A Jobbik bátorsága Kovács Béláig terjed

DSC 0316
2015.01.11. 12:30

Bátorság

A Jobbik országgyűlési képviselői január 31-ig − sajátjuk mellett − nyilvánosságra hozzák a velük egy háztartásban élő hozzátartozóik vagyonnyilatkozatát is, és ezt elvárják az összes többi parlamenti képviselőtől is, mondta szombaton Szilágyi György, az ellenzéki párt képviselője. Ezt egyébként már tavaly decemberben felvetették.

Munchausenparokaja.tumblr ezen felbuzdulva levelet írt Vona Gábornak, a párt elnökének, ha már a pártnak nincs takargatnivalója: „Nem lehetne ezt kiterjeszteni az EP-képviselőkre is? Konkrétan Kovács Bélára és feleségére gondolok, ha már úgysincs takargatni valójuk − ahogy mondják. Úgy gondolom, ezek a vagyonnyilatkozatok sok minden, eddig nyitott kérdésre választ adnának" − írta.

Kicsit kevesebb bátorság

Vona Gábor pedig meglepő módon a következőt válaszolta:

„A hozzátartozók vagyonnyilatkozatát képviselőink önkéntes alapon hozzák nyilvánosságra, és szóba került természetesen annak kiterjesztése is. Kovács Béla és felesége vagyoni helyzetét illetően egyébként semmi olyan gyanú nem merült fel tudomásom szerint, ami tisztázásra szorulna. A körülötte lévő ügy inkabb a politikai szerepvállalásával kapcsolatos. Egyúttal úgy érzem, hogy a frakciónk részéről tett vállalás így is óriási lépés a magyar közélet tisztulása felé. Kérem, hogy aggódó leveleivel segítse továbbra is ezt a folyamatot, más frakciókat is rákényszerítve a vagyonnyilatkozatok titkosságának feloldására."

(Mondjuk ezek szerint a Jobbik parlamenti képviselőinek és családtagjainak vagyoni helyzetét illetően viszont tisztázásra szoruló gyanúk merültek fel.)

Ahogy arról január 7-én, az EP Jogi Bizottsága elnökének levele lapján beszámoltunk, a magyar ügyészség által benyújtott bizonyítékok alapján elegendő okot lát arra az Európai Parlament Jogi Bizottsága, hogy vizsgálja a kémkedéssel meggyanúsított Kovács Béla jobbikos EP-képviselő mentelmi jogának felfüggesztéséről.

Még kevesebb bátorság

Az Index tényfeltáró cikkének megjelenése után Novák Előd gyors belső vizsgálatot sürgetett és azt is, hogy a pártvezetés ennek keretében majd elbeszélget Kovács feleségével is, és keresztkérdéseket tesznek majd fel neki, de ebből az ígéretből semmi nem lett. Ezt a párt most már azzal magyarázza, hogy eddig semmilyen bizonyítékot nem láttak arra vonatkozóan, hogy Kovács valóban kémkedett volna. A politikusmellett a Jobbik teljes mellszélességgel kiáll, az egész Kovács-ügy mögött pedig az amerikai titkosszolgálat akcióját sejteti, bármiféle konkrétum nélkül.

A Kovács-házaspár titkos élete

Az Index egy hosszabb nyomozás után tavaly szeptemberben tárta fel, hogy Kovács Béla felesége a KGB-nek dolgozott, osztrák állampolgárságát egy osztrák bűnözővel kötött álházasság révén szerezte meg, és a jobbikos EP-képviselő mellett egy japán férje is van, aki szintén nem érdektelen az orosz titkosszolgálatnak. Kovács korábban azt állította, hogy a felesége a hetvenes-nyolcvanas években a japán állami televízióban dolgozott, de erről is kiderítettük, hogy hazugság. Emellett feltáruk azt is, hogy Kovács Béla vér szerinti apja egy szovjet katonatiszt volt és minden bizonnyal már a születésétől fogva szemet vetett rá az orosz titkosszolgálat.

A Központi Nyomozó Főügyészség súlyos - kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett – bűncselekmény miatt folytat nyomozást. Kovács Bélát azzal gyanúsítják, hogy az orosz titkosszolgálatnak kémkedett. Kovács Béla feleségének vagyonnyilatkozatából valószínűleg sok érdekesség kiderülhetne.