Gőbölyös Soma-díjat kapott Szalai Bálint

2015.01.11. 20:16 Módosítva: 2015.01.11. 21:21

Szalai Bálint nyerte az év legjobb oknyomozó újságírójának járó Gőbölyös Soma-díjat. Az Index gazdaság rovatának munkatársa cikksorozatában a magyar állampolgárságosztásra rámozduló maffiákat térképezte fel.

A cikksorozat dióhéjban: a hebehurgyán megalkotott kettős állampolgárság, hivatalos nevén az egyszerűsített honosítás törvényszerűen hozta magával azt, hogy oroszok, ukránok tömegével kaphattak magyar állampolgárságot. Erre kiterjedt maffiahálózatok jöttek létre Ukrajnában, Oroszországban és nálunk is. (Ukrán maffia osztja tízezrével a magyar állampolgárságot + Ma is jönnek a hamisított magyarok).

A cikkekre adott hivatalos reakció nem volt szívélyes (Elismerte az államtitkár az állampolgárságos csalásokat+ A kútmérgező Index hagyja abba), viszont Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes legalább teljesíthető célnak nevezte, hogy a ciklus végére meglegyen az egymillió új magyar állampolgár.

Megvolt a konszenzus

A Soma-díjat csak olyan években ítélik oda, amikor úgy ítélik meg, van olyan oknyomozó cikk, ami megüti a mércét: 2013-ban csak különdíjakat osztottak ki, akkor Wirth Zsusanna (Origo) és a ma már indexes Dezső András (Hvg.hu) kaptak díjat. 2014-ben kiosztották a díjat, melyet Máriás Leonárd (Hvg.hu) és Oroszi Babett (Átlátszó.hu) kapott megosztva. A díjjal egymillió forint pénzjutalom is jár.

A díjat az után alapították, hogy Gőbölyös József (barátainak: Soma) oknyomozó újságíró 2000. augusztus 27-én meghalt. „Fő tevékenységünk, hogy minden év január 11-én – Soma születésnapján – átadunk egy díjat annak az újságírónak, aki véleményünk szerint az előző esztendő legjobb magyar nyelvű tényfeltáró írását alkotta meg” – írja magáról az Alaptívány. A díj odaítéléséhez a három kuratóriumi tagnak konszenzusra kell jutnia. A legfontosabb értéknek a munka alaposságát, és a téma társadalmi jelentőségét tartják.

Lőke András, az alapítvány kuratóriumának elnöke az Indexnek elmondta: soha nem kaptak ilyen kevés pályamunkát, de a beérkezett 12 pályázatból 6 volt olyan jó, hogy érdemes lett volna a díjra. Lőke kiemelte: ritkaság Magyarországon, hogy egy tényfeltáró cikkhez inkognítóban megy be valaki az érintett közegbe. „A módszer is érdekes volt, de nem azt díjaztuk, hanem az eredményt” – tette hozzá. Kifejtette: idén elsőre megszületett a konszenzus, más években ez nem volt mindig jellemző.

Lőke elmondta: bár korábban 37 év volt a díj korhatára (ennyi idősen halt meg Gőbölyös Soma), ezt idéntől eltörlik, hogy az idősebb újságírók kiemelkedő teljesítményét is elismerhessék. Hozzátette: a kuratórium tagjai az év nagy sztorijának az indexes Dezső András A nagy Oroszország kovácsolta frigy című, Kovács Béla jobbikos EP-képviselőről és feleségéről szóló cikkét tartották.

Az elmúlt egy évben több indexes siker született: Junior Primissima-díjat nyert gazdaság-rovatos kollégánk, Jenei Miklós, az év informatikai újságírója lett Tóth Balázs, Munk Veronika kapta a mentális betegek kirekesztése ellen alapított Antistigma-díjat, a 16 éves Várady András dzsesszgitárosról szóló cikke miatt Szász Barna kapta meg online kategóriában a MOL és az Új Európa Alapítvány Média a Tehetségekért-díját. Oldalunk redizájnja fődíjat érdemelt az egész Indexnek a Médiadesign-díjátadón.