre elmondta, hogy ez a szigorítás nem jelentene elrettentő erőt például az öngyilkos merénylőkkel szemben, de szerintük meg kellene vitatni a lehetőségét.

Vona szerint Magyarországnak zéró toleranciát kell hirdetnie a bevándorlással szemben, ami már most egyre nehezebb helyzetet jelent az ország déli határvidékén. Vona Gábor elképzelhetőnek nevezte, hogy Nyugat-Európa a szerdán történtek hatására keletebbre tereli a "bevándorlás nyomását", Magyarországnak pedig szerinte erre időben fel kell készülnie.

A Jobbik vezetője ezek mellett fontosnak tartja tisztázni azt is, hogy Európa a terrorizmussal és nem az iszlám vallással, illetve kultúrával áll szemben.